Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μας παραδίδει μαθήματα – Αποθέωση Erdogan από Sanchez και Ισπανούς δημοσιογράφους στο Επιχειρηματικό Forum

Μας παραδίδει μαθήματα – Αποθέωση Erdogan από Sanchez και Ισπανούς δημοσιογράφους στο Επιχειρηματικό Forum
Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση Erdogan με Sanchez
Σχετικά Άρθρα

Ισπανικά ΜΜΕ, που παρακολούθησαν λεπτό προς λεπτό την επίσκεψη του Προέδρου Erdogan στην Ισπανία, τόνισαν ότι η Τουρκία είναι στρατηγικός παράγοντας και τόνισαν τη σημασία των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Η επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας στην Ισπανία ήταν ένα από τα σημαντικότερα θέματα ατζέντας του ισπανικού Τύπου την Πέμπτη (13/6/2024).
Ο Πρόεδρος Erdogan μίλησε στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Τουρκίας - Ισπανίας, όπου ήταν παρών στο πλαίσιο της 8ης Διακυβερνητικής Συνόδου Κορυφής και τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Το Europa Press ανέφερε ότι η Τουρκία ήταν ικανοποιημένη με τη στάση της Ισπανίας για τη Γάζα και την Ουκρανία, ενώ το ABC έγραψε ότι οι συμφωνίες για οικονομικά ζητήματα και επιχειρήσεις θα ενισχύσουν περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις.
Ο Τούρκος πρόεδρος χειροκρότησε τον Ισπανό πρωθυπουργό Pedro Sanchez για τη στάση του απέναντι στη συνεχιζόμενη κρίση στη Γάζα.
«Συγχαίρω τον αγαπητό μου φίλο, πρωθυπουργό Pedro, για τη στάση του στη Γάζα, εκ μέρους μου και του έθνους μου», τόνισε ο Erdogan.

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ


«Η αποτυχία ενημέρωσης της Τελωνειακής Ένωσης και οι αυστηρές αιτήσεις βίζας που επιβλήθηκαν στους επιχειρηματίες μας εμποδίζουν την πλήρη χρήση του κοινού δυναμικού μας με το μπλοκ», είπε.
Για τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, ο Ισπανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Τουρκία είναι ένας από τους «βασικούς οικονομικούς εταίρους» της Ισπανίας.

«Η Ισπανία είναι ο καλύτερος σύμμαχος της Τουρκίας στην Ευρώπη»

«Γνωρίζουμε ότι παρά τα σκαμπανεβάσματα, τα δομικά θεμελιώδη μεγέθη της Τουρκίας θα την διατηρήσουν σε οικονομική βαρύτητα και γεωπολιτική σημασία στις επόμενες δεκαετίες», είπε ο Sanchez.
Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε τα «γενναία» οικονομικά μέτρα της τουρκικής κυβέρνησης και το «στιβαρό οικονομικό σχέδιο» που καθοδηγούν την οικονομική της ανάκαμψη. Ευχαρίστησε επίσης την τουρκική κυβέρνηση για την προθυμία της να ακούσει τις ανησυχίες των ισπανικών εταιρειών.
«Όταν οι άλλοι αμφέβαλλαν, εμείς συνεχίσαμε να πιστεύουμε.
Όταν άλλοι τραβούσαν επενδύσεις από την Τουρκία, εμείς εντείναμε την υποστήριξή μας», πρόσθεσε.
«Η Ισπανία είναι ο καλύτερος σύμμαχος της Τουρκίας στην Ευρώπη.
Νομίζω ότι αυτή είναι μια αδιαμφισβήτητη δήλωση», είπε ο Sanchez, δείχνοντας τις αυξανόμενες επενδύσεις και τα επιχειρηματικά συμφέροντα της Ισπανίας στη χώρα.

«Επεισόδιο» Erdogan με δημοσιογράφο της El Pais

Φραστικό επεισόδιο με δημοσιογράφο της εφημερίδας El Pais είχε o Recep Tayyip Erdogan.
Συγκεκριμένα, στον Τούρκο πρόεδρο δεν άρεσε μία ερώτηση του δημοσιογράφου, με συνέπεια να του απαντήσει απότομα και να του κάνει, μάλιστα, υποδείξεις «να μην κουνάει» το κεφάλι του.
Η ερώτηση που προκάλεσε νεύρα στον Τούρκο πρόεδρο ήταν η εξής:
«Η Τουρκία αγνοεί τις αποφάσεις του Ευρωπαικου Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δεν αποφυλακίζει τον Κούρδο Selahattin Demirtas, όπως και τον Osman Kavala».
Η απάντηση του Τούρκου προέδρου:
«Το γεγονός ότι κάνετε αυτές τις ερωτήσεις μας βάζει σε σκέψεις. Κυρίως μας στεναχωρεί το γεγονός ότι ένα μέλος του Τύπου υπερασπίζεται αυτούς τους τρομοκράτες.
Μην κουνάς το κεφάλι σου, κοίταξε με...
Όπως βλέπεις είμαι όρθιος και συνεχίζω να εργάζομαι.
Μπορεί να είναι ο Osman Kavala, μπορεί να είναι ο Selahattin Demirtas, όποιος και αν είναι, εμείς τηρούμε τους νόμους.
Αυτό γίνεται. Υποθέτω ότι εσείς δεν ζειτε στην Τουρκία. Εμείς ζούμε στην Τουρκία.
Αυτά είναι βήματα που κάνουμε για την ειρήνευση της περιοχής και έτσι θα συνεχιστεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης