Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ανερχόμενη συμμαχία: Η Κίνα και η Ρωσία ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στη Δύση

Η ανερχόμενη συμμαχία: Η Κίνα και η Ρωσία ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στη Δύση

Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Κίνας και Ρωσίας έχουν εκτοξευθεί, φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ.

Σχετικά Άρθρα

Η Κίνα και η Ρωσία προχωρούν σε μια ολοένα και στενότερη συνεργασία, δημιουργώντας μια ισχυρή συμμαχία που προκαλεί ανησυχία στη Δύση.
Οι δύο χώρες έχουν ενισχύσει τις οικονομικές, στρατηγικές και πολιτικές τους σχέσεις, διαμορφώνοντας ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στις δυτικές πιέσεις και επιδιώκοντας την προώθηση των δικών τους συμφερόντων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οικονομικές Σχέσεις σε Άνοδο

Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Κίνας και Ρωσίας έχουν εκτοξευθεί, φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ.
Τον Σεπτέμβριο του 2023, ο μηνιαίος όγκος εμπορίου άγγιξε τα 21,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 60% σε σχέση με δύο χρόνια πριν.
Η οικονομική συνεργασία εντάσσεται στο πλαίσιο του Φόρουμ «Belt and Road», όπου οι δύο ηγέτες, Xi και Putin, επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για μακροχρόνια συνεργασία.

Στρατηγική Συνεργασία και Στρατιωτική Υποστήριξη

Παρά την έλλειψη άμεσης στρατιωτικής βοήθειας από την Κίνα στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία, οι δύο χώρες συνεχίζουν να ενισχύουν τις στρατιωτικές τους σχέσεις μέσω κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και ανταλλαγής τεχνογνωσίας.
Η Κίνα υποστηρίζει την αναζωογόνηση της Ρωσίας και ενισχύει τη στρατιωτική της ικανότητα, ενώ ο Putin επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Ρωσίας στην πολιτική της «μίας Κίνας», υποστηρίζοντας την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, ιδίως στο ζήτημα της Ταϊβάν.

Πολιτική Αλληλοϋποστήριξη και Διπλωματία

Η Κίνα και η Ρωσία συνεργάζονται στενά σε διεθνή φόρα όπως τα Ηνωμένα Έθνη, ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης και οι BRICS.
Κατά την πρόσφατη συνάντηση στο Πεκίνο, ο Xi εξέφρασε την υποστήριξή του για τη φιλοξενία της Συνόδου Κορυφής των BRICS από τη Ρωσία και τόνισε τη σημασία της συνεργασίας στα θέματα ασφάλειας τροφίμων, ενέργειας και εφοδιαστικών αλυσίδων.

Κοινές Αντιδράσεις σε Διεθνή Ζητήματα

Η Κίνα και η Ρωσία έχουν συντονίσει τις ενέργειές τους σε διάφορα διεθνή ζητήματα.
Για παράδειγμα, και οι δύο χώρες έχουν ασκήσει βέτο σε ψηφίσματα του ΟΗΕ που θεωρούν ότι αντιτίθενται στα συμφέροντά τους, όπως στο θέμα της εκεχειρίας στη Γάζα.
Η σφιχτή αυτή συμμαχία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας δημιουργεί νέες γεωπολιτικές ισορροπίες και προκλήσεις για τη Δύση, που προσπαθεί να περιορίσει την επιρροή αυτών των δύο παγκόσμιων δυνάμεων.
Ωστόσο, η συνεχής ενίσχυση των σχέσεων τους δείχνει ότι και οι δύο χώρες είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν μαζί, ενάντια στις δυτικές πιέσεις και επιδιώξεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης