Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λεονταρισμοί Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Η Κίνα πρέπει να πληρώσει για την υποστήριξη στη Ρωσία

Λεονταρισμοί Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Η Κίνα πρέπει να πληρώσει για την υποστήριξη στη Ρωσία
«Το Πεκίνο δεν μπορεί να τα έχει όλα»
Σχετικά Άρθρα
Η Κίνα να πληρώσει το τίμημα για την υποστήριξή της στη Ρωσία, υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, ζητώντας ξανά από τις δυτικές χώρες να δώσουν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία.
Ανέφερε ότι «η Κίνα τροφοδοτεί τη μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» και «ταυτόχρονα θέλει να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Δύση», ενώ ξεκαθάρισε πως το Πεκίνο δεν μπορεί να τα έχει όλα. «Κάποια στιγμή –εκτός εάν η Κίνα αλλάξει πορεία– οι Σύμμαχοι θα πρέπει να επιβάλλουν (μέτρα που θα έχουν) ένα κόστος».
«Μπορεί αυτό να φαίνεται παράδοξο, αλλά ο δρόμος προς την ειρήνη συνεπάγεται περισσότερα όπλα προς την Ουκρανία», δήλωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ σε ομιλία του στο Wilson Center, ένα κέντρο μελετών στην Ουάσινγκτον.
Ο Stoltenberg, ο οποίος θα αποχωρήσει σύντομα από τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουάσινγκτον για να προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας που θα διεξαχθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα τον Ιούλιο. Αναμένεται να γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden.
Σημεώσε παράλληλα ότι περισσότερα από 20 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ θα επιτύχουν τον στόχο της Συμμαχίας για αμυντικές δαπάνες τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ το 2024.
Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ζητήσει να αυξηθεί ο στόχος των αμυντικών δαπανών των μελών της Συμμαχίας στο 3% του ΑΕΠ από το υφιστάμενο 2%, δήλωσε νωρίτερα μέσα στο έτος ένας ανώτατος αξιωματούχος άμυνας της ΕΕ στο Politico.
Ο Stoltenberg αναφέρθηκε επίσης στην επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin στη Βόρεια Κορέα το διήμερο 18-19/6, σχολιάζοντας πως «θα είναι η απόδειξη της εξάρτησης της Ρωσίας από αυταρχικά καθεστώτα». «Αυτό δείχνει σε ποιο σημείο ο πρόεδρος Putin και η Μόσχα εξαρτώνται πλέον από αυταρχικές χώρες σε όλον τον κόσμο. Οι πιο στενοί φίλοι τους και οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές τους στη ρωσική πολεμική προσπάθεια είναι η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και η Κίνα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης