Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ομολογούν σχέδια Τρίτου Παγκοσμίου στο ΝΑΤΟ - Stoltenberg: Σχηματίζουμε πυρηνική συμμαχία απέναντι σε Κίνα, Ρωσία, Β. Κορέα

Ομολογούν σχέδια Τρίτου Παγκοσμίου στο ΝΑΤΟ - Stoltenberg: Σχηματίζουμε πυρηνική συμμαχία απέναντι σε Κίνα, Ρωσία, Β. Κορέα
«Πιο πολλά πυρηνικά στη Δύση σημαίνει ένας ασφαλέστερος κόσμος», το στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ που εκφράζει ο Stolteneberg
Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει την ανάπτυξη περισσότερων πυρηνικών όπλων σε μεγαλύτερη έκταση της Συμμαχίας, λόγω των απειλών από τη Ρωσία, την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε ο επικεφαλής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Jens Stoltenberg.
Είναι σημαντικό το ΝΑΤΟ «να επικοινωνήσει το  μήνυμα ότι, φυσικά, είμαστε μια πυρηνική συμμαχία» βγάζοντας περισσότερες κεφαλές του από τον ... πάγο, τόνισε σχετικά ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ σε συνέντευξή του στην Telegraph που δημοσιεύθηκε την Κυριακή 16/6.
«Δεν θα υπεισέλθω σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες σχετικά με το πόσες πυρηνικές κεφαλές θα πρέπει να είναι επιχειρησιακές και ποιες θα πρέπει να αποθηκευτούν, αλλά πρέπει να συζητήσουμε άμεσα για αυτά τα θέματα», εξήγησε, ομολογώντας τα σχέδια της Δύσης.
«Αυτό ακριβώς κάνουμε», πρόσθεσε.
Επισημαίνεται ότι από τα 32 κράτη μέλη της συμμαχίας, μόλις τα τρία — οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο — διαθέτουν προσώρας πυρηνικά όπλα.
Το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Τουρκία φιλοξενούν επίσης αμερικανικά τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός τους.
Ως προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν αναπτύξει 1.419 στρατηγικές πυρηνικές κεφαλές στο οπλοστάσιό της τον Μάρτιο του 2023.
Η Ρωσία επέλεξε να μην δημοσιοποιήσει τα δικά της στοιχεία για το 2023, αλλά ανέφερε ότι είχε 1.549 το 2022.
Μαζί, οι δύο χώρες αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% αποθέματος πυρηνικών όπλων παγκοσμίως

«Πιο πολλά πυρηνικά στη Δύση σημαίνει ένας ασφαλέστερος κόσμος»
.
Αν και στόχος του ΝΑΤΟ είναι η μη διάδοση της πυρηνικής απειλής, «ένας κόσμος όπου η Ρωσία, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα έχουν πυρηνικά όπλα και το ΝΑΤΟ όχι, είναι ένας πιο επικίνδυνος κόσμος», εξήγησε ο γγ της Συμμαχίας.
Βεβαίως, η Μόσχα απάντησε άμεσα στα σχόλια του Stoltenberg, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Dmitry Peskov να τα χαρακτηρίζει «τίποτα άλλο παρά κλιμάκωση».
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δεν μιλά ποτέ για πυρηνικά όπλα «με δική του πρωτοβουλία καθώς παίρνει το θέμα στα σοβαρά», πρόσθεσε ο Peskov.
Η Μόσχα ξεκίνησε κοινές πυρηνικές ασκήσεις την περασμένη εβδομάδα με τη Λευκορωσία, όπου άρχισε να αποθηκεύει μερικές από τις πυρηνικές της κεφαλές της το 2023, σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ευρέως ως προειδοποίηση προς τη Δύση να μην παρέμβει στη συνεχιζόμενη εισβολή της στην Ουκρανία.

Διμέτωπος απέναντι σε Μόσχα και Πεκίνο

Ο Stoltenberg σήμανε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για το αναπτυσσόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Κίνας, προειδοποιώντας ότι σύντομα «το ΝΑΤΟ μπορεί να αντιμετωπίσει κάτι που δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ πριν, και αυτό είναι δύο πιθανοί πιο αντίπαλοι με πυρηνική ενέργεια — η Κίνα και η Ρωσία».
Το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, ένα σουηδικό think tank, έκανε γνωστό τη Δευτέρα 17/6 ότι η Κίνα διαθέτει περίπου 500 κεφαλές και μπορεί να έχει αναπτύξει μικρό αριθμό από αυτές για πρώτη φορά.

stoltenberg.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης