Τελευταία Νέα
Διεθνή

Attal (Γάλλος πρωθυπουργός): Αλλάζουν όλα για τη βοήθεια στην Ουκρανία μετά τις εκλογές - Ένα βήμα πιο κοντά στο Frexit

Attal (Γάλλος πρωθυπουργός): Αλλάζουν όλα για τη βοήθεια στην Ουκρανία μετά τις εκλογές - Ένα βήμα πιο κοντά στο Frexit
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας, μια εκλογή του RN θα μπορούσε να αυξήσει τον «κίνδυνο υποταγής στη Ρωσία»
Ο Gabriel Attal Γάλλος πρωθυπουργός, ισχυρίστηκε ότι η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Marine Le Pen θα μπορούσε να κάνει σαρωτικές αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της χώρας
Ειδικότερα, ο Γάλλος πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η RN θα μπορούσε να κάνει «πολύ σοβαρές αλλαγές» στη θέση της χώρας τόσο σε εσωτερικά όσο και σε διεθνή ζητήματα εάν έρθει στην εξουσία μετά τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.
Επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος της χώρας Emmanuel Macron διέλυσε τη βουλή και ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές νωρίτερα αυτόν τον μήνα μετά την οδυνηρή ήττα του κόμματός του στις Ευρωεκλογές.
Η Γαλλία πρόκειται να πάει στις κάλπες για να εκλέξει μια νέα Εθνοσυνέλευση στις 30 Ιουνίου, ενώ ο δεύτερος γύρος έχει προγραμματιστεί για τις 7 Ιουλίου.
Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι BFM την Πέμπτη, ο Attal εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του, υποσημειώνοντας, ότι η νίκη των ακροδεξιών κομμάτων στις επερχόμενες κάλπες θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα πιθανό «Frexit», και να οδηγήσει στην «παύση ενός της βοήθειας προς την Ουκρανία».
Αυτό, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα μπορούσε να αυξήσει τον «κίνδυνο υποταγής στη Ρωσία».
Παρόμοιες ανησυχίες έχουν εκφράσει και αρκετές άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ, σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του Bloomberg.
Ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη εκτιμούν ότι η ήττα του Macron θα μπορούσε να αποδυναμώσει τον ρόλο της Γαλλίας ως ενός εκ των βασικών στηριγμάτων του Κιέβου και θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τα σχέδια αποστολής στρατιωτικών εκπαιδευτών στην Ουκρανία.

Πώς αλλάζει τη θέση της Γαλλίας ως προς το Ουκρανικό η εκλογή της Εθνικής Συσπείρωσης

Ο Gilles Ivaldi, πολιτικός επιστήμονας και διδάσκων στη Sciences Po, δήλωσε στην εφημερίδα ότι ένας πρωθυπουργός της Συσπείρωσης θα είχε μια «εντελώς συγκρουσιακή» θέση απέναντι στον Macron, του οποίου, άλλωστε, η θητεία θα διαρκέσει ως το 2027.
Αυτό θα επηρεάσει φλέγοντα πεδία της ατζέντας όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, η ευρωπαϊκή άμυνα, και την κλιματική αλλαγή, και θα οδηγούσε σε «αποδυνάμωση της Ευρώπης».
Ωστόσο, ο Πρόεδρος του RN και εκλεκτός της Le Pen, Jordan Bardella δήλωσε ότι, εάν έρθει στην εξουσία, θα συνεχίσει να παρέχει πυρομαχικά στην Ουκρανία, αλλά δεν θα στείλει γαλλικό στρατιωτικό προσωπικό στη ζώνη της σύγκρουσης ούτε θα προμήθευε το Κίεβο με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
«Η θέση μου δεν έχει αλλάξει. Είναι να υποστηρίξουμε την Ουκρανία παρέχοντας εξοπλισμό, πυρομαχικά, επιχειρησιακή υποστήριξη υλικοτεχνικής υποστήριξης και αμυντικά όπλα, ώστε η Ουκρανία να μπορεί να αμυνθεί», τόνισε σχετικά ο ανερχόμενος αστέρας της γαλλικής ακροδεξιάς.
Εν τω μεταξύ, η Μόσχα έχει επανειλημμένα καταδικάσει τη συνεχιζόμενη στρατιωτική βοήθεια της Δύσης στο Κίεβο και έχει προειδοποιήσει κατά της αποστολής στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στη χώρα, επιμένοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε άμεση εμπλοκή της Δύσης στη σύγκρουση και ότι θα γίνουν νόμιμοι στόχοι για την Ρωσικός στρατός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης