Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκάρουν οι FT: Οι Γάλλοι για την οικονομία εμπιστεύονται τη Le Pen - Καταρρέει με πάταγο το φιλελεύθερο αφήγημα Macron

Σοκάρουν οι FT: Οι Γάλλοι για την οικονομία εμπιστεύονται τη Le Pen - Καταρρέει με πάταγο το φιλελεύθερο αφήγημα Macron
Μόλις το 20% των Γάλλων εμπιστεύεται τον Macron για τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών
Δημοσκόπηση - έκπληξη δείχνει ότι Γάλλοι ψηφοφόροι εμπιστεύονται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κόμμα για τη διαχείριση της οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών την Εθνική Συσπείρωση της Marine Le Pen, κόντρα στο αφήγημα Macron που κάνει λόγο τόσο για τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού, όσο και για έλλειψη κυβερνητικής εμπειρίας.
Τα ευρήματα της σχετικής δημοσκόπησης της Ipsos για τους Financial Times αναδεικνύουν άλλο ένα πεδίο όπου η κεντρώα συμμαχία Ensemble του Emmanuel Macron ηττάται συντριπτικά ενόψει των εκλογών στις 30 Ιουνίου: την οικονομία.
Η προεκλογική στρατηγική των φιλελεύθερων Μακρονιστών επικεντρώνεται στο να πείσει το εκλογικό σώμα ότι η εκλογή μιας ακροδεξιάς ή αριστερής κυβέρνησης θα καταστρέψει την οικονομία, οδηγώντας σε ραγδαίες αυξήσεις φόρων, ωστόσο δεν φαίνεται να πείθει το εκλογικό σώμα...

Μόλις το 20% των Γάλλων εμπιστεύεται τον Macron για τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών - Σαρώνει η Le Pen σε όλους τους δείκτες

Η έρευνα, που διεξήχθη από τις 19 έως τις 20 Ιουνίου, διαπίστωσε ότι το 25% των ερωτώμενων έχει περισσότερη εμπιστοσύνη στο RN της Marine Le Pen για να λάβει τις σωστές αποφάσεις στα φλέγοντα οικονομικά ζητήματα σε σύγκριση με το 22% για το Νέο Λαϊκό Μέτωπο -τη συμμαχία Αριστεράς, Πρασίνων και Σοσιαλιστών- και μόλις 20% για τη συμμαχία του Γάλλου προέδρου.
Η Εθνική Συσπερίωση κρίνεται, επίσης, ως το προτιμότερο κόμμα για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και τη μείωση των φόρων.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ήρθε επίσης πρώτο στις προσδοκίες για μείωση της ανεργίας, ένα πεδίο για το οποίο επάιρεται η κυβέρνηση Macron (πέρυσι το ποσοστό ανεργίας είχε φτάσει προσωρινά σε ιστορικά χαμηλά δεκαπενταετίας).
Επίσης εντυπωσιακό, ότι κόντρα στο αφήγημα Macron περί δημοσιονομικού εκτροχιασμού, το 23% των ερωτώμεων δήλωσε ότι εμπιστεύεται την RN περισσότερο για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος και του χρέους.
Από την άλλη, η συμμαχία του κ. Macron και το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο έχει σχέδια αύξησης της φορολόγησης του πλούτου, έχουν ... ταβανιάσει στο 17%.

Η αποτυχία Macron - Αριστεράς έστρεψαν τους πολίτες στη νέα οικονομική πολιτική της Εθνικής Συσπείρωσης

Τα δεδομένα της δημοσκόπησης των FT ταυτίζονται έτσι με όσα ακούνε οι μακρονιστές σε όλη τη χώρα: έχοντας δοκιμάσει όλα τα υπόλοιπα -αποτυχημένα- πολιτικά σχέδια, οι ψηφοφόροι είναι τώρα πιο πρόθυμοι από ποτέ να δοκιμάσουν και την RN.
«Αυτή η δυναμική συνδέεται αναμφίβολα με τη στρατηγική του RN για «ομαλοποίηση», αλλά και με την απογοήτευση που προκάλεσε η αριστερά υπό τον Πρόεδρο Francois Hollande και. φυσικά, στη συνέχεια ο Μακρονισμός.
Καθοριστικό δε ρόλο παίζει και η «δυστοκία της σημερινής αριστεράς να προτάξει μια αξιόπιστη και συνεκτική εναλλακτική στον Macron», τονίζει ο εκλογολόγος του Ipsos Mathieu Gallard.
«Σε αυτό το πλαίσιο, το RN γίνεται αντιληπτό ως ένα κόμμα που είναι, αν όχι ικανό, τουλάχιστον όχι λιγότερο ικανό από άλλους πολιτικούς σχηματισμούς», προσθέτει με νόημα.
Επισημαίνεται, ότι η ακροδεξιά κατέβηκε στις προεδρικές εκλογές του 2022 με πολιτικές που κοστίζουν πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Ο Jordan Bardella, πρόεδρος του RN και υποψήφιος πρωθυπουργός, υπαναχώρησε από αυτές τις υποσχέσεις τις τελευταίες ημέρες και είπε ότι πρώτα θα διενεργούσε έλεγχο των δημόσιων οικονομικών.
Εντούτοις, το κόμμα παραμένει προσηλωμένο στις δεσμεύσεις του να μειώσει αμέσως τον ΦΠΑ στην ενέργεια και τα καύσιμα και να αναστρέψει την επίμαχη αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 64 στα 62.
Αυτές οι δύο πολιτικές από μόνες τους θα μπορούσαν να κοστίσουν 20-30 δισεκατομμύρια ευρώ στον ετήσιο προϋπολογισμό, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Στο κενό οι τρομολαγνικές επιθέσεις κατά των οικονομικών προγραμμάτων της Le Pen και του  Νέου Λαϊκού Μετώπου

Στο πλαίσιο μιας εκστρατείας τρομοκράτησης των εκλογέων, ο Olivier Blanchard, γνωστό ... γεράκι και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, χαρακτήρισε τα σχέδια του RN ως «δημοσιονομικά ανεύθυνα».
«Τα δώρα κοστίζουν χρήματα. Αλλά τα χρήματα δεν υπάρχουν, τουλάχιστον όχι στο πρόγραμμα» τόνισε με νόημα.
Όπως γίνεται αντιληπτό, οι σύμμαχοι του Macron προσπαθούν να προβληθούν ως το μόνο αξιόπιστο κυβερνητικό κόμμα και την ίδια στιγμή να παρουσιάσουν τους αντιπάλους τους ως δημοσιονομικά απερίσκεπτους
Ωστόσο, η Le Pen έχει δείξει δείγματα γραφής που αντικρούουν αυτό το αφήγημα σε αρκετούς δήμους της χώρας, όπου έχουν εκλεγεί τοπικοί άρχοντες της επιρροής της.
«Επτά χρόνια δουλειάς θα μπορούσαν να χαλάσουν από επτά ημέρες αποφάσεων… μην υποκύψεις στις σειρήνες του RN», τόνισε από την πλευρά του, ο Bruno Le Maire, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, σε μια συγκέντρωση φιλοκυβερνητικών δημάρχων της Γαλλίας την περασμένη εβδομάδα.
Από το στόχαστρο της μακρονικής προπαγάνδας ωστόσο δεν έχει ξεφύγει ούτε η ανερχόμενη Αριστερά, που προ εβδομάδων συνήψε ιστορική συμμαχία με Πρασίνους και Σοσιαλιστές για κοινή κάθοδο στις βουλευτικές εκλογές.
Έτσι, η κυβέρνηση αμφισβητεί τις οικονομικές πολιτικές  του Νέου Λαϊκού Μετώπου, αλλά πάντα με τα δικά της δημοσιονομικά κριτήρια. 
Επί τη βάσει των ιδιότυπων ... Macronomics.
Την Παρασκευή, το NFP περιέγραψε νέα σχέδια δαπανών ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ για την τριετία έως το 2027, που θα χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό μέσω αυξήσεων φόρων στους υπερβολικά πλούσιους και τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Ο αριστερό συνασπισμός ξεκαθάριζε δε ότι τα σχέδιά του δεν θα αυξήσουν το μέγεθος του ελλείμματος.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Gabriel Attal, ο οποίος ηγείται της καμπάνιας του Ensemble , απάντησε ότι τα σχέδια της αριστεράς ισοδυναμούσαν με «φορολογικό τζόγο».
Από τη μεριά του, σε μια υστερική τοποθέτηση, ο κ. Blanchard  εξήγησε ότι ... οι φόροι θα μπορούσαν να είναι «σχεδόν δημευτικοί στη φύση τους».

Ο πραγματικός εκτροχιασμός της γαλλικής οικονομίας έχει όνομα και επίθετο: Emmanuel Macron

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Macron, είναι στην πραγματικότητα η πλέον ευάλωτη σε επιθέσεις κατά της δικής της διαχείρισης της οικονομίας, καθώς έχει επιτρέψει την αύξηση του ελλείμματος της Γαλλίας στο 5,5% του ΑΕΠ, το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη.
Το, δε, δημόσιο χρέος ανέρχεται στο ανησυχητικό 110% του ΑΕΠ.
Ο πληθωρισμός έχει επίσης πλήξει τα ποσοστά της κυβέρνησης.
Επιπλέον, η ακρίβεια υπονομεύει όλους τους δείκτες για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, κάτι που όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις της Ipsos αποτελεί προτεραιότητα για τους ψηφοφόρους.
Και αυτό διότι, το 32% των Γάλλων θεωρεί την αύξηση των τιμών ως νούμερο ένα κριτήριο της ψήφου, σε αντίθεση με το 20% που επιλέγει την ορθή δημοσιονομική διαχείριση.
Το 30% των ψηφοφόρων εμπιστεύεται περισσότερο το RN σε αυτό το θέμα, σε σύγκριση με 29% για το Νέο Λαϊκό Μέτωπο και μόλις 16% για τη συμμαχία του κ. Macron.
Ο κ. Gallard, εκλογικός αναλυτής του Ipsos, επισήμανε ότι τα εν λόγω ευρήματα είναι «πραγματικά καταστροφικά για το προεδρικό κόμμα, το οποίο προφανώς δεν έχει πραγματική δύναμη για να επικρατήσει στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές».
Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, η Εθνική Συσπείρωση της Le Pen συγκεντρώνει το 34% της προτίμησης, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο το 27% και το κόμμα του Macron πλασάρεται τρίτο και ... καταϊδρωμένο με 21%.
Επισημαίνεται ότι όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις προμηνύουν μια τριπολική ισορροπία ... τρόμου στη νέα γαλλική βουλή, όπου κανείς εκ των τρίων βασικών διεκδικητών δεν θα μπορέσει να αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία.
Το πώς θα συγκροτηθεί η νέα γαλλική κυβέρνηση, που απαιτεί συμβιβασμούς μεταξύ των μεγάλων πολιτικών δυνάμεων, Δεξιάς, Αριστεράς και Κέντρου, θα αποτελέσει δεδομένα ένα δισεπίλυτο πολιτικό παζλ...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης