Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τώρα αρχίζουν πραγματικά τα δύσκολα για την ΕΕ, αναλαμβάνει την προεδρία της η Ουγγαρία με σύνθημα… Trump

Τώρα αρχίζουν πραγματικά τα δύσκολα για την ΕΕ, αναλαμβάνει την προεδρία της η Ουγγαρία με σύνθημα… Trump
Οι Βρυξέλλες κρατούν την ανάσα τους καθώς η Βουδαπέστη αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου.
Δεν έφταναν τα προβλήματα με τις ευρωεκλογές και τη Γαλλία, έρχεται ένας ακόμη πονοκέφαλος για τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών.
Ήταν στον ορίζοντα βέβαια, αλλά τώρα είναι… ένα βήμα πριν.
Και αυτό διότι από 1η Ιουλίου η Βουδαπέστη αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου.
Παρά το ιστορικό του πρωθυπουργού Viktor Orban ως κριτής της ΕΕ, οι διπλωμάτες εργάζονται υπερωρίες για να τονίσουν ότι η Βουδαπέστη θέλει να έχει μια κανονική, επιτυχημένη περίοδο όταν θα αναλάβει τον ρόλο της ως διαιτητής των συζητήσεων μεταξύ των χωρών της ΕΕ από την 1η Ιουλίου.
Όμως, η επιλογή του ασυνήθιστου σλόγκαν του Trump, «Make Europe Great Again» ως μότο της Ουγγαρίας για την εξάμηνη θητεία δίνει μια ιδέα ότι ίσως δεν είναι όλοι εξ ολοκλήρου στο μήνυμα.
Ενώ η εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ έχει σκοπό να βάλει τις χώρες σε ρόλο έντιμου μεσολαβητή, ζητώντας τους να παραμερίσουν τα εθνικά συμφέροντα για να επιτύχουν συμβιβασμό μεταξύ των χωρών, η πραγματικότητα είναι ότι η θέση έρχεται με βασική δύναμη καθορισμού ατζέντας στις Βρυξέλλες.
Το ερώτημα είναι τι θα κάνει η Ουγγαρία με αυτό.
«Γνωρίζουμε το γεγονός ότι θα παρακολουθούμε πολύ στενά εάν συνεργαζόμαστε ειλικρινά με τα κράτη μέλη και τους θεσμούς και εάν θα είμαστε έντιμοι μεσίτες», δήλωσε στο POLITICO ο υπουργός ΕΕ της Ουγγαρίας János Bóka.
«Αυτό θα εξεταστεί προσεκτικά και ίσως ακόμη και τα πρότυπα να είναι υψηλότερα με την Ουγγαρία από ό,τι με άλλες προεδρίες», είπε, τονίζοντας ότι η Βουδαπέστη θα ανταποκριθεί σε αυτόν τον υψηλότερο πήχη.

Το πρόβλημα; Οι Βρυξέλλες δεν το αγοράζουν…

Τα τελευταία χρόνια, η Βουδαπέστη είναι ένα σταθερό αγκάθι στο υπογάστριο της ΕΕ, ιδίως καθυστερώντας ή αμβλύνοντας τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εμποδίζοντας τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και μη υποστηρίζοντας το κράτος δικαίου στο εσωτερικό — ένα συνεχιζόμενο έπος που οδήγησε την ΕΕ να εμποδίσει τη ροή κεφαλαίων για την Ουγγαρία.
Καθώς λίγοι πιστεύουν ότι ο Orban δεν θα χρησιμοποιήσει την ευκαιρία που του δίνει η προεδρία για να στρέψει τα πράγματα προς την κατεύθυνση του, η ΕΕ έχει εργαστεί σκληρά για να απομακρύνει έναν αριθμό ευαίσθητων φακέλων πριν από τη λήξη της βελγικής προεδρίας: Έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, προωθώντας ένα άλλο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και δισεκατομμύρια στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία.
«Η πίεση στη βελγική προεδρία ήταν ξεκάθαρα εκεί: ολοκληρώστε τις συμφωνίες πριν έρθει ο Orban, για να περιορίσετε την υπερβολική ζημιά», είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ στο Politico.
Μέχρι τις αρχές αυτού του μήνα, η Βουδαπέστη συνέχιζε να μπλοκάρει έναν αριθμό βασικών αρχείων, προκαλώντας τον εκνευρισμό των άλλων 26 χωρών.
Έγινε λόγος ακόμη και για απόσυρση των δικαιωμάτων ψήφου της Ουγγαρίας.
«Οποιαδήποτε κανονική προεδρία θα ήθελε να αφαιρέσει αυτά τα αρχεία από το τραπέζι για να δημιουργήσει κάποια καλή θέληση πριν αναλάβουν», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ.
«Αλλά δεν λειτουργούν έτσι οι Ούγγροι. Περίμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή για να ξεμπλοκάρουν».

Μετά από 6 μήνες

Προς ανακούφιση ορισμένων στις Βρυξέλλες, η ουγγρική Προεδρία δεν έρχεται σε μια καίρια νομοθετική στιγμή.
«Η ουγγρική προεδρία διαρκεί μόνο μισό χρόνο, επομένως δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει μεγάλη ζημιά, ακόμη κι αν αυτές οι συγκρούσεις κλιμακωθούν μεταξύ της Ουγγαρίας και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ», δήλωσε ο Péter Krekó, διευθυντής του Political Capital institute με έδρα τη Βουδαπέστη.
Η προσοχή στις Βρυξέλλες εστιάζεται επί του παρόντος στην εγκατάσταση ενός νέου ευρωπαϊκού ηγετικού πυρήνα μετά τις εκλογές στην ΕΕ στις 9 Ιουνίου.
Μόλις ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πάρει πράσινο φως από το Κοινοβούλιο, εναπόκειται στις χώρες να προτείνουν τους υποψηφίους επιτρόπους τους, καθένας από τους οποίους στη συνέχεια πρέπει να αντιμετωπίσει την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Μέχρι τη στιγμή που η νέα Επιτροπή υποβάλει ουσιαστικά οποιεσδήποτε νομοθετικές προτάσεις, η ουγγρική προεδρία θα έχει σχεδόν τελειώσει.
«Θα είναι μια πολύ πολιτική προεδρία», δήλωσε η Gwendoline Delbos-Corfield, βουλευτής των Πρασίνων στην Ευρώπη.
«Δεν είναι μια προεδρία όπου θα υπάρχει νομοθετική εργασία».
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα.

Μια παγκόσμια σκηνή

Χωρίς να επιδιώξει μια βαριά πολιτική ατζέντα, ο Orban είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει το χρόνο του στο τιμόνι της ΕΕ στο διεθνές μέτωπο, δήλωσε ο Milan Nič, ερευνητής στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.
«Θέλει να χρησιμοποιήσει την επιρροή που μπορεί να έχει διμερώς με τρίτα μέρη».
Ο Orban επευφημούσε την προσπάθεια επανεκλογής του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump και θα οργανώσει μια άτυπη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Βουδαπέστη αμέσως μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.
Και σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις που έλαβαν οι συνάδελφοί του ηγέτες της ΕΕ, ο Ούγγρος πρωθυπουργός συμβιβάζεται τακτικά με τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin και τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping.
Μια επιχείρηση επιρροής της Ρωσίας μέσω της Ουγγαρίας αποτελεί βασικό μέλημα άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών ενόψει της προεδρίας, είπαν διπλωμάτες της ΕΕ στο POLITICO.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης