Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στον απόλυτο πάτο το γεν λόγω επιτοκίων – Ελεύθερη πτώση σε χαμηλά 38ετίας

Στον απόλυτο πάτο το γεν λόγω επιτοκίων – Ελεύθερη πτώση σε χαμηλά 38ετίας
Η Citigroup εκτιμά ότι η χώρα διαθέτει πυρομαχικά 200 έως 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων
Στα χαμηλότερα επίπεδά του από το 1986 υποχώρησε το γεν, καθώς οι εγχώριες αρχές ενδέχεται να αναγκαστούν σύντομα να υποστηρίξουν το νόμισμα, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν τις πωλήσεις του.
Ειδικότερα, το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε έως και 0,6% στα 160,62 ανά δολάριο, ξεπερνώντας τα σημεία στα οποία οι αξιωματούχοι παρενέβησαν τον Απρίλιο, ανεβάζοντας τις απώλειες φέτος σε πάνω από 12%.
Σε σχέση με το ευρώ, έπεσε στο πιο ιστορικό χαμηλό.
Σημειώνεται πως η υποτίμηση ανεβάζει τις τιμές των εισαγωγών, πλήττει τους Ιάπωνες καταναλωτές και προκαλεί ανησυχία στις επιχειρήσεις.
Ο Masato Kanda, υφυπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι αξιωματούχοι παρακολουθούν τις αγορές συναλλάγματος και θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, όπως απαιτείται.
Περιέγραψε δε την τελευταία κίνηση του νομίσματος ως «ταχεία» και «μονόπλευρη», αλλά απέφυγε να σχολιάσει εάν είναι υπερβολική.
Μετά τα σχόλιά του, το γεν επέκτεινε τις απώλειες.

Τεράστιο χάσμα

Το τεράστιο χάσμα μεταξύ των επιτοκίων στην Ιαπωνία, όπου το κόστος δανεισμού παραμένει κοντά στο μηδέν, και των ΗΠΑ έχουν διατηρήσει την πίεση στο γεν (παρόλο που η Ιαπωνία αύξησε τα επιτόκια φέτος σε ένα εύρος από μηδέν έως 0,1%, τα επιτόκια των ΗΠΑ από 5,25% έως 5,5% σημαίνουν ότι οι επενδυτές συρρέουν προς τις υψηλότερες αποδόσεις των περιουσιακών στοιχείων σε δολάρια, ανεβάζοντας το νόμισμα έναντι του γεν).
«Η ρητορική από το Υπουργείο Οικονομικών τις τελευταίες ημέρες σηματοδότησε αυξημένη ανησυχία», δήλωσε ο Erik Nelson της Wells Fargo στο Λονδίνο.
για την Ιαπωνία διακυβεύονται πολλά, αφού ξόδεψε 9,8 τρισεκατομμύρια ¥ (61,1 δισεκατομμύρια δολάρια) στις πιο πρόσφατες περιόδους παρέμβασής της.
Η Citigroup εκτιμά ότι η χώρα διαθέτει πυρομαχικά 200 έως 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να χρηματοδοτήσει οποιαδήποτε εκστρατεία, η οποία θα συνεπαγόταν πώληση δολαρίων και άλλων νομισμάτων για να αγοράσει γιεν.
Για τον Dominic Konstam, οποιαδήποτε παρέμβαση αφορά περισσότερο την «επιβράδυνση της διαδικασίας του γεν να βρει τον απόλυτο πάτο του», καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας εξομαλύνει τη νομισματική πολιτική.
«Το πρόβλημα που έχουν είναι ότι παρεμβαίνουν στη λάθος πλευρά», δήλωσε την Τετάρτη στο Bloomberg Radio ο επικεφαλής της Mizuho Securities USA.
«Έχουν περιορισμένα αποθέματα, δεν μπορούν να ξοδέψουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια για την υπεράσπιση του νομίσματος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης