Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιστορική εξέλιξη στο Ισραήλ – Θα στρατολογούνται και οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι μαθητές της Τορά

Ιστορική εξέλιξη στο Ισραήλ – Θα στρατολογούνται και οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι μαθητές της Τορά
Το δικαστήριο σημείωσε τις συνεχιζόμενες απαιτήσεις του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα
Σε μια ιστορική εξέλιξη που μπορεί να τροφοδοτήσει τις τριβές μεταξύ διαφορετικών στοιχείων της κοινωνίας της χώρας, το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ αποφάσισε ομόφωνα ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) πρέπει να αρχίσουν να στρατολογούν υπερορθόδοξους Εβραίους μαθητές.
Μέχρι τώρα, η δέσμευση του Πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu να διατηρήσει την επί δεκαετίες εξαίρεση του σχεδίου ήταν ένα βασικό μέσο για να κερδίσει την υποστήριξη δύο υπερορθόδοξων κομμάτων που αποτελούν δομικά στοιχεία του κυβερνώντος συνασπισμού του.
Αν και δεν υπάρχει κάποιος τρόπος γι’ αυτά τα δύο μέρη να διαφύγουν επιδιώκοντας την αποκατάσταση της εξαίρεσης, η απόφαση φαινομενικά αφαιρεί έναν από τους δεσμούς των μερών με τον Netanyahu.
Στην απόφασή του με 9-0, το δικαστήριο σημείωσε τις συνεχιζόμενες απαιτήσεις του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, διάρκειας 8 μηνών, ως αντίποινα για την εισβολή στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
«Στη μέση ενός δύσκολου πολέμου, το βάρος της ανισότητας γίνεται πιο έντονο από ποτέ — και απαιτεί την προώθηση μιας βιώσιμης λύσης σε αυτό το ζήτημα», έγραψαν οι δικαστές.
Καθώς τα θύματα έχουν αυξηθεί στη Γάζα, η μακροχρόνια δυσαρέσκεια για την εξαίρεση που καλύπτει περίπου 1,3 εκατομμύρια υπερορθόδοξους Εβραίους -- ή Haredi -- έχει αυξηθεί.
Εκτός από τις διαδηλώσεις στους δρόμους, υψηλόβαθμοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν ζητήσει να σταματήσει η ειδική μεταχείριση.
«Ο πόλεμος και οι προκλήσεις που τίθενται μπροστά μας… απαιτούν να μοιραστούμε το βάρος της στρατιωτικής θητείας», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant τον Μάρτιο.
"Όλοι πρέπει να σηκώσουν το βάρος, όλοι του έθνους."
Το προσχέδιο είναι μόνο μια πτυχή της ειδικής μεταχείρισης των Haredi στο Ισραήλ.
Οι άντρες Haredi που είναι εγγεγραμμένοι σε σχολεία Yeshiva -- για να μελετήσουν την Τορά -- έχουν επίσης λάβει δημόσιες επιδοτήσεις που συνεχίζονται μέχρι να φτάσουν στην τυπική ηλικία συνταξιοδότησης των 67 ετών.
Αυτό κάνει αυτούς τους άντρες διπλά καταστροφικούς: είναι οικονομικά μη παραγωγικοί, ενώ εξαντλούν επίσης πόρους από εκείνους που συμβάλλουν στην οικονομία της χώρας.
Εν τω μεταξύ, τα παιδιά Haredi εξαιρούνται από τα εκπαιδευτικά πρότυπα του Ισραήλ.
Δεδομένου ότι δεν χρειάζεται να μελετούν βασικά θέματα όπως μαθηματικά, φυσικές επιστήμες και αγγλικά, προσφέρουν λιγότερες δεξιότητες στους εργοδότες.
Χιλιάδες Haredi που συνδέονται με τη Φατρία της Ιερουσαλήμ συγκεντρώθηκαν έξω από το Κέντρο Στρατολογίας της Ιερουσαλήμ την Πέμπτη για να διαμαρτυρηθούν για τη στράτευση τους στον Ισραηλινό Στρατό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης