Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βολιβία: Τουλάχιστον 12 συλλήψεις στρατιωτικών μετά την απόπειρα πραξικοπήματος

Βολιβία: Τουλάχιστον 12 συλλήψεις στρατιωτικών μετά την απόπειρα πραξικοπήματος
Αντιμέτωποι με ποινές κάθειρξης 15 έως 30 ετών
Σχετικά Άρθρα
Τουλάχιστον 12 Βολιβιανοί στρατιωτικοί συνελήφθησαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε στη χώρα, γνωστοποίησε σήμερα 27/6 η κυβέρνηση.
Οι στρατιωτικοί αντιμετωπίζουν κατηγορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ποινές κάθειρξης 15 έως 30 ετών.
Η βολιβιανή αστυνομία συνέλαβε τον πρώην αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού Juan José Zúñiga, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα πραξικοπήματος. Εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Βολιβίας δείχνουν τον στρατηγό να οδηγείται σε αστυνομικό όχημα, αμέσως μετά από σύντομες δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.
«Είστε υπό κράτηση, στρατηγέ», του είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών Jhonny Aguilera.
Βαριά οπλισμένοι στρατιώτες και άρματα μάχης είχαν αναπτυχθεί νωρίτερα Τετάρτη 26/6 στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας Λα Πας, περικυκλώνοντας την έδρα της κυβέρνησης.
Ώρες αργότερα στρατιωτικές δυνάμεις που είχαν περικυκλώσει το προεδρικό μέγαρο άρχισαν να αποχωρούν από την περιοχή, ενώ ο πρόεδρος Luis Arce διόρισε νέα ηγεσία στις ένοπλες δυνάμεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.
Η νεοδιορισθείσα στρατιωτική διοίκηση διέταξε τους στρατιώτες που ακολούθησαν τον στρατηγό Zúñiga στο προεδρικό μέγαρο να επιστρέψουν στις βάσεις τους, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας Λα Πας.
Ο Zúñiga ενημερώθηκε το βράδυ της Τρίτης 25/6 ότι θα αποπεμφθεί από τη θέση του καθώς η συμπεριφορά του «δεν ήταν σύμφωνη με το Σύνταγμα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Unitel.
Ο στρατηγός αντέδρασε ήρεμα στη δήλωση αυτή. «Όμως κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι την επόμενη μέρα, πριν από την επίσημη αλλαγή σκυτάλης στις ένοπλες δυνάμεις, θα γινόταν απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα μας», είπε.

Η Ρωσία καταδικάζει την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βολιβία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Βολιβιανή ομόλογό του, κατά την οποία καταδίκασε κατηγορηματικά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη χώρα της Νότιας Αμερικής.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο εξέφρασε την πλήρη και ακλόνητη υποστήριξη της Μόσχας προς την κυβέρνηση του Βολιβιανού προέδρου Arce.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης