Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ατζέντα της Ουγγρικής Προεδρίας για Περιβάλλον, Ενεργεία, Μεταφορές

Η ατζέντα της Ουγγρικής Προεδρίας για Περιβάλλον, Ενεργεία, Μεταφορές
Το έγγραφο της Ουγγαρίας που διέρρευσε περιγράφει τα σχέδια της ημερήσιας διάταξης για κάθε επίσημη συνεδρίαση των υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Μεταφορών έως το τέλος του 2024.
Το Euractiv είδε τα λεπτομερή σχέδια της ουγγρικής προεδρίας της ΕΕ για τις συνεδριάσεις των Συμβουλίων Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Μεταφορών στο δεύτερο εξάμηνο του 2024. Σε αυτά περιγράφεται πότε η Βουδαπέστη σχεδιάζει να προωθήσει μεμονωμένες υφιστάμενες νομοθετικές προτάσεις, να συμφωνήσει μια θέση για την COP29 και να παρουσιάσει τα σχέδιά της για τη γεωθερμική ενέργεια.
Το έγγραφο της Ουγγαρίας που διέρρευσε περιγράφει τα σχέδια της ημερήσιας διάταξης για κάθε επίσημη συνεδρίαση των υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Μεταφορών έως το τέλος του 2024.
Οι ατζέντες αντικατοπτρίζουν τις προτεραιότητες της Ουγγαρίας, όπως ανέφερε το Euractiv στις 14 Ιουνίου, αλλά παρέχουν επίσης με λεπτομέρειες το πώς η Βουδαπέστη ελπίζει να προχωρήσει τους επιμέρους φακέλους και τα χρονοδιαγράμματα για τις εργασίες αυτές.

Συμβούλιο Περιβάλλοντος

«Εκτός από την προώθηση και ολοκλήρωση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων, η ουγγρική προεδρία σκοπεύει επίσης να διαδραματίσει ρόλο στον καθορισμό των στόχων της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής και κλιματικής πολιτικής για τον επόμενο νομοθετικό κύκλο», αναφέρεται στο πρόγραμμα της ουγγρικής προεδρίας.
Προβλέπονται δύο συνεδριάσεις του Συμβουλίου.
Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο στις 14 Οκτωβρίου και θα επικεντρωθεί στις διεθνείς διαπραγματεύσεις.
Η προεδρία θα επιδιώξει συμφωνία σχετικά με τις ευρωπαϊκές διαπραγματευτικές θέσεις ενόψει των συνομιλιών για το κλίμα COP29, οι οποίες θα διεξαχθούν από τις 11 έως τις 22 Νοεμβρίου στο Αζερμπαϊτζάν, και της Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα (CBD) στην Κολομβία, από τις 21 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου.
Για την τελευταία, η ουγγρική προεδρία προτίθεται να κάνει «ό,τι περνάει από το χέρι της» για να υποστηρίξει την εφαρμογή του Παγκόσμιου Πλαισίου Βιοποικιλότητας του Κουνμίνγκ-Μοντρεάλ.
Η Ουγγαρία θα επιθυμούσε επίσης να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των χωρών της ΕΕ ενόψει της πέμπτης συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής Διαπραγμάτευσης για ένα διεθνές νομικά δεσμευτικό μέσο για την ρύπανση από πλαστικά (INC-5), η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας από τις 25 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου.
Τέλος, η Βουδαπέστη προγραμματίζει συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής της ΕΕ για τα χημικά προϊόντα.
Το δεύτερο Συμβούλιο Περιβάλλοντος αναμένεται ναα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 17 Δεκεμβρίου, όπου οι υπουργοί θα επιδιώξουν να καταλήξουν σε γενική προσέγγιση σχετικά με τον κανονισμό για την πρόληψη των απωλειών πλαστικών κόκκων. Σχεδιάζουν επίσης να συζητήσουν την πρόοδο του κανονισμού για τα κριτήρια κυκλικότητας για το σχεδιασμό και τη διαχείριση οχημάτων στο τέλος του κύκλου ζωής τους.
Όσον αφορά τις μη νομοθετικές ενέργειες, προγραμματίζεται ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τον κλιματικό στόχο της Ευρώπης για το 2040 που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, καθώς και σχετικά με τις εκθέσεις από τις διάφορες διεθνείς συνεδριάσεις για το κλίμα.
Εκτός από τις παραπάνω συνόδους κορυφής για το κλίμα και το περιβάλλον, σε αυτές θα περιλαμβάνονται η 16η Διάσκεψη των μερών της Σύμβασης για την καταπολέμηση της ερημοποίησης και η συνάντηση των μερών της Σύμβασης για τα ύδατα.

Συμβούλιο Ενέργειας

Προβλέπονται επίσης δύο ενεργειακά συμβούλια.
Ενώ η συνεδρίαση της 15ης Οκτωβρίου δεν έχει ακόμη λεπτομερή ημερήσια διάταξη, οι λεπτομέρειες της συνεδρίασης της 16ης Δεκεμβρίου περιγράφονταν, και αυτή θα περιλαμβάνει ανταλλαγή απόψεων για τα εθνικά σχέδια των χωρών για την ενέργεια και το κλίμα, καθώς και για το μέλλον της ενεργειακής πολιτικής και τη διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης.
Την ίδια ημέρα θα υποβληθούν προς έγκριση τα συμπεράσματα σχετικά με την προώθηση της ανάπτυξης της γεωθερμικής ενέργειας.

Συμβούλιο Μεταφορών

Το Συμβούλιο Μεταφορών θα συνέλθει στις 5 Δεκεμβρίου για μια συζήτηση πολιτικής σχετικά με τον κανονισμό για τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών και με στόχο να συμφωνηθεί μια γενική προσέγγιση σχετικά με την οδηγία για τις συνδυασμένες μεταφορές, τον κανονισμό για τα δικαιώματα των επιβατών κατά τη διάρκεια πολυτροπικών ταξιδιών και την οδηγία για την αφαίρεση άδειας οδήγησης.
Οι Ούγγροι έχουν επίσης απαριθμήσει αρκετές τρέχουσες νομοθετικές προτάσεις στο πλαίσιο του «Any Other Business», αλλά δεν έχουν διευκρινίσει τον τρόπο με τον οποίο αναμένεται να προχωρήσουν οι φάκελοι κατά τη συνεδρίαση της 5ης Δεκεμβρίου.
Οι φάκελοι αυτοί είναι: ο κανονισμός για τη λογιστική καταγραφή των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις μεταφορές, η οδηγία για τις άδειες οδήγησης, ο κανονισμός για τους σιδηρόδρομους, η οδηγία για τις εναρμονισμένες υπηρεσίες πληροφοριών για τα ποτάμια και ο κανονισμός για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης