Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χειρότερο και από χρεοκοπία – Σανίδα σωτηρίας ΔΝΤ για Ουκρανία με απαίτηση για ιδωτικοποιήσεις

Χειρότερο και από χρεοκοπία – Σανίδα σωτηρίας ΔΝΤ για Ουκρανία με απαίτηση για ιδωτικοποιήσεις
Επιμένει στην... αποτυχημένη συνταγή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Σχετικά Άρθρα
Την 5η δόση του 4ετούς δανείου για την Ουκρανία ενέκρινε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), απαιτώντας ωστόσο σημαντικές μεταρρυθμίσεις και, κυρίως, ιδιωτικοποιήσεις.
Η Ουκρανία πέρασε με επιτυχία το Άρθρο 4 και θα λάβει την πέμπτη δόση οικονομικής στήριξης από το ΔΝΤ αξίας 2,2 δισεκ. δολαρίων. Τα κεφάλαια έχουν ήδη παραληφθεί από την Ουκρανία και θα κατευθυνθούν για τη χρηματοδότηση του κρατικού προϋπολογισμού.
Από τον Απρίλιο του 2023, όταν ξεκίνησε το τετραετές πρόγραμμα αξίας 15,6 δισεκ. δολαρίων, η Ουκρανία έχει λάβει συνολικά 4,6 δισεκ. δολάρια σε τρεις δόσεις το 2023 και 3,1 δισεκ. δολάρια σε δύο δόσεις φέτος. Μέχρι το τέλος του 2024, αναμένονται δύο ακόμη δόσεις 1,1 δισεκ. δολαρίων η καθεμία.
Η Ουκρανία ουσιαστικά επιδεικνύει συμμόρφωση με όλους τους όρους του προγράμματος για δεύτερο έτος, παρά τον πόλεμο. Η ουκρανική οικονομία παραμένει σταθερή, αλλά ο καθορισμός των προοπτικών είναι αρκετά δύσκολος.
Δεδομένης αυτής της αβεβαιότητας, ο κατάλογος των προϋποθέσεων για τη συνέχιση του προγράμματος διαμορφώνεται για σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, επί του παρόντος, οι προϋποθέσεις ορίζονται μόνο μέχρι το τέλος του 2024.
Έως τα τέλη Οκτωβρίου, η Ουκρανία θα χρειαστεί να υιοθετήσει αλλαγές στον Τελωνειακό Κώδικα, ειδικά για τη θέσπιση νέων κανόνων για την επιλογή του επικεφαλής της Κρατικής Τελωνειακής Υπηρεσίας και την πρόβλεψη της εκ νέου πιστοποίησης του προσωπικού. Επίσης, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, οι λεγόμενες τροποποιήσεις του Lozovyi (τροποποιήσεις στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας της Ουκρανίας σχετικά με τους όρους για την προανάκριση - Εκδ.) που επιτρέπουν το κλείσιμο ποινικών υποθέσεων για αδικήματα διαφθοράς, πρέπει να καταργηθούν.
Στη νέα έκδοση του μνημονίου, ουσιαστικά επιβεβαιώνεται ότι η κατάσταση με τον ενεργειακό εφοδιασμό τον χειμώνα μπορεί να είναι δύσκολη.
Παράλληλα, τονίζεται ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου παραμένουν ασφαλείς, παρόλο που ενδέχεται να δεχτούν επίθεση σε εγκαταστάσεις πάνω από το έδαφος. 
Το μνημόνιο κατονομάζει και τις κρατικές τράπεζες που προβλέπεται να ιδιωτικοποιηθούν. «Ετοιμάζουμε επίσης δύο συστημικές κρατικές τράπεζες προς πώληση, τη Sense Bank και την Ukrgasbank».
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας υπόσχεται στο ΔΝΤ ότι το θέμα της αναδιάρθρωσης του εξωτερικού εμπορικού χρέους σχεδόν 20 δισεκ. δολαρίων θα επιλυθεί τους επόμενους μήνες. «Στόχος μας παραμένει να καταλήξουμε σε συμφωνία για αναδιάρθρωση χρέους με τους διεθνείς ομολογιούχους μας και άλλους συμμετέχοντες εμπορικούς πιστωτές μέχρι τη στιγμή που το τρέχον αδιέξοδο λήξει τον Αύγουστο του 2024», αναφέρεται στο μνημόνιο. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Ουκρανίας Serhii Marchenko, η συμφωνία σχεδιάζεται να επιτευχθεί έως την 1η Αυγούστου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης