Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ελπίδες και φόβοι ενός έθνους - Οι Γάλλοι κρατούν την ανάσα τους για την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων με υπουργούς... ζόμπι

Ελπίδες και φόβοι ενός έθνους - Οι Γάλλοι κρατούν την ανάσα τους για την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων με υπουργούς... ζόμπι
Η Γαλλία βρίσκεται στη δύσκολη θέση να φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες χωρίς κατάλληλη κυβέρνηση - Το στοίχημα Macron
Όταν η γιγαντιαία τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού στο κέντρο της πόλης ξεκινήσει το βράδυ της Παρασκευής, με βάρκες γεμάτες αθλητές στον ποταμό Σηκουάνα, κάτι που έχει να γίνει από τις ημέρες του βασιλιά Λουδοβίκου XV, διακυβεύονται περισσότερα από την παγκόσμια εικόνα της Γαλλίας.
Όπως σημειώνει ο Guardian, ο πρόεδρος, Emmanuel Macron, ο οποίος έχει υποσχεθεί ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα «φωτίσουν τις καρδιές των ανθρώπων» σε ένα «καλοκαίρι γαλλικής υπερηφάνειας», εξαρτάται από τους Αγώνες για να αποκαταστήσει το ηθικό σε ένα βαθιά διχασμένο έθνος, το οποίο μόλις πριν από μερικές εβδομάδες είχε προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει «εμφύλιο πόλεμο».
Αρκετά τολμηρά, το Παρίσι θέλει να ξεπεράσει όλους τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες σε κάθε πιθανό μέτωπο - εκθαμβωτικές εικόνες, βιωσιμότητα, ισότητα των φύλων, ακόμη και διαψεύδοντας τις προσδοκίες ως ένα φημισμένο κρεατοφάγο έθνος, παρέχοντας το πιο χορτοφαγικό φαγητό που έχει υπάρξει ποτέ.

Η Γαλλία που επιτυγχάνει το ακατόρθωτο

Όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο Macron αυτή την εβδομάδα στο Élysée, η τελετή έναρξης - η οποία δεν θα χρησιμοποιήσει ένα στάδιο αλλά ολόκληρη την πόλη ως θεατρικό σκηνικό - είχε αρχικά φανεί «μια τρελή και όχι πολύ σοβαρή ιδέα», αλλά αυτοί οι Αγώνες αφορούν τη Γαλλία που επιτυγχάνει το ακατόρθωτο. Αυτό το όνειρο περιλαμβάνει τις δικές της απότομες φιλοδοξίες για τον πίνακα μεταλλίων.
Μετά την κάπως κατώτερη συγκομιδή μεταλλίων στο Τόκιο το 2021, όπου η Γαλλία κατέλαβε την όγδοη θέση, θέλει τώρα να φτάσει στην πρώτη πεντάδα, κάτι που έχει να συμβεί από την Ατλάντα του 1996.
Οι ελπίδες για χρυσό μετάλλιο στηρίζονται σε αστέρια όπως ο άσος του ράγκμπι Antoine Dupont, ο κολυμβητής Léon Marchand και μια σειρά από αστέρια του τζούντο, όπως ο Teddy Riner και η Clarisse Agbegnenou, καθώς και στο μπάσκετ με τον Victor Wembanyama και στο χάντμπολ ανδρών και γυναικών.

Υπουργοί... ζόμπι

Αλλά ίσως η πιο δύσκολη πολιτική πρόκληση για τον Macron,  θα είναι να αξιοποιήσει έναν ασύλληπτο παράγοντα ευεξίας του είδους που έδωσε στον Ζακ Σιράκ μια ώθηση μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών το 1998.
Λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την έναρξη αυτών των Αγώνων, ο Macron εξέπληξε τη χώρα προκηρύσσοντας πρόωρες βουλευτικές εκλογές δύο γύρων, οι οποίες θεωρήθηκαν τόσο επικίνδυνες που ορισμένοι σχολιαστές τον κατηγόρησαν αρχικά ότι «σκότωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες».
Την τελευταία ώρα, η μαζική τακτική ψηφοφορία συγκράτησε την ακροδεξιά και η αριστερή συμμαχία τερμάτισε ελαφρώς μπροστά, αλλά χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία που θα της επέτρεπε να σχηματίσει εύκολα κυβέρνηση.
Αυτό σημαίνει ότι η Γαλλία βρίσκεται στη δύσκολη θέση να φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες χωρίς κατάλληλη κυβέρνηση.
Επικεφαλής της κυβέρνησης είναι ο πρωθυπουργός Gabriel Attal,  ο οποίος έχει ήδη παραιτηθεί, αλλά θα παραμείνει για τη διάρκεια των Αγώνων ως βασιλιάς ενός υπηρεσιακού υπουργικού συμβουλίου που χαρακτηρίζεται από τους αντιπάλους ως «ζόμπι».
Όταν η υπουργός Αθλητισμού, Amélie Oudéa-Castéra, βάλθηκε να προλάβει τη δήμαρχο του Παρισιού Anne Hidalgo στην πρώτη κολύμβηση στον Σηκουάνα για να αποδείξει στους αμφισβητίες ότι αυτός θα είναι πράγματι αρκετά καθαρός για αγώνες τριάθλου και κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας, το έκανε με τόσο τυχαίο τρόπο που κατέληξε να γλιστρήσει  στη λάσπη σε μια πλακόστρωτη πέτρινη ράμπα και να πέσει στα καφέ νερά, ανησυχώντας τους θεατές ότι αυτό ήταν μια μεταφορά για την εθνική πολιτική.
Ο Macron δήλωσε ότι η Γαλλία χρειάζεται μια «εκεχειρία» στην εσωτερική πολιτική για όλη τη διάρκεια των Αγώνων.

Το Παρίσι στο επίκεντρο

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα σταθερά στο εκθαμβωτικό θέαμα των αγώνων.
Μετά από δεκαετίες ταπεινωτικών αποτυχιών στις υποψηφιότητες για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, συμπεριλαμβανομένης της δακρύβρεχτης ήττας από το Λονδίνο το 2012, η γαλλική πρωτεύουσα έχει θέσει όλες τις βάσεις για δύο εβδομάδες αθλητικών δρώμενων σε διάσημα σκηνικά.
Το μεγαλύτερο αστέρι είναι η ίδια η πόλη του Παρισιού.
«Θέλαμε να βγάλουμε τους Αγώνες από τα στάδια και να τους μεταφέρουμε στο κέντρο της πόλης», δήλωσε η Aurélie Merle, αθλητική διευθύντρια του Παρίσι 2024.
Είναι οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες με τόσα πολλά αθλήματα να διεξάγονται σε προσωρινές εγκαταστάσεις σε διάσημες τοποθεσίες στο κέντρο της πόλης, από το μπιτς βόλεϊ κάτω από τον Πύργο του Άιφελ, μέχρι το breakdancing και το skateboarding στην Place de la Concorde, που κάποτε ήταν ο τόπος των εκτελέσεων υψηλού επιπέδου κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.
Οι ιππικοί αγώνες θα πραγματοποιηθούν στο Château de Versailles.
Η κολύμβηση σε ανοιχτό νερό στον Σηκουάνα έρχεται μετά από τον τεράστιο καθαρισμό ενός ποταμού όπου η κολύμβηση είχε απαγορευτεί από το 1923, κυρίως λόγω του κινδύνου για την υγεία από το ακάθαρτο νερό και τα βακτήρια από τα ανθρώπινα απόβλητα.
Αλλά όπως ακριβώς όλα αυτά τα πλούσια σκηνικά του Πύργου του Άιφελ καθιστούν τους Αγώνες ιδιαίτερα ελκυστικούς για το Instagram, η Γαλλία γνωρίζει ότι πρέπει να αποφύγει την παγίδα οι Ολυμπιακοί Αγώνες να μετατραπούν σε μια απολυμαντική χολιγουντιανή φωτογραφική ευκαιρία τύπου «Emily in Paris» που δεν έχει μεγάλη ομοιότητα με την πραγματική ζωή των ανθρώπων στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού.
Η Le revers de la médaille, μια ομάδα πολλών ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένων των Γιατρών του Κόσμου, προειδοποίησε για αυτό που αποκάλεσε «παρενόχληση, εκδίωξη και αόρατο» χιλιάδων αστέγων και αιτούντων άσυλο που απομακρύνθηκαν από την περιοχή του Παρισιού στο πλαίσιο μιας επιχείρησης «εκκαθάρισης».
Το Seine-Saint-Denis, το διαμέρισμα βόρεια του Παρισιού, το οποίο παραμένει ένα από τα φτωχότερα της Γαλλίας, φιλοξενεί το Ολυμπιακό Χωριό και τις βασικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των καταδύσεων στο νέο εντυπωσιακό Κέντρο Υγρού Στίβου.
Αντίθετα, όταν ξεκίνησε η κατασκευή του Υδατικού Κέντρου, η έρευνα έδειξε ότι το 74% των παιδιών που εισέρχονταν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Seine-Saint-Denis δεν ήξεραν κολύμπι.
Ένας από τους στόχους της κληρονομιάς του Παρισιού 2024 ήταν η αύξηση και η βελτίωση των μαθημάτων κολύμβησης για τα παιδιά της περιοχής.

Υπαίθρια φυλακή

Όταν το Παρίσι κέρδισε τους Αγώνες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην πρωτεύουσα το 2015, ο Μacron δήλωσε ότι ήταν «μια χειρονομία που δείχνει ότι στη μακροπρόθεσμη μάχη μας κατά της τρομοκρατίας, δεν σταματάμε τις μεγάλες εκδηλώσεις».
Αλλά η ασφάλεια είναι τώρα τόσο αυστηρή - με 45.000 αξιωματικούς μόνο στην τελετή έναρξης και ένα πλήρες στρατόπεδο που έχει στηθεί στην άκρη της πόλης - που υπάρχουν φόβοι ότι θα μπορούσε να μειώσει τη διάθεση για πάρτι.
Μεγάλα τμήματα του κέντρου της πόλης που εκτείνεται κατά μήκος του ποταμού έχουν αποκλειστεί και περικυκλωθεί από ψηλά μεταλλικά φράγματα ενόψει της τελετής έναρξης, προκαλώντας παράπονα από ιδιοκτήτες μπαρ και εστιατορίων ότι οι επιχειρήσεις μειώθηκαν και ότι η πόλη μετατράπηκε σε υπαίθρια φυλακή.
«Όλα αυτά τα μεταλλικά φράγματα, πώς μπόρεσαν να βρουν τόσα πολλά;» αναρωτήθηκε η Catherine, μια επιστήμονας-ερευνήτρια, η οποία δήλωσε ότι θα φύγει από το Παρίσι για να πάει διακοπές για να αποφύγει τους Αγώνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης