Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα φαντάσματα της Δύσης - Tο ΝΑΤΟ ετοιμάζεται για πόλεμο σε 3 χρόνια - Φόβοι για εκδίκηση Ρωσίας... και νέα κούρσα εξοπλισμών

Τα φαντάσματα της Δύσης - Tο ΝΑΤΟ ετοιμάζεται για πόλεμο σε 3 χρόνια - Φόβοι για εκδίκηση Ρωσίας... και νέα κούρσα εξοπλισμών
Σε σύγχυση η Δύση δεν θέλει πυρηνικό πόλεμο με τη Ρωσία αλλά δεν είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τον αγώνα για την Ουκρανία
Πρέπει να προετοιμαστούμε για πόλεμο σε τρία χρόνια - γιατί ανεξάρτητα από το πώς θα τελειώσει η σύγκρουση στην Ουκρανία, η Δύση θα έχει προβλήματα με τη Ρωσία: οι Ρώσοι θα θέλουν εκδίκηση.
Όταν γίνονται τέτοιες δηλώσεις από τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου, Στρατηγό Roland Walker, αυτό από μόνο του είναι σημαντικό.
Αλλά όταν την επόμενη μέρα ο διοικητής των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη, στρατηγός Christopher Cavoli, λέει επίσης σχεδόν το ίδιο, τότε έχουμε … μια τάση
«Δεν μπορούμε να έχουμε αυταπάτες.
Στο τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία, όποια κι αν είναι η έκβασή της, θα έχουμε ένα πολύ, πολύ μεγάλο ρωσικό πρόβλημα.
Θα έχουμε μια κατάσταση όπου η Ρωσία θα έχει αποκαταστήσει την ισχύ της, θα φτάσει στα σύνορα του ΝΑΤΟ με επικεφαλής σχεδόν τους ίδιους ανθρώπους όπως σήμερα, και θα πειστούν ότι είμαστε εχθροί.
Και αυτό είναι πολύ κακό» είπε ο Cavoli.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του RIA Novosti, το γεγονός ότι αυτό δεν είναι τυχαίο επιβεβαιώνεται από την προειδοποίηση του Γενικού Επιθεωρητή των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων Carsten Breuer: «σε πέντε με οκτώ χρόνια οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα εξοπλιστούν με υλικό και προσωπικό, το οποίο θα εξαπολύσει πιθανότατα μια επίθεση στο ΝΑΤΟ, και ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να προετοιμαστούμε για ρωσικές επιθέσεις σε χώρες του ΝΑΤΟ τα επόμενα πέντε χρόνια».

Πόλεμος το πολύ σε 3 χρόνια

Ναι, τόσο οι πολιτικοί όσο και οι στρατηγοί στη Δύση μιλούν για το γεγονός ότι η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ εδώ και δύο χρόνια.
Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά επιχειρήματα υπέρ της ανάγκης στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας και της επιθυμίας να αποτραπεί η νίκη της Ρωσίας.
Αλλά τώρα εμφανίζονται πολύ σημαντικές αλλαγές στη ρητορική.
Δεν δείχνουν πλέον ένα μακρινό χρονικό πλαίσιο για μια ρωσική επίθεση, αλλά μιλούν για τρία χρόνια.
Και διευκρινίζεται ότι αυτό μπορεί να συμβεί ανεξάρτητα από την έκβαση της μάχης για την Ουκρανία - δηλαδή αποδεικνύεται ότι η Μόσχα θα επιτεθεί σε κάθε περίπτωση.

Οι Ρώσοι θα θέλουν εκδίκηση

Στην πρώτη του ομιλία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Βρετανός στρατηγός Walker είπε ότι «δεν έχει σημασία πώς θα τελειώσει αυτό, νομίζω ότι η Ρωσία μπορεί να βγει από αυτόν τον πόλεμο πιο αδύναμη, αντικειμενικά ή απολύτως, αλλά θα είναι ακόμα πολύ επικίνδυνη και θα αγωνιστεί για κάποια μορφή εκδίκησης για όσα κάναμε βοηθώντας την Ουκρανία».
Είναι σαφές ότι ο Βρετανός στρατηγός χρειάζεται πρόσθετα κεφάλαια για την ενίσχυση του στρατού - θέλει να διπλασιαστεί η μαχητική του ικανότητα έως το 2027 και να τριπλασιαστεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Είναι εξίσου σαφές ότι εκφοβίζεται όχι μόνο από τη Ρωσία, αλλά και από ολόκληρο τον «άξονα της αναταραχής» (η Κίνα στοχεύει να ελέγχει την Ταϊβάν και το Ιράν επιδιώκει να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα), εντός του οποίου η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα «έχουν δημιουργήσει αμοιβαίες επιχειρηματικές σχέσεις, ανταλλάσσουν όπλα και τεχνολογία».
Όλα αυτά είναι κατανοητά - όπως και το γεγονός ότι τυπικά ο Walker δεν μιλά για υποκίνηση πολέμου, αλλά ότι δεν είναι αναπόφευκτο και ότι ο στρατός έχει «αρκετό χρόνο» να προετοιμαστεί και να αποφύγει τη σύγκρουση...

Κούρσα εξοπλισμών

Αλλά η ουσία είναι ότι βλέπουμε ότι ο Walker θέλει ο βασιλικός στρατός να τριπλασιάσει την μαχητική του ικανότητα μέχρι το τέλος της δεκαετίας, δηλαδή πρόκειται για έναν πραγματικό αγώνα εξοπλισμών, η κύρια αιτιολόγηση του οποίου είναι η απάντηση στη «ρωσική απειλή».
Το γεγονός ότι η Ρωσία δεν απειλεί το ΝΑΤΟ και δεν πρόκειται να του επιτεθεί, δεν αφορά πλέον κανέναν.
Αφού οι ατλαντιστές είπαν ότι η Ρωσία θέλει να επιτεθεί, αυτό σημαίνει ότι έτσι είναι…
Τελικά, επιτέθηκε στην Ουκρανία, η οποία ήθελε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ…
Αυτό σημαίνει ότι το ίδιο το ΝΑΤΟ θα δεχθεί επίθεση - και μάλιστα στο πολύ εγγύς μέλλον.
Και ανεξάρτητα από το πώς θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Αλλάζει η ρητορική της Δύσης

Και αυτή είναι η πιο σημαντική στροφή της προσέγγισης της Δύσης, γιατί νωρίτερα η έμφαση τους ήταν εντελώς διαφορετική, επισημαίνει το RIA Novosti.
Αρχικά η Δύση έπρεπε οπωσδήποτε να αποτρέψει την ήττα της Ουκρανίας - διαφορετικά η ίδια η Δύση θα είχε γίνει ο επόμενος στόχος της ρωσικής επίθεσης.
Αυτό δεν είπαν οι ατλαντικοί;
Και τώρα αποδεικνύεται ότι η Ρωσία θα είναι μια απειλή ούτως ή άλλως - όπως είπε ο Cavoli, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, θα έχουμε ένα πολύ μεγάλο ρωσικό πρόβλημα.
Ο Walker λέει το ίδιο πράγμα - όπως και να τελειώσει, οι Ρώσοι θα ζητήσουν εκδίκηση από τη Δύση.
Τι σημαίνει όμως αυτό;
Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν συνδυασμό του ασυμβίβαστου: η Δύση εξακολουθεί πραγματικά να μην θέλει μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία (ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου δεν ενθουσιάζει κανέναν), αλλά δεν είναι ακόμη έτοιμη να εγκαταλείψει τον αγώνα για την Ουκρανία.
Ωστόσο, καταλαβαίνει ήδη πολύ καλά ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για σύνορα, όχι μόνο στη γραμμή του 1991, αλλά ακόμη και του Φεβρουαρίου του 2022.
Ακόμα και η τρέχουσα πρώτη γραμμή δεν θα μπορέσει να διατηρηθεί, οπότε πολύ σύντομα η Δύση θα αρχίσει να αναγκάζει δημόσια το Κίεβο για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Δεν πήγε η Ρωσία στην Ευρώπη, αλλά η Δύση στον ρωσικό κόσμο

Αλλά για να μην χάσουν την αξιοπιστία τους οι ατλαντιστές, η θέση για την ανάγκη να περιοριστεί η Ρωσία σε μακρινά σύνορα και να συνεχιστεί η αύξηση της παραγωγής όπλων, των αμυντικών δαπανών και του μεγέθους των στρατών θα προωθηθεί δυναμικά.
Βλέπετε, οι Ρώσοι σταμάτησαν στον Δνείπερο και όχι στον Δούναβη ή στον Όντερ - αλλά δεν είμαστε αφελείς, συνεχίζουμε να ενισχύουμε εντατικά τη στρατιωτική μας δύναμη για να αποτρέψουμε μια εισβολή στην Ευρώπη.
Αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική - δεν ήταν οι Ρώσοι που εισέβαλαν στην Ευρώπη, αλλά η Δύση προσπάθησε να απορροφήσει μέρος του ρωσικού κόσμου.
Και εξακολουθεί να προσπαθεί - εκμεταλλευόμενη την τραγωδία της διάσπασης ενός και μόνο λαού και μιας χώρας.
Αλλά οι Ρώσοι θα αποκαταστήσουν την ενότητά τους σε κάθε περίπτωση - και τι θα συμβεί τότε;
Όπως είπε ο Walker, «το θέμα είναι ότι όταν νομίζεις ότι είναι πεσμένοι, γυρνούν πίσω για εκδίκηση».
«Οι Ρώσοι, στην πραγματικότητα, δεν είναι καθόλου εκδικητικός λαός, αλλά έχουμε συγκεντρώσει πολύ μεγάλο σκορ εναντίον των Αγγλοσάξωνων, ακόμα κι αν πάρουμε μόνο περιπτώσεις άμεσης ανάμειξής τους στις εσωτερικές μας υποθέσεις.
Και δεν πρέπει να μας αναγκάσετε να το παρουσιάσουμε για πληρωμή» καταλήγει το δημοσίευμα του RIA Novosti.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης