Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Orban ξεσκεπάζει τον «βρώμικο εκβιασμό» Zelensky προς κράτη που ζητούν κατάπαυση πυρός, διαπραγματεύσεις και ειρήνη

O Orban ξεσκεπάζει τον «βρώμικο εκβιασμό» Zelensky προς κράτη που ζητούν κατάπαυση πυρός, διαπραγματεύσεις και ειρήνη
Η Ουκρανία εκβιάζει τις χώρες που επιδιώκουν την ειρήνη με τη διαμετακόμιση πετρελαίου, αποκαλύπτει ο επικεφαλής του γραφείου του Orban
Η Ουκρανία εκβιάζει την Ουγγαρία και τη Σλοβακία με μπλοκάρισμα της μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου από την Lukoil, δήλωσε ο Gergely Gulyas, επικεφαλής του γραφείου του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orban.
Στις 17 Ιουλίου, η Ουκρανία διέκοψε τη διαμετακόμιση πετρελαίου της Lukoil μέσω του εδάφους της προς την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, επειδή το Κίεβο είχε θέσει την εταιρεία στον κατάλογο κυρώσεων.
Πετρέλαιο από τη Ρωσία παρέχεται σε αυτές τις χώρες μέσω του πετρελαιαγωγού Druzhba που διέρχεται από την Ουκρανία.
«Η Ουκρανία εκβιάζει δύο χώρες (τις Ουγγαρία και Σλοβακία σύμφωνα με το TASS) που υποστηρίζουν την ειρήνη και την κατάπαυση του πυρός», είπε σε συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας ότι «αν η κατάσταση δεν επιλυθεί και λύση δεν βρεθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο», «η Ουγγαρία θα αντιμετωπίσει ελλείψεις πετρελαίου».
Η Σλοβακία και η Ουγγαρία, μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν αυξήσει την πίεση αφότου δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα πως έχουν σταματήσει οι παραδόσεις πετρελαίου από τον ρωσικό όμιλο Lukoil μέσω της Ουκρανίας επειδή το Κίεβο συμπεριέλαβε την εταιρία στον κατάλογο κυρώσεων.
Τη Δευτέρα, ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει χρήση μιας συμφωνίας σύνδεσης βάσει της οποίας, όπως είπαν, η Ουκρανία δεν μπορεί να μπλοκάρει τις διελεύσεις πετρελαίου.

Η στάση των χωρών απέναντι στις δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban και ο Σλοβάκος ομόλογός του Robert Fico επέκριναν αμφότεροι τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και τη δυτική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
Η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο το 2022, αν και η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Τσεχία εξασφάλισαν εξαιρέσεις λόγω της εξάρτησής τους από αυτό.
Την Τετάρτη 24/7, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings ανέφερε πως διυλιστήρια στη Σλοβακία και την Ουγγαρία, που ανήκουν στον ουγγρικό όμιλο MOL, αντιμετωπίζουν σημαντικό πιστωτικό κίνδυνο μετά την απόφαση της Ουκρανίας να επιβάλει κυρώσεις στη ρωσική πετρελαϊκή εταιρία Lukoil.
Η Σλοβακία κάλεσε χθες, Πέμπτη, την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην καθυστερήσει μια απόφαση για διαμεσολάβηση σε μια διαδικασία διαβούλευσης με την Ουκρανία.
Ο Gulyas είπε πως η Βουδαπέστη αναζητεί λύσεις: "Μία λύση είναι οι Ουκρανοί να παραδεχθούν ότι δεν μπορούν να το κάνουν αυτό σε δύο χώρες της ΕΕ", είπε.
"Μία άλλη είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μας βοηθήσει, και η τρίτη είναι να βρούμε ένα νομικό παραθυράκι ώστε το πετρέλαιο να μπορεί να μεταφερθεί από κάποιον που δεν επηρεάζεται από τις κυρώσεις".
Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ουγγαρίας Yanos Boka είπε πως η Ουγγαρία εξετάζει αν οι ενέργειες της Ουκρανίας παραβιάζουν τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Η Βουδαπέστη και η Μπρατισλάβα επιμένουν στην επείγουσα διεξαγωγή διαβουλεύσεων με την Ουκρανία με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC) για την επίλυση του ζητήματος.
Το ουκρανικό υπουργείο Ενέργειας δεν αποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχόλια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης