Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kamala Harris: Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε το Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Kamala Harris: Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε το Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
Οι επικριτές λένε ότι οι ΗΠΑ έχουν χάσει την επιρροή τους στον στενότερο περιφερειακό σύμμαχό τους μετά το χτύπημα που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Βηρυτό στα τέλη Σεπτεμβρίου, το οποίο σκότωσε τον ηγέτη της Hezbollah Hassan Nasrallah και προκάλεσε ένα χτύπημα αντιποίνων από το Ιράν
Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, Kamala Harris, δήλωσε την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024 ότι δεν θα σταματήσει να πιέζει το Ισραήλ να τερματίσει τη στρατιωτική του εκστρατεία στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν κρίσιμο ρόλο στην περιοχή καθώς η σύγκρουση φτάνει στον ένα χρόνο.
«Η δουλειά που κάνουμε διπλωματικά με την ηγεσία του Ισραήλ είναι μια συνεχής επιδίωξη γύρω από τη διασαφήνιση των αρχών μας, οι οποίες περιλαμβάνουν την ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια, την ανάγκη να τελειώσει αυτός ο πόλεμος, την ανάγκη να γίνει μια συμφωνία, η οποία θα απελευθερώσει τους ομήρους και θα δημιουργήσει κατάπαυση του πυρός», δήλωσε η Harris σε απόσπασμα συνέντευξης στην εκπομπή 60 Minutes του CBS.
«Και δεν πρόκειται να σταματήσουμε να ασκούμε αυτή την πίεση στο Ισραήλ και στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των Αράβων ηγετών», είπε.
Οι επικριτές λένε ότι οι ΗΠΑ έχουν χάσει την επιρροή τους στον στενότερο περιφερειακό σύμμαχό τους μετά το χτύπημα που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Βηρυτό στα τέλη Σεπτεμβρίου, το οποίο σκότωσε τον ηγέτη της Hezbollah Hassan Nasrallah και προκάλεσε ένα χτύπημα αντιποίνων από το Ιράν, ενώ όλα αυτά φαινομενικά άφησαν την κυβέρνηση Biden στο σκοτάδι.
Ο πρόεδρος Joe Biden δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να αναζητήσει άλλες επιλογές αντί να επιδιώξει ένα χτύπημα στις ιρανικές πετρελαιοπηγές, όπως έχει σηματοδοτήσει ότι θα μπορούσε να κάνει.
Το Ισραήλ δεν έχει καταλήξει στο τι θα κάνει όσον αφορά ένα αντίποινα χτύπημα στο Ιράν, δήλωσε ο Biden στους δημοσιογράφους στις 4 Οκτωβρίου.
Η έμφαση που δίνει η Harris στην κατάπαυση του πυρός ακολούθησε τη συνάντησή της στις 4 Οκτωβρίου στο Μίσιγκαν με ηγέτες της μουσουλμανικής και αραβοαμερικανικής κοινότητας, ένα κρίσιμο εκλογικό τμήμα που αντιτίθεται έντονα στην υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ εν μέσω της ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας.
Το Ισραήλ ξεκίνησε στρατιωτική εκστρατεία στη Γάζα που διοικείται από τη Hamas μετά την έφοδο της μαχητικής ομάδας στο Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και κρατώντας άλλους ομήρους, στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Η Hamas θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτώσει περίπου 40.000 Παλαιστίνιους στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Hamas, το οποίο δεν κάνει διάκριση μεταξύ μαχητών και αμάχων.
Ερωτηθείσα αν οι ΗΠΑ εξακολουθούν να θεωρούν στενό σύμμαχο τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu, η Harris ανακατεύθυνε την ερώτηση για να επικεντρωθεί στη σχέση μεταξύ του ισραηλινού λαού και των Αμερικανών.
«Με όλο το σεβασμό, η καλύτερη ερώτηση είναι, έχουμε μια σημαντική συμμαχία μεταξύ του αμερικανικού λαού και του ισραηλινού λαού; Και η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ναι», είπε.
Παρόλα αυτά, η Harris δήλωσε ότι είναι «επιτακτική ανάγκη» για τις ΗΠΑ να κάνουν ό,τι μπορούν για να «επιτρέψουν στο Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι σε τέτοιου είδους επιθέσεις» από τη Hamas και τη Hezbollah.
Το CBS θα δημοσιεύσει ολόκληρη τη συνέντευξη τη Δευτέρα (7/10), στο πλαίσιο της εκστρατείας της Harris στα μέσα ενημέρωσης τον τελευταίο μήνα πριν από την ημέρα των εκλογών.
Άλλα θέματα που περιλαμβάνονται σε αυτή αφορούν στην οικονομία και τη μετανάστευση, σύμφωνα με το CBS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης