Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο άρθρο 11 περί πτώχευσης ο όμιλος της Intrum στις ΗΠΑ, επαφές με ομολογιούχους - Δεν επηρεάζεται η Intrum Hellas

Στο άρθρο 11 περί πτώχευσης ο όμιλος της Intrum στις ΗΠΑ, επαφές με ομολογιούχους - Δεν επηρεάζεται η Intrum Hellas
Η πανδημία, η ενεργειακή κρίση και τα υψηλά επιτόκια δύο δεκαετιών δεν κατάφεραν να ελέγξουν ένα κύμα αθετήσεων δανείων
Σχετικά Άρθρα
(upd) Η Intrum, η μεγαλύτερη εισπρακτική χρεών της Ευρώπης, ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει αίτηση περί προστασίας από τους πιστωτές, ήτοι υπαγωγή στο άρθρο 11 στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς επιδιώκει να αναδιαρθρώσει το χρέος της.
Η εταιρεία έχει δυσκολευτεί καθώς η πανδημία, η ενεργειακή κρίση και τα υψηλά επιτόκια δύο δεκαετιών δεν κατάφεραν να ελέγξουν ένα κύμα αθετήσεων δανείων, με τις ανησυχίες να αυξάνονται για το καθαρό χρέος της ύψους 49,4 δισ. σουηδικών κορωνών (4,69 δισ. δολάρια) στα τέλη Ιουνίου.
«Η Intrum αναμένει να υπάρξει μετά την προκαθορισμένη διαδικασία του Άρθρου 11 και τη διαδικασία αναδιοργάνωσης της σουηδικής εταιρείας επαρκές περιθώριο και ρευστότητα για να πραγματοποιήσει το επιχειρηματικό της σχέδιο και να βρεθεί σε θέση για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και επιτυχία», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Ο ρόλος των πιστωτών

Σύμφωνα με το Reuters, η Intrum είχε κερδίσει υποστήριξη για αναδιάρθρωση χρέους από το 73% των κατόχων της, αρκετή για την αμερικανική διαδικασία του άρθρου 11, αλλά λιγότερο από το 75% που απαιτείται για να καλύψει τις προϋποθέσεις, για μια απλούστερη διαδικασία σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο ή ένα όριο 90% για μια πλήρως εθελοντική διαδικασία.
Η επίτευξη υψηλότερων επιπέδων συναίνεσης θα απλοποιήσει την εφαρμογή και θα μειώσει το κόστος, δήλωσε τον Ιούλιο, ο CEO Andres Rubio, προσθέτοντας ότι το 90% θα ήταν το βέλτιστο, από τα δύο τρίτα της ελάχιστης απαίτησης.

Προχωρά σύμφωνα με το σχεδιασμό η αναδιάρθρωση του Ομίλου Intrum – Καμμία επίπτωση στην Ελλάδα

Επί ελληνικού εδάφους, βρίσκεται σε εξέλιξη βρίσκεται από τον Όμιλο η υλοποίηση του σχεδιασμού για κεφαλαιακή ενίσχυση και αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεων του ώστε να βελτιωθεί η ρευστότητα και να στηριχθεί η μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή πορεία του.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει επιτευχθεί η συμφωνία με ποσοστό άνω του 90% των πιστωτών και άνω του 73% των ομολογιούχων του Ομίλου, οι οποίοι στηρίζουν τη διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης και το τρέχον στάδιο περιλαμβάνει την υπαγωγή στο Chapter 11, σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία.
Πρόκειται για τεχνικό εργαλείο που χρησιμοποιείται συχνά σε ανάλογες διαδικασίες και είναι ασφαλής και γρήγορος τρόπος ολοκλήρωσής τους.
Δεν έχει δε επιπτώσεις στη τη λειτουργία του Ομίλου και των θυγατρικών του, η οποία συνεχίζεται κανονικά και απρόσκοπτα.
Σημειώνεται ότι για κάθε βήμα της διαδικασίας κεφαλαιακής ενίσχυσης και αναδιάρθρωσης του Ομίλου παραμένουν ενήμερες οι ελληνικές εποπτικές αρχές.
Η διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης και αναχρηματοδότησης του Ομίλου δεν επηρεάζει τη δραστηριότητά του – και τη δραστηριότητα της Intrum στην Ελλάδα, η οποία καταγράφει σταθερά υψηλές επιδόσεις σε όλα τα επίπεδα.
Σημειώνεται ότι ο κύκλος εργασιών της Intrum στην Ελλάδα για τη χρήση 2023 ανήλθε σε 223 εκατ.
Η εταιρεία προσφέρει βιώσιμες λύσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, ενώ σε ποσοστό άνω του 90% των υποθέσεων εφαρμόζονται συναινετικές λύσεις.
Στη διαδικασία ρύθμισης μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, στην πολυπληθέστερη κατηγορία ρυθμίσεων (οφειλές άνω 250,000 ευρώ, η εγκρισιμότητα ανέρχεται σε >80%.

«Συμφωνία συνεργασίας»

Πηγές που πρόσκεινται στην ομάδα των θιγόμενων ομολογιούχων επεσήμαναν ότι τα χρέη που λήγουν φέτος είχαν αποπληρωθεί και ζήτησαν να αντιμετωπιστούν οι συμμετοχές τους με τον ίδιο τρόπο.
Η ομάδα των εν λόγω κατόχων ομολόγων υπέγραψε μια «συμφωνία συνεργασίας» με σκοπό να αντιταχθεί στους όρους της συμφωνίας.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η συμφωνία που προσφέρθηκε από την Intrum «δεν τηρούσε τη χρονική προτεραιότητα» των ομολόγων συντομότερης λήξης.
Για να εφαρμόσει τη συμφωνία, η Intrum πιθανότατα θα χρειαστεί να υπάρξει εταιρική αναδιάρθρωση μέσω δικαστικής διαδικασίας, όπως ένα σχέδιο συμφωνίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ή μια διαδικασία του Κεφαλαίου 11 των ΗΠΑ.
Οι κάτοχοι του χρέους που τάσσονται κατά της συμφωνίας είναι βέβαιοι ότι τυγχάνουν αρκετής υποστήριξης για να εμποδίσουν την αναδιάρθρωση -μέσω ενός βρετανικού συστήματος συμφωνίας- που θα απαιτούσε την επίνευση τουλάχιστον των ¾ των ομολογιούχων…
Μια διαδικασία πτώχευσης του Κεφαλαίου 11 θα ήταν ευκολότερη για την εταιρεία, καθώς απαιτεί μόνο περίπου τα δύο τρίτα των κατόχων χρεών να συμφωνήσουν με αυτήν.
Οι κάτοχοι βραχυπρόθεσμων ομολόγων υποστηρίζουν ότι αυτή δεν θα ήταν καλή λύση για μια φερέγγυα εταιρεία, αλλά άνθρωποι κοντά στην Intrum το αμφισβητούν, λέγοντας ότι οι φερέγγυες εταιρείες χρησιμοποιούν τακτικά τη διαδικασία του Κεφαλαίου 11.
Από την άλλη, πηγές που πρόσκειται στην Intrum ανέφεραν ότι η εταιρεία μπορεί να εφαρμόσει τη συμφωνία και έχει την υποστήριξη του 50,1% των κατόχων ομολογιών.
Η εταιρεία αναζητά υποστήριξη από άλλους ομολογιούχους, πρόσθεσε άλλη πηγή κοντά στην εταιρεία.
Η Intrum θέλει «να μειώσει σημαντικά τη μόχλευση, να επεκτείνει τις λήξεις και να στηρίξει τη μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη», σύμφωνα με δήλωση που κυκλοφόρησε όταν ανακοίνωσε τη συμφωνία.
Η Houlihan Lokey συμβουλεύει την Intrum.
Η Lazard συμβουλεύει την ομάδα των ομολογιούχων που αντιτίθενται στη συμφωνία. Όλα τα μέρη αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η Intrum χάνει την αξιοπιστία της στους οίκους αξιολόγησης

Παρά το ανηλεές κυνήγι των δανειοληπτών, με πρακτικές τουλάχιστον αθέμιτες, η αστήρικτη κεφαλαιακή διάρθρωση, η υψηλή μόχλευση και τα διοικητικά λάθη έχουν οδηγήσει σε ένα χορό υποβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης, που έχουν βυθίσει την Intrum στον πάτο… ήτοι στην κατηγορία «σκουπίδι» (junk).
Με άλλα λόγια, το μέλλον του servicer τελεί εν αμφιβόλω... αφού βουλιάζει στα χρέη!
Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη αξιολόγηση της Moody's, η Intrum AB -μητρική της Intrum Hellas- υποβαθμίστηκε σε Caa3 -από Caa2- για το μη εξασφαλισμένο χρέος, ενώ η πιστοληπτική ικανότητα ορίστηκε σε Caa2 -από Caa1.
Μάλιστα, οι προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) είναι «υπό εξέλιξη».
Σύμφωνα με τoν αμερικανικό, η υποβάθμιση αντανακλά την άποψη ότι μετά την αναδιάρθρωση και τη μερική πώληση χαρτοφυλακίου στην Cerberus με μείωση του EBITDA σε περίπου 10,5 δισεκ. SEK μέχρι το τέλος του έτους 2024, η κεφαλαιακή διάρθρωση της εταιρείας θα παραμείνει αστήρικτη.
Λαμβάνοντας υπόψη το ονομαστικό χρέος 57,7 δισ. SEK από το δεύτερο τρίμηνο του 2024 -μειωμένο μερικώς κατά 7,2 δισ. SEK έσοδα από την πώληση στην Cerberus- ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναμένει η μόχλευση (ακαθάριστο χρέος/EBITDA) να παραμείνει υψηλή γύρω στα 5,5-6x.
«Η αναδιάρθρωση, την οποία θεωρούμε ότι συνεχίζεται, θα υποστηρίξει τη φιλόδοξη στρατηγική επανατοποθέτηση της Intrum.
Για την επίτευξη των οικονομικών της στόχων το 2025-2026 πιθανότατα θα απαιτηθεί σημαντική αύξηση του όγκου των υπηρεσιών, παράλληλα με την επιτυχή εφαρμογή σημαντικών μέτρων μείωσης του κόστους.
Η υπό εξέλιξη προοπτική αντικατοπτρίζει τις αβεβαιότητες σχετικά με τους κινδύνους εκτέλεσης της στρατηγικής τροποποίησης του επιχειρηματικού της μοντέλου από την Intrum προς μια εταιρεία είσπραξης χρεών που εστιάζει στην εξυπηρέτηση του κεφαλαίου», σχολιάζει η Moody's.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης