Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόλαση – Οι IDF χτύπησαν τον Λίβανο με F -35, με 100 ρουκέτες σάρωσε το Ισραήλ η Hezbollah - Θρίλερ με CIA στη Μέση Ανατολή

Κόλαση  – Οι IDF χτύπησαν τον Λίβανο με F -35, με 100 ρουκέτες σάρωσε το Ισραήλ η Hezbollah - Θρίλερ με CIA στη Μέση Ανατολή
Επικίνδυνη κλιμάκωση στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής - Πρωτοφανής ανταλλαγή χτυπημάτων μεταξύ Ισραήλ και Hezbollah - Αποκαλύπτεται ο ρόλος της CIA στον εντοπισμό και τη δολοφονία του ηγέτη της Hamas
(upd 11) Στις φλόγες του πολέμου βυθίζεται η Μέση Ανατολή με τον Λίβανο και το βόρειο Ισραήλ να βρίσκεται στο επίκεντρο ανταλλαγής σφοδρών χτυπημάτων, μεταξύ των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και της Hezbollah.
Την ίδια στιγμή το Ιράν υπόσχεται ιερή εκδίκηση για τη δολοφονία του ηγέτη της Hamas Yahya Sinwar ενώ στοιχεία φωτιά βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη δράση της CIA στη Λωρίδα της Γάζας.
Αποκαλύπτεται πως η αμερικανική υπηρεσία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον εντοπισμό και την εκτέλεση του ηγέτη της Hamas.
Εν τω μεταξύ το πτώμα του Sinwar θα μπορούσε να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί για το Ισραήλ.
Θα μπορούσε να ζητήσει την επιστροφή των Ισραηλιών με αντάλλαγμα την παράδοση του πτώματος στη Hamas.
Το Ιράν την ίδια ώρα δηλώνει έτοιμο για μία ισραηλινή επίθεση και υπόσχεται πως θα ανταποδώσει άμεσα.

Ιράν: Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε άμεσα σε επίθεση από το Ισραήλ

Το Ιράν είναι έτοιμο να δεχθεί επίθεση από το Ισραήλ και θα απαντήσει άμεσα.
Παράλληλα, ευελπιστεί ότι η κατάσταση δεν θα φτάσει σε τέτοια εξέλιξη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας Abbas Araghchi από τη Κωνσταντινούπολη το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024.
Πώς απάντησε το Ιράν στις επιθέσεις του Ισραήλ και των συμμάχων του
«Το Ιράν είναι έτοιμο για μια ισραηλινή επίθεση, θα απαντήσουμε αμέσως, αλλά ελπίζουμε ότι δεν θα φτάσει σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο υπουργός στο NTV .
iran_4.jpg
Το ισραηλινό σχέδιο επίθεσης στο Ιράν είναι ταυτόχρονα και ένας μεγάλος εκβιασμός των ΗΠΑ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu ενημέρωσε τον Λευκό Οίκο για τα σχέδια του Ισραήλ να επιτεθεί σε ιρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αντί για πετρελαϊκές ή πυρηνικές υποδομές, όπως απειλούσε νωρίτερα και θα το κάνει πριν από τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 2024.
Σύμφωνα με αναλυτές, το ισραηλινό σχέδιο έχει στόχο να τονίσει στις ΗΠΑ ότι δεν μπορούν να διαχωρίσουν τα συμφέροντά τους στη Μέση Ανατολή από εκείνα του Τελ Αβίβ.
«Το σχέδιο του Ισραήλ έχει στόχο να αναγκάσει Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους που διεκδικούν προεδρία, Γερουσία και Κογκρέσο να σταθούν αλληλέγγυοι με το Ισραήλ», επισημαίνει ο Dr. Isa Blumi, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Σπουδών Μέσης Ανατολής του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης.
Το σχέδιο επίθεσης του Τελ Αβίβ δείχνει την τεράστια δύναμη που έχει το ισραηλινό λόμπι στο πολιτικό προσωπικό των ΗΠΑ.
Η επιβεβαίωση πίστης είναι ιδιαίτερα σημαντική τώρα, πιστεύει ο καθηγητής, δεδομένου «του γεγονότος ότι ο αμερικανικός πληθυσμός βρίσκεται σε μεγάλη σύγκρουση» για τους πολέμους στη Γάζα και τον Λίβανο, με «τις εικόνες δολοφονιών αμάχων, ανθρώπων που καίγονται ζωντανοί και τους βομβαρδισμούς της Βηρυτού».

Το Ισραήλ σφυροκόπησε τη Βηρυτό

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε 10 αλλεπάλληλες επιδρομές με μεγάλη σφοδρότητα κατά της Βηρυτού το Σάββατο (19/10/2024).
Επλήγησαν τα προάστια Haret Horeik, Al-Umara και το Ash Shueifat.
Πλήγμα δέχθηκε και ο προσφυγικός καταυλισμός Burj el-Barajna, που βρίσκεται στον αυτοκινητόδρομο προς το διεθνές αεροδρόμιο».
Η τελευταία αεροπορική επιδρομή της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στη Βηρυτό πραγματοποιήθηκε στις 16 Οκτωβρίου, κατά την οποία σύμφωνα με τις IDF καταστράφηκε μια υπόγεια αποθήκη όπλων της Hezbollah.
Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε δύο νέες προειδοποιήσεις στους κατοίκους της Βηρυτού να εκκενώσουν τις περιοχές Shuweifat al-Omara και Burj al-Barajna, που βρίσκονται στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου.
Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους κατοίκους της Βηρυτού να εκκενώσουν την περιοχή Haret.
israelis_3.jpg

map_1_6.png

Με 100 ρουκέτες απάντησε η Hezbollah στο Ισραήλ


Η Hezbollah εκτόξευσε τουλάχιστον 100 ρουκέτες από τον Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ προκαλώντας ζημιές και πολλά θύματα.
Η σιιτική οργάνωση βομβάρδισε τη βάση Nasher ανατολικά της Haifa και την κατοικημένη περιοχή Krayot στα βόρεια της πόλης του λιμανιού, καθώς και την πόλη Safed και τον οικισμό Rosh Pina στα νοτιοανατολικά της.
Ανέφερε επίσης ότι ο οικισμός Kiryat Shmona και πολλές θέσεις των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) κοντά στα σύνορα του Λιβάνου χτυπήθηκαν.
Οι μαχητές της Hezbollah εκτόξευσαν ρουκέτες βαρέως πυροβολικού M302 συριακής κατασκευής στο Krayot.
Οι IDF είπαν ότι περισσότεροι από 100 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ, με μερικές να αναχαιτίζονται από την αεράμυνα και άλλες να πέφτουν σε ανοιχτές περιοχές.
Ωστόσο, τα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ζημιές κοντά στη Haifa και το Safed.
Επιπλέον, ένας άνδρας σκοτώθηκε κοντά στην πόλη Akra στα βόρεια της Haifa, όταν ένας πύραυλος έπεσε κοντά στο όχημά του.
Τουλάχιστον άλλα εννέα άτομα τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα επιθέσεων με ρουκέτες της Hezbollah.
hezbollah_3.jpg
Drone εναντίον της οικίας του Netanyahu στο βόρειο Ισραήλ

Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος εκτοξεύθηκε το πρωί του Σαββάτου 19/10 εναντίον της ιδιωτικής κατοικίας του ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu στη βόρεια ισραηλινή πόλη της Καισάρειας.
«Ένα drone εκτοξεύθηκε προς την κατοικία του πρωθυπουργού στην Καισάρεια.
Ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του δεν ήταν εκεί και το επεισόδιο δεν προκάλεσε θύματα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι υπηρεσίες του Νetanyahu.
Πολλές πηγές αναφέρουν ότι έχει πληγεί η κατοικία του Benjamin Netanyahu.
Το drone διαπέρασε την ισραηλινή αεράμυνα και έπεσε σε κτίριο στην Καισάρεια (Caesaria), μεταξύ του Τελ Αβίβ και της Haifa.
Νέα ερωτήματα για την αντιπυραυλική ασπίδα του Ισραήλ προκύπτουν μετά τη νέα επίθεση της Hezbollah.
Η αεράμυνα το Ισραήλ για αρκετό καιρό ήταν πολύ αποτελεσματική.
Ίσως αντιμετωπίζει προβλήματα σε ό,τι αφορά την επάρκεια βλημάτων μετά από ένα χρόνο πολέμου.
Στόχος των drones ήταν και η βάση στο Glilot, που είναι τα κεντρικά της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ.

netanyahu_drone.JPG

Netanyahu: Η Hezbollah έκανε ένα σοβαρό λάθος προσπαθώντας να με δολοφονήσει

Ο Netanyahu δήλωσε πως η απόπειρα της Hezbollah να δολοφονήσει τον ίδιον και τη σύζυγό του ήταν «σοβαρό λάθος».
«Οι σύμμαχοι του Ιράν που προσπάθησαν να με δολοφονήσουν, εμένα και τη σύζυγό μου, σήμερα, έκαναν ένα σοβαρό λάθος» ανέφερε ο Netanyahu σε μια δήλωσή του.
«Λέω στους Ιρανούς και στους εταίρους τους του άξονα του κακού: όποιος κάνει κακό σε πολίτες του Ισραήλ θα πληρώσει υψηλό τίμημα», πρόσθεσε.
Καμία από τις οργανώσεις που εκτοξεύουν πυρά εναντίον του Ισραήλ τον τελευταίο χρόνο, περιλαμβανομένης της υποστηριζόμενης από το Ιράν Hezbollah, δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή.

Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες έπεσαν νεκροί στη Γάζα εν μέσω καταιγιστικών πυρών – Συνολικά 357 οι απώλειες των IDF

Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες έπεσαν νεκροί στη βόρεια Γάζα από τα καταιγιστικά πυρά μαχητών της Hamas, όπως ανακοίνωσαν οι IDF.
Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο συνολικός αριθμός των νεκρών Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη Λωρίδα από την έναρξη της εισβολής ανέρχεται σε 357.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι ένας αξιωματικός τραυματίστηκε σοβαρά στο νότιο Λίβανο από ένα drone γεμάτο εκρηκτικά.

Οι IDF κόβουν επικοινωνίες και Διαδίκτυο στη Γάζα


Την ίδια στιγμή η Hamas υποστηρίζει ότι ο πληθυσμός της βόρειας Λωρίδας της Γάζας έχει στερηθεί σχεδόν πλήρως κάθε ανθρωπιστική βοήθεια τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Σύμφωνα με την παλαιστινιακή οργάνωση οι Ισραηλινοί κόβουν τις επικοινωνίες και το διαδίκτυο στη βόρεια περιοχή της Γάζας, ώστε να κρύψουν τα εγκλήματα που διαπράττουν και να απομονώσουν τους Παλαιστίνιους.
Αυτό που συμβαίνει στη βόρεια Γάζα αντιπροσωπεύει «την ολοκληρωτική καταστροφή και την εκτέλεση του παλαιστινιακού λαού», καταγγέλλει η Hamas.

2_637.JPG
3_375.JPG
Εν τω μεταξύ το Ιράν υπόσχεται ιερή εκδίκηση για τη δολοφονία του Sinwar ενώ διαμηνύει πως το τέλος του Παλαιστίνιου ηγέτη δεν σημαίνει το τέλος της Hamas.
map_2_4.png


Ali Khamenei: Η Hamas θα επιβιώσει μετά τον θάνατο του Yahya Sinwar

Ο ηγέτης του Ιράν, Ali Khamenei προχώρησε σε δήλωση μετά την δολοφονία του Yahia Sinwar στη Γάζα
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Ali Khamenei δήλωσε ότι η Hamas είναι ζωντανή και καλά παρά τον θάνατο του ηγέτη της Yahia Sinwar σε ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα.
Το Ιράν στηρίζει τη Hamas και ζητά να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα
«Η απώλειά του είναι σίγουρα οδυνηρή για το μέτωπο της αντίστασης» κατά του Ισραήλ, «αλλά δεν θα τελειώσει καθόλου με τον μαρτυρικό θάνατο του Sinwar», είπε χαρακτηριστικά ο Khamenei.
«Στάθηκε με ακλόνητη αποφασιστικότητα εναντίον του απάνθρωπου και επιθετικού εχθρού και τον χαστούκισε με θάρρος», πρόσθεσε.
Το Ισραήλ κατηγορεί το Ιράν ότι είναι αυτό που ελέγχει μια σειρά από μαχητικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή.
Για την Τεχεράνη, ο Yahya Sinwar παραμένει «πηγή έμπνευσης» στη Μέση Ανατολή.

sinwar_b.JPG

Πώς το πτώμα του ηγέτη της Hamas μπορεί να γίνει διαπραγματευτικό χαρτί για το Ισραήλ – Νεκρός από σφαίρα στο κεφάλι ο Sinwar

Το Ισραήλ ενδέχεται να χρησιμοποιήσει το σώμα του δολοφονηθέντος Sinwar για να το ανταλλάξει με Ισραηλινούς ομήρους, αναφέρει το CNN, επικαλούμενο πηγές στο Τελ Αβίβ.
Σύμφωνα με τους συνομιλητές του καναλιού, αυτός είναι ίσως ο μόνος τρόπος για να επιστραφούν τα λείψανά του στη Γάζα.
Το πτώμα του Sinwar θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό χαρτί με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, αναφέρει το αμερικανικό μέσο.
Νωρίτερα, ο παθολόγος του Ισραηλινού Ιατροδικαστικού Κέντρου, Hen Kugel ο οποίος έκανε την νεκροψία στον Sinwar, είπε ότι σκοτώθηκε από πυροβολισμό στο κεφάλι.
Στο σώμα του αρχηγού του παλαιστινιακού κινήματος βρέθηκαν και άλλα τραύματα, μεταξύ των οποίων από οβίδα ή ρουκέτα.
Στις 18 Οκτωβρίου, ο ισραηλινός στρατός (IDF) δημοσίευσε πλάνα από τα τελευταία λεπτά της ζωής του ηγέτη της Hamas.
Το βίντεο γυρίστηκε από drone πριν από την εκκαθάριση του ηγέτη της Hamas.
Το βίντεο δείχνει έναν σοβαρά τραυματισμένο Sinwar να κάθεται σε μια καρέκλα σε ένα ερειπωμένο δωμάτιο μετά τον βομβαρδισμό.
Όταν ο ηγέτης της Hamas είδε το ισραηλινό drone, προσπάθησε να του ρίξει ένα ραβδί, αλλά αστόχησε.
Η στιγμή του πυροβολισμού στο κεφάλι δεν φαίνεται στο βίντεο.
1_861.JPG
NYT: Η διείσδυση της CIA στη Γάζα, ο εντοπισμός του Sinwar και τα 6 κατασκοπευτικά drones MQ-9 Reaper

Η συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ ήταν απρόσκοπτη, με δύο αμερικανικές ομάδες - η μία στο Ισραήλ και η άλλη στα κεντρικά γραφεία της CIA - να ανταλλάσσουν τακτικά πληροφορίες και στρατηγικές γνώσεις.
Οι δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τουλάχιστον έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper για να βοηθήσουν το Ισραήλ στον εντοπισμό αιχμαλώτων, στην παρακολούθηση στελεχών της Hamas καθώς και στη μετάδοση πιθανών πληροφοριών στις ισραηλινές δυνάμεις, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στους New York Times, το Σάββατο 19 Οκτωβρίυο 2024.
Λίγες μέρες αφότου η Hamas ξεκίνησε την Επιχείρηση πλημμυρά Al-Aqsa, το Πεντάγωνο έστειλε σε μυστικές αποστολές δεκάδες Αμερικανούς καταδρομείς για να παράσχουν στις ισραηλινές δυνάμεις κριτική υποστήριξη και καθοδήγηση στην προσπάθεια που σχετίζεται με την ανάκτηση αιχμαλώτων, αποκάλυψαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Σε αυτές τις επιχειρήσεις από την Κοινή Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων προστέθηκαν σύντομα αξιωματικοί των πληροφοριών, με μερικούς να είναι ενσωματωμένοι δίπλα στις ισραηλινές δυνάμεις στο πεδίο, ενώ άλλοι εργάζονταν από τα κεντρικά γραφεία της CIA στο Langley της Βιρτζίνια.
dead_1.jpg

Αξιωματούχοι ανέφεραν περαιτέρω ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών βοήθησαν στον εντοπισμό των τεσσάρων αιχμαλώτων που ανασύρθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις τον Ιούνιο.Αν και οι αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν κρατήσει κρυφές πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τις πληροφορίες που παρέχονται, επιβεβαίωσαν ότι έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper, που λειτουργούν από δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, εκτελούσαν αποστολές με στόχο τον εντοπισμό αιχμαλώτων, την παρακολούθηση της ανθρώπινης δραστηριότητας και τη μετάδοση πολύτιμων δεδομένων σε Ισραηλινές δυνάμεις στο έδαφος.
Αν και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν μπορούν να χαρτογραφήσουν το εκτεταμένο υπόγειο δίκτυο σηράγγων της Hamas, το ραντάρ υπερύθρων τους έχει συμβάλει στην ανίχνευση των θερμικών ιχνών των ανθρώπων που εισέρχονται ή εξέρχονται από αυτές τις σήραγγες.
Τελικά, ήταν μια ισραηλινή μονάδα που περιπολούσε στη νότια Γάζα που εντόπισε και σκότωσε τον Sinwar.

gaza_map_1.JPG

Kamala Harris (Υποψήφια πρόεδρος ΗΠΑ): Κατάπαυση πυρός μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Hamas

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια για την προεδρία Kamala Harris δήλωσε πως η δολοφονία του ηγέτη της Hamas Yahya Sinwar, που θεωρείται ο ιθύνων νους της επίθεσης που προκάλεσε τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας αποτελεί μια ευκαιρία για κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή.
«Αυτό δημιουργεί ένα άνοιγμα το οποίο πιστεύω ότι πρέπει να εκμεταλλευθούμε πλήρως προκειμένου να αφοσιωθούμε στον τερματισμό αυτού του πολέμου και στο να φέρουμε πίσω στα σπίτια τους, τους ομήρους», δήλωσε η Harris.
«Σε σχέση με τα θέματα στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα σε εκείνη την περιοχή, ποτέ δεν ήταν εύκολο.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε.
Θα είναι πάντα δύσκολο», πρόσθεσε.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης