Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Μείωσε τα επιτόκια κατά 0,25%, στο 3,1% και 3,6% - Δεν αρκεί η μείωση για να τονωθεί η οικονομία

Κίνα: Μείωσε τα επιτόκια κατά 0,25%, στο 3,1% και 3,6% - Δεν αρκεί η μείωση για να τονωθεί η οικονομία
Ο διοικητής της PBOC είχε αναφέρει την Παρασκευή ότι τα βασικά επιτόκια αναφοράς των δανείων θα μειωθούν κατά 20 έως 25 μονάδες βάσης.

Τα κύρια επιτόκια δανεισμού αναφοράς της κατά 25 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν, μείωσε η Κίνα.
Το ετήσιο βασικό επιτόκιο δανεισμού (LPR) μειώθηκε στο 3,1%, ενώ το πενταετές LPR διαμορφώθηκε στο 3,6%, όπως ανακοίνωσε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC).
Σύμφωνα με το CNBC, το μονοετές LPR επηρεάζει τα επιχειρηματικά δάνεια και τα περισσότερα δάνεια νοικοκυριών στην Κίνα, ενώ το πενταετές LPR χρησιμεύει ως σημείο αναφοράς για τα επιτόκια ενυπόθηκων δανείων.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας Pan Gongsheng είχε αναφέρει την Παρασκευή κατά τη διάρκεια φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο ότι τα βασικά επιτόκια αναφοράς των δανείων θα μειωθούν κατά 20 έως 25 μονάδες βάσης.
Κατά τη διάρκεια του φόρουμ, ο Pan δήλωσε επίσης ότι το ποσό των μετρητών που πρέπει να έχουν οι τράπεζες στο ταμείο τους, γνωστό και ως δείκτης υποχρεωτικών αποθεματικών ή RRR, θα μπορούσε να μειωθεί κατά άλλες 25 έως 50 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους, ανάλογα με την κατάσταση της ρευστότητας.
Το επταήμερο επιτόκιο αντίστροφης επαναγοράς θα μειωθεί κατά 20 μονάδες βάσης, ενώ το επιτόκιο μεσοπρόθεσμης διευκόλυνσης δανεισμού θα μειωθεί κατά 30 μονάδες βάσης, τόνισε επίσης ο Pan.

Δεν αρκεί η μείωση των επιτοκίων

Παρότι οι μειώσεις του βασικού επιτοκίου δανείων ήταν αναμενόμενες, επιβεβαιώνουν ότι η νομισματική τόνωση τουλάχιστον «λαμβάνει χώρα σε σημαντική βάση στην Κίνα», δήλωσε ο Shane Oliver, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής και επικεφαλής οικονομολόγος της AMP.
Ωστόσο, σημείωσε ότι η μείωση από μόνη της δεν επαρκεί για να τονώσει την οικονομία της χώρας, επαναλαμβάνοντας τις αυξανόμενες εκκλήσεις για περισσότερα δημοσιονομικά κίνητρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης