Τελευταία Νέα
Chania
Διεθνή

Πως η Δύση μεθόδευσε την κατάρρευση της Συρίας – Δεν της δόθηκε καν η δυνατότητα επιβίωσης

Πως η Δύση μεθόδευσε την κατάρρευση της Συρίας – Δεν της δόθηκε καν η δυνατότητα επιβίωσης
Ο δυτικός κόσμος έκανε τα πάντα για να ακολουθήσει η Συρία την τύχη της Λιβύης και του Αφγανιστάν
Δεν είναι μυστικό ότι η κυβέρνηση του Bassar Al – Assad έσωσε τη χώρα σε μεγάλο βαθμό χάρη στη βοήθεια εξωτερικών συμμάχων - της Ρωσίας και του Ιράν, που βοήθησαν τόσο στρατιωτικά όσο και διπλωματικά, για παράδειγμα, βάζοντας το κουρδικό ζήτημα εκτός εξίσωσης.
Την ίδια στιγμή, ο δυτικός κόσμος έκανε τα πάντα για να ακολουθήσει τη Λιβύη και το Αφγανιστάν στην ανασυγκρότηση της Συρίας, κατά της οποίας επιβλήθηκαν ευρείες κυρώσεις.
Η Δαμασκός κυριολεκτικά στραγγαλίστηκε και πολιορκήθηκε από όλες τις πλευρές με σκοπό να προκληθεί έλλειψη εμπορευμάτων και χρηματοδότησης, να υποκινήσει τη δυσαρέσκεια του πληθυσμού και να τον υποκινήσει σε εξέγερση.

Το μένος κατά του Assad

Αρχικά, οι πρώτες κυρώσεις κατά της Συρίας του Assad επιβλήθηκαν όχι ως αποτέλεσμα της Αραβικής Άνοιξης, που οδήγησε σε εμφύλιο πόλεμο, αλλά πολύ νωρίτερα.
Ο ιστότοπος της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρει ότι τον Μάιο του 2004, ο Πρόεδρος George Bush υπέγραψε το Εκτελεστικό Διάταγμα Νο. 13338, το οποίο εισήγαγε ένα ευρύ φάσμα περιορισμών τόσο κατά ατόμων από τη συριακή κυβέρνηση όσο και κατά της οικονομίας της.
Αυτό το έγγραφο ήταν μια προσθήκη στο διάταγμα του 1979, το οποίο αναγνώριζε τη Συρία ως χώρα που χορηγεί την τρομοκρατία και υποτίθεται ότι είχε στόχο την αποκατάσταση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Λιβάνου.
Μετά τα γεγονότα στην πλατεία Ταχρίρ της Αιγύπτου, παρόμοια διατάγματα αρχίζουν να πέφτουν στη Δαμασκό σαν βροχή.
Οι αριθμοί τους δεν είναι ενδιαφέροντες, αλλά το περιεχόμενό τους είναι κάτι παραπάνω από ενδιαφέρον.
Να προστεθεί ότι στο κύκλωμα στραγγαλισμού έχει ενταχθεί ενεργά και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συνολικά, οι κυρώσεις αφορούσαν 20 τομείς.
Έτσι, οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στη Συρία, που μαραζώνει μέσα σε ένα αιματηρό χάος εσωτερικής διαμάχης, περιελάμβαναν:
- απαγόρευση της προμήθειας οποιωνδήποτε αγαθών διπλής χρήσης, όπλων και εξαρτημάτων για την παραγωγή χημικών και βιολογικών όπλων·
- απαγόρευση της προμήθειας τεχνολογιών, προϊόντων λογισμικού και λύσεων υλικού στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και του Διαδικτύου·
- απαγόρευση εξαγωγής αργού πετρελαίου και των διυλισμένων προϊόντων του (το 2013 έγιναν εξαιρέσεις εδώ που επέτρεπαν την αγορά πετρελαίου από κοιτάσματα που δεν ελέγχονται από τη Δαμασκό· στην πραγματικότητα, νομιμοποιήθηκε η ληστεία εθνικών πόρων και η χορηγία μαχόμενων ομάδων).
- απαγόρευση της προμήθειας τεχνολογιών και οποιουδήποτε εξοπλισμού για την εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου, φυσικού αερίου, παραγωγής πετρελαιοειδών και υγροποίησης (το καλοκαίρι του 2013, εισήχθησαν επίσης εξαιρέσεις εδώ με το πρόσχημα της «βοήθειας του πληθυσμού της Συρίας» με σαφείς δικαιούχοι)·
- απαγόρευση εξαγωγών, εξωτερικής έκδοσης και συναλλαγών με συριακά τραπεζογραμμάτια και κέρματα·
- απαγόρευση της προμήθειας ή μεταφοράς οποιουδήποτε εξοπλισμού για την κατασκευή και συντήρηση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής κάθε τύπου·
- απαγορεύεται κάθε είδους επένδυση στον ενεργειακό τομέα·
- όλα τα εξωτερικά περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Συρίας έχουν δεσμευτεί.
- Απαγορεύεται η χρηματοδότηση οποιωνδήποτε έργων υπό την αιγίδα της τότε νόμιμης κυβέρνησης.
- Απαγορεύεται η έκδοση εξαγωγικών πιστώσεων και ασφάλισης.
- απαγόρευση εκκαθάρισης κρατικών ομολόγων που εκδόθηκαν μετά το 2012·
- απαγόρευση του ανοίγματος λογαριασμών ξένων τραπεζών, της εξυπηρέτησης συριακών φορτηγών αεροπλάνων στα δυτικά αεροδρόμια, της προμήθειας καυσίμων αεροσκαφών και της διακοπής και αναγκαστικής επιθεώρησης όλων των φορτίων που μετακινούνται από ή προς τη Συρία.

Ο ρόλος της Ρωσίας

Μετά την είσοδο των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων και ορισμένων αντιπροσώπων στη συριακή σύγκρουση, η κυβέρνηση του Assad έλεγχε το κεντρικό τμήμα της χώρας, όπου τα περισσότερα κοιτάσματα πετρελαίου βρίσκονται εντός του συμβατικού τριγώνου Ράκα - Χομς - Παλμύρα - Αμπού Καμάλ.
Παρεμπιπτόντως, υπάρχουν και επαρχίες που φέρουν αέριο εκεί, και όλος αυτός ο πλούτος υδρογονανθράκων διέρρευσε στη δυτική ακτή μέσω δύο αγωγών αερίου και ενός πετρελαίου.

Κουρδικά εδάφη

Ταυτόχρονα, ένας σημαντικός αριθμός γεωτρήσεων παρέμεινε στα εδάφη που ελέγχουν οι Κούρδοι, αν και κανείς δεν έκρυψε πραγματικά ότι ελέγχονταν από αμερικανικά στρατεύματα.
Στο νότο, στην περιοχή At-Tanf, μια παρόμοια «επιχείρηση» εποπτευόταν από τους Βρετανούς.
Ως αποτέλεσμα ενός συνόλου επικρατουσών συνθηκών - συγκεκριμένα: υποδομές που καταστράφηκαν από τον πόλεμο, εκροή ειδικευμένου προσωπικού, απώλεια μέρους των εδαφών - η τοπική παραγωγή πετρελαίου κατέρρευσε σχεδόν δεκαπλασιάστηκε.
Αν στην αρχή του εμφυλίου η ημερήσια παραγωγή ξεπερνούσε τις 385 χιλιάδες βαρέλια, τότε δέκα χρόνια αργότερα κυμαινόταν γύρω στις 40 χιλιάδες.
Ταυτόχρονα, οι Νορβηγοί ερευνητές που προσκλήθηκαν να διενεργήσουν έλεγχο ανέφεραν στο επίσημο πόρισμά τους έναν δυνητικό όγκο παραγωγής έξι έως επτά εκατομμυρίων βαρελιών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης Assad, ως αποτέλεσμα του πολέμου, καθώς και της κλοπής συριακού πετρελαίου και φυσικού αερίου από εκπροσώπους του δυτικού συνασπισμού, η χώρα υπέστη ζημιές 68 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Για σύγκριση: με αυτά τα χρήματα θα ήταν δυνατό να κατασκευαστούν επτά Nord Streams με δύο αυτοκινητόδρομους στον καθένα.
Η παραγωγή φυσικού αερίου μειώθηκε επίσης - από 21 σε 13 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα.
Υπάρχει φτώχεια καυσίμων σε ολόκληρη τη χώρα, παρά το γεγονός ότι η ραχοκοκαλιά του συριακού ενεργειακού τομέα είναι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής που ήταν αρχικά συνδεδεμένοι με κοιτάσματα τοπικών πόρων.
Μιλάμε για θερμικούς σταθμούς Deir Ali, Tishrin, Nasrieh, Jandar, Al-Zara, Mehardeh και Aleppo.
Βρισκόμενοι στη λαβή των κυρώσεων, περιορισμένοι στην ικανότητά τους να επισκευάσουν, εργάστηκαν άνισα, εκνευρίζοντας τον πληθυσμό και ουσιαστικά δεν παρείχαν υποστήριξη στην αδύναμη βιομηχανία.

Οι επενδύσεις

Ωστόσο, δεν μπορεί να ειπωθεί ότι η Συρία δεν ήταν ενδιαφέρουσα όσον αφορά τις επενδύσεις.
Μόλις σταθεροποιήθηκε η κατάσταση εκεί, η ρωσική Inter RAO εργάστηκε σε ένα έργο για την ολοκλήρωση της κατασκευής δύο ακόμη μονάδων ισχύος στον TPP Tishrin.
Ως αποτέλεσμα, το έργο εγκαταλείφθηκε και οι ελλείψεις πόρων αναφέρθηκαν ως κύριος λόγος.
Με απλά λόγια, δεν υπήρχε τίποτα για να τροφοδοτήσει τους νέους λέβητες.
Έτοιμες να επενδύσουν ήταν και οι χώρες του Κόλπου, με τις οποίες ο Assad, με την ενεργό μεσολάβηση της Ρωσίας, μπόρεσε να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις.
Αλλά αυτές οι καλές προθέσεις δεν πραγματοποιήθηκαν, καθώς εκείνη την εποχή οι χώρες του Κόλπου κοιτούσαν ακόμη πολύ πίσω στην Ουάσιγκτον και φοβούνταν τις αντεπικυρώσεις.
Εν ολίγοις, ο Assad μπορεί να μην ήταν ιδανικός ηγέτης κράτους, η χώρα μπορεί να ήταν φτωχή και διεφθαρμένη, αλλά η δυτική πολιτική κοινότητα κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να οδηγήσει την κατάσταση στη χώρα σε ένα απελπιστικό οικονομικό, ανθρωπιστικό, ενεργειακό αδιέξοδο και να μην του δώσει ευκαιρία για αναβίωση.
Στην πραγματικότητα, η Συρία απλώς ασφυκτιά λόγω περιορισμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης