Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Trump θέλει να αγοράσει την Γροιλανδία - Απόλυτη εθνική ανάγκη - Σενάρια ανταλλαγής… με Πουέρτο Ρίκο

O Trump θέλει να αγοράσει την Γροιλανδία - Απόλυτη εθνική ανάγκη - Σενάρια ανταλλαγής… με Πουέρτο Ρίκο
Ο Elon Musk κάλεσε τον νέο Αμερικανό πρέσβη στη Δανία να «βοηθήσει την Αμερική να πάρει την Γροιλανδία»
Την επιτακτική ανάγκη οι ΗΠΑ να αποκτήσουν και να ελέγχουν την Γροιλανδία για λόγους εθνικής ασφάλειας και ελευθερίας επισήμανε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος μάλιστα στο πρόσφατο παρελθόν, είχε προτείνει ακόμα και … ανταλλαγή της Γροιλανδίας με το Πουέρτο Ρίκο.
«Για τους σκοπούς της Εθνικής Ασφάλειας και της Ελευθερίας σε όλο τον κόσμο, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η κυριότητα και ο έλεγχος της Γροιλανδίας είναι απόλυτη ανάγκη» υποστήριξε σε ανάρτηση του στο Truth Social ο Trump κατά την ανακοίνωση του νέου Αμερικανού πρέσβη στη Δανία, Ken Howery, του συνιδρυτή του Paypal.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της Γροιλανδίας ξεκαθάρισε πως η χώρα δεν πωλείται.
«Η Γροιλανδία είναι δική μας. Δεν είμαστε προς πώληση και δεν θα είμαστε ποτέ προς πώληση.
Δεν πρέπει να χάσουμε τον μακροχρόνιο αγώνα μας για ελευθερία» δήλωσε σε γραπτό σχόλιο ο πρωθυπουργός του νησιού Mute Egede.

Παρέμβαση Musk

Τον ορισμό του Ken Howery χαιρέτισε και ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος και μέλος της κυβέρνησης Trump, Elon Musk, ο οποίος μάλιστα κάλεσε τον νέο πρέσβη να «βοηθήσει την Αμερική να πάρει την Γροιλανδία».
Από την πλευρά του ο Howery περιορίστηκε να δηλώσει ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί τόσο με την αμερικανική πρεσβεία στη Δανία όσο και με το αμερικανικό προξενείο στη Γροιλανδία με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών ανάμεσα στις χώρες μας.

Ουδέν σχόλιο από Δανία

Απέναντι σε αυτές τις τοποθετήσεις, η Δανία δεν έχει κάνει ακόμα κάποιο επίσημο σχόλιο.
Σημειώνεται πως η Γροιλανδία ήταν αποικία της Δανίας έως το 1953.
Παραμένει μέρος της Δανίας, αν και το 2009 έλαβε αυτονομία με δυνατότητα αυτοδιοίκησης και ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής.
Το νησί ανήκει πάντως – γεωγραφικά – στη βόρεια Αμερική, γεγονός που κάνει κάποιους να αισθάνονται άβολα που διοικείται από μια ευρωπαϊκή χώρα.

Ο σχεδιασμός Trump

Το 2019 μια σειρά από δημοσιεύματα ανέφεραν πως ο Trump εξέταζε το ενδεχόμενο να αγοράσει τη Γροιλανδία, ενώ και ο ίδιος είχε επιβεβαιώσει πως ενδιαφερόταν για αυτό το θέμα «στρατηγικά».
Τότε η Γροιλανδία είχε διαμηνύσει πως το νησί δεν ήταν προς πώληση, ενώ και η Δανία είχε εκφράσει την ελπίδα ότι ο Trump… αστειευόταν, χαρακτηρίζοντας την ιδέα της πώλησης παράλογη.
«Η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση.
Η Γροιλανδία δεν είναι Δανική.
Η Γροιλανδία ανήκει στη Γροιλανδία.
Ελπίζω ειλικρινά ότι αυτό δεν το εννοεί σοβαρά» είχε υποστηρίξει η πρωθυπουργός της Δανίας, Mette Frederiksen κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη Γροιλανδία το 2019.
Εκνευρισμένος από την αντίδραση της, ο Trump είχε ακυρώσει τη συνάντηση μαζί της επειδή χαρακτήρισε την πρότασή του «ανοησία».

Ανταλλαγή με… Πουέρτο Ρίκο

Σε συνέντευξη του στο MSNBC τον Αύγουστο του 2020 ο πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Miles Taylor είχε τονίσει ότι ο Trump ενδιαφερόταν για το εάν μπορούσε να ανταλλάξει… το Πουέρτο Ρίκο με την Γροιλανδία.
Σημειώνεται πως το Πουέρτο Ρίκο αποτελεί υπερπόντια κτήση των ΗΠΑ και αν και αποτελεί μια αυτοκυβέρνηση Πολιτεία, είναι εξαρτημένη από τις ΗΠΑ τόσο για την άμυνα του όσο και για την εξωτερική του πολιτική.
Πάντως το σχέδιο αγοράς της Γροιλανδίας απέτυχε κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Trump, ενώ η ιδέα είχε εγκαταλειφθεί τελείως από την κυβέρνηση Biden.

Τεράστιοι πόροι

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εξετάσει ή προσπαθήσει να αγοράσουν τη Γροιλανδία, το μεγαλύτερο νησί του κόσμου που ωστόσο δεν αποτελεί ήπειρο, αρκετές φορές από το 1867.
Η Γροιλανδία ανήκει στην ήπειρο της Βόρειας Αμερικής, αλλά έχει στενές γεωπολιτικές σχέσεις με την Ευρώπη και έχει λάβει χρηματοδότηση από την ΕΕ, καθώς θεωρείται υπερπόντια περιοχή συνδεδεμένη με την ΕΕ μέσω της Δανίας.
Η περιοχή έχει πρόσβαση στον Αρκτικό Ωκεανό, όπου υπάρχει μια κούρσα μεταξύ των χωρών για τους πόρους σε μια περιοχή που, σύμφωνα με έρευνες, ήδη βιώνει τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής.
Τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία προσπαθεί να διεκδικήσει εδάφη στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Γροιλανδίας.
Οι φυσικοί πόροι της Γροιλανδίας περιλαμβάνουν χρυσό, ασήμι, χαλκό και ουράνιο, ενώ πιστεύεται ότι τα νερά ανοιχτά των ακτών της περιοχής έχουν σημαντικό δυναμικό πετρελαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης