Τελευταία Νέα
Διεθνή

Newsweek: Εταιρείες των ΗΠΑ κάνουν business στη Ρωσία και πληρώνουν φόρους 1 δισ. δολ. - Ακολουθούν γερμανικές και αυστριακές

Newsweek: Εταιρείες των ΗΠΑ κάνουν business στη Ρωσία και πληρώνουν φόρους 1 δισ. δολ. - Ακολουθούν γερμανικές και αυστριακές
Έρευνα από το Yale School of Management's Chief Executive Leadership Institute (CELI) εκτιμά ότι 123 μεγάλες εταιρείες των ΗΠΑ συνεχίζουν να συνεργάζονται με τη Ρωσία, με διάφορα επίπεδα εμπλοκής
Την ώρα που η Ευρώπη υφίσταται μέσω της ανόδου του ενεργειακού κόστους σημαντική ζημία από το πόλεμο διά αντιπροσώπων στην Ουκρανία, οι αμερικανικές εταιρείες που συνέχισαν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία έχουν εισφέρει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε φορολογικά έσοδα στο Κρεμλίνο, σύμφωνα με το Newsweek (11 Ιανουαρίου).
Οι αμερικανικές εταιρείες στη Ρωσία πλήρωσαν στη χώρα φόρους κερδών 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, σύμφωνα με στοιχεία από την οργάνωση B4Ukraine και το Ινστιτούτο Οικονομικής Σχολής Κιέβου (KSE) που κοινοποιήθηκαν αποκλειστικά με το Newsweek.
Αυτή η φορολογική επιβάρυνση καθιστά τις εταιρείες από τις ΗΠΑ το μεγαλύτερο φορολογούμενο ση φορολόγηση επί των κερδών στη Ρωσία.

Από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, εταιρείες σε όλο τον κόσμο εγκατέλειψαν τη χώρα για να ασκήσουν οικονομική πίεση στο καθεστώς του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin
Ωστόσο, πολλοί έμειναν.
Έρευνα από το Yale School of Management's Chief Executive Leadership Institute (CELI) εκτιμά ότι 123 μεγάλες εταιρείες των ΗΠΑ συνεχίζουν να συνεργάζονται με τη Ρωσία, με διάφορα επίπεδα εμπλοκής.
Το Ινστιτούτο KSE, το οποίο ερευνά και τις μεσαίες και μικρότερες επιχειρήσεις, εκτιμά ότι περίπου 328 εταιρείες των ΗΠΑ εξακολουθπυν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, οι 10 εταιρείες που πλήρωσαν τους περισσότερους φόρους κερδών στη Ρωσία το 2023 ήταν η καπνοβιομηχανία Philip Morris International (220 εκατομμύρια δολάρια), η εταιρεία ποτών PepsiCo (135 εκατομμύρια δολάρια), η εταιρεία ζαχαροπλαστικής Mars (99 εκατομμύρια δολάρια), ο καταναλωτής υγείας και υγιεινής εταιρεία προϊόντων Procter & Gamble (67 εκατομμύρια δολάρια), εταιρεία ειδών διατροφής Mondelez (62 εκατομμύρια δολάρια), επενδυτική τράπεζα Citigroup (53 εκατομμύρια δολάρια), η γεωργική εταιρεία Cargill (50 εκατομμύρια δολάρια), η φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson (42 εκατομμύρια δολάρια), η ανεξάρτητη εμφιαλωτή αναψυκτικών Coca-Cola Τρία Έψιλον (34 εκατομμύρια δολάρια) και η εταιρεία παροχής υπηρεσιών πετρελαίου Weatherford (32 εκατομμύρια δολάρια).

Η Philip Morris International (PMI) δήλωσε ότι ανέστειλε τις προγραμματισμένες επενδύσεις της και περιόρισε τις παραγωγικές της δραστηριότητες στη Ρωσία όταν ξέσπασε ο πόλεμος.
Όμως, τον Φεβρουάριο του 2023, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Jacek Olzak, δήλωσε στους Financial Times ότι δεν ήταν διατεθειμένος να πουλήσει την επιχείρηση με τους όρους του Κρεμλίνου λόγω του οικονομικού πλήγματος που θα συνεπαγόταν.
Η Mondelez παρέμεινε στη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι οι επενδυτές δεν έχουν... «ηθικές ανησυχίες» αν οι εταιρείες συνέχιζαν να δραστηριοποιούνται εκεί.
Η Coca-Cola σταμάτησε να πουλά τα ποτά της στη Ρωσία, αλλά ο εμφιαλωτής στην περιοχή, η Coca-Cola Τρία Έψιλον, πουλάει ένα προϊόν που ονομάζεται Dobry Cola μέσω της Multon Partners.
Η Coca-Cola έχει μερίδιο 21% στην Coca-Cola Τρία Έψιλον.
Η Coca-Cola φέρεται να υπέβαλε αίτημα για επανεγγραφή των εμπορικών της σημάτων στη Ρωσία τον Απρίλιο του 2024.
Εν τω μεταξύ, η PepsiCo, η Mars, η Procter & Gamble (P&G), η Cargill και η Weatherford μείωσαν τις δραστηριότητές τους, αλλά συνέχισαν να παράγουν αγαθά και να εκτελούν εργασίες που θεωρούνταν απαραίτητες, σύμφωνα με τις εταιρείες.
Τον Σεπτέμβριο του 2024, η Citigroup ανακοίνωσε ότι τερματίζει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία.
Εκπρόσωπος της Citigroup δήλωσε: «Τερματίζουμε ενεργά σχεδόν όλες τις θεσμικές τραπεζικές μας δραστηριότητες στη Ρωσία, εκτός από εκείνες τις εργασίες που είναι απαραίτητες για την εκπλήρωση των υπόλοιπων νομικών και κανονιστικών υποχρεώσεων, ενώ προχωράμε στο κλείσιμο της ρωσικής λιανικής τραπεζικής μας».
Για τα μάτια του κόσμου… βοήθεια στην Ουκρανία.

Οι δωρεές στην Ουκρανία

Ορισμένες από τις φορολογικές εισφορές των εταιρειών στη Ρωσία φαίνεται να αντιστάθμισαν τις ανθρωπιστικές δωρεές τους στην Ουκρανία, διαπίστωσε το B4Ukraine.
Η PMI έχει δεσμευτεί για βοήθεια 10 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, 210 εκατομμύρια δολάρια λιγότερο από τα 220 εκατομμύρια δολάρια που συνεισέφερε σε φόρους κερδών το 2023.
Η B4Ukraine δήλωσε ότι η Mars παρείχε βοήθεια 22,5 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, ενώ πλήρωσε περισσότερο από τετραπλάσιο αυτό το ποσό σε φόρους επί των κερδών.
Ο φόρος 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων των αμερικανικών εταιρειών είναι υψηλότερος από τα 915,7 εκατομμύρια δολάρια που πλήρωσαν συλλογικά το 2021.
Και αυτό συμβαίνει παρά τη μείωση των συνδυασμένων εσόδων από 50 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 σε 30,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023.

Ο Mark Temnycky, στέλεχος στο Eurasia Center του Atlantic Council, κάλεσε το Κογκρέσο να «επιβάλει αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις» σε αμερικανικές εταιρείες που παραμένουν στη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι «ενισχύουν τη ρωσική οικονομία», δίνουν τη δυνατότητα στη Μόσχα να αγοράσει όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό και υπονομεύουν «τον αντίκτυπο των διεθνών κυρώσεων».
«Εμμέσως ανταμείβει τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, καθώς υπονοεί ότι η εισβολή σε άλλη χώρα είναι φυσιολογική και ότι η επιχείρηση μπορεί να παραμείνει», είπε στο Newsweek.
Εκτός από τις ΗΠΑ, ο δεύτερος μεγαλύτερος συνεισφέρων στη φορολογία επί των κερδών στο Κρεμλίνο το 2023 ήταν η Γερμανία, καθώς οι εταιρείες πλήρωσαν 693 εκατομμύρια δολάρια σε φόρο στη Ρωσία.

Η Αυστρία ήρθε στην τρίτη θέση, με τις εταιρείες να πληρώνουν 579 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους επί των κερδών.
Παρά την πίεση, η αποχώρηση από τη Ρωσία δεν είναι χωρίς προβλήματα.
Η ρωσική κυβέρνηση χρεώνει τις εταιρείες που εγκαταλείπουν τη χώρα φόρο εξόδου 15% και αναγκάζονται να πουλήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία με έκπτωση 50%.
Ο φόρος εξόδου από την αγορά απέφερε 385 εκατομμύρια δολάρια για το Κρεμλίνο μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2024.
Έρχεται ένας ακόμη οικονομικός πονοκέφαλος για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα. Το 2025, ο φορολογικός συντελεστής εταιρικών κερδών θα αυξηθεί από 20 τοις εκατό σε 25 τοις εκατό, σύμφωνα με τον Ρωσικό Φορολογικό Κώδικα.

Ο Dani Belo, επίκουρος καθηγητής που διδάσκει διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Webster, υποστήριξε ότι η σχέση των αμερικανικών επιχειρήσεων με τη Ρωσία ήταν «φυσιολογική».
«Αυτή η διπλή πραγματικότητα της μάχης με έναν αντίπαλο αλλά και της συναλλαγής μαζί τους είναι ένα φυσιολογικό χαρακτηριστικό των διεθνών σχέσεων», είπε στο Newsweek.
«Λαμβάνοντας υπόψη πόσο διασυνδεδεμένος έχει γίνει ο κόσμος μας, τελικά αυτό το εμπόριο εν μέσω σύγκρουσης δεν είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να μας εκπλήσσει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης