Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ναυαγεί το κρυφό σχέδιο Kissinger 2.0 των ΗΠΑ - Η Ρωσία δεν θυσιάζει Κίνα - Ιράν για μία συμφωνία στην Ουκρανία

Ναυαγεί το κρυφό σχέδιο Kissinger 2.0 των ΗΠΑ  - Η Ρωσία δεν θυσιάζει Κίνα - Ιράν για μία συμφωνία στην Ουκρανία
Οι ΗΠΑ εργάζονται για να διαλύσουν τη βάση του αναδυόμενου παγκόσμιου εναλλακτικού κέντρου εξουσίας
Στην Κίνα και το Ιράν, με φόντο την απροσδόκητη αναθέρμανση των ρωσοαμερικανικών σχέσεων, διερωτώνται, εάν η Μόσχα θα θυσιάσει τα συμφέροντά τους για χάρη των παραχωρήσεων προς τις ΗΠΑ για την Ουκρανία σε αναζήτηση συμβιβασμού.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έκαναν λόγο για αντιστροφή του σχεδίου Kissinger, δηλαδή για διάρρηξη των σχέσεων Ρωσίας – Κίνας
Το Πεκίνο και η Τεχεράνη ανησύχησαν από τα λόγια του ειδικού απεσταλμένου του Trump Keith Kellogg, σε συζήτηση στη Διάσκεψη του Μονάχου ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν να «αναγκάσουν τον Putin» να προβεί σε ενέργειες που είναι «άβολες» γι' αυτόν, συμπεριλαμβανομένης της διάλυσης των συμμαχιών της Ρωσίας με το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και την Κίνα.
Επιπλέον, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Marco Rubio έκανε λόγο για τη δυνατότητα μελλοντικής «γεωπολιτικής και οικονομικής συνεργασίας» μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον.

Ανησύχησαν αρχικά Κίνα - Ιράν

Η πρώτη αντίδραση για την εξέλιξη αυτή, που εξελήφθη ως ανησυχία, προήλθε από την Κίνα.
Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi τόνισε την ανάγκη συμμετοχής των ευρωπαϊκών χωρών στη διαπραγματευτική διαδικασία για την Ουκρανία.
Η θέση της Ρωσίας σε αυτό το θέμα είναι αντίθετη.
Ενδεικτική είναι και η αντίδραση του Κιέβου: αποφάσισε ότι η Κίνα θα μπορούσε να της παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας μετά τη σύναψη της ειρηνευτικής συμφωνίας.
Στο Ιράν, ο βουλευτής Ahmad Avai, σε συνέντευξή του στο Khabar Online, δήλωσε ευθέως ότι «οι Ρώσοι θέλουν να θυσιάσουν τα συμφέροντα του Ιράν για τα δικά τους».
Το Πρακτορείο Ειδήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν (IRNA) έκανε απευθείας αυτήν την ερώτηση στον εκπρόσωπο Τύπου του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, στις 20 Φεβρουαρίου.
Ο Peskov απάντησε ότι «η πορεία συνεργασίας μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης δεν έχει τίποτα κοινό με την πορεία των ρωσοαμερικανικών σχέσεων».

Οι ΗΠΑ θέλουν να διαλύσουν τη βάση του πολυπολικού κόσμου


«Οι ΗΠΑ φυσικά, θα ήθελαν να χωρίσουν το Ιράν, και σε μεγαλύτερο βαθμό την Κίνα, από τη Ρωσία για να ακυρώσουν τις εταιρικές μας σχέσεις και να διαλύσουν τη βάση του αναδυόμενου εναλλακτικού κέντρου εξουσίας», σχολίασε ο διδάκτορας πολιτικών επιστημών, καθηγητής του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας. M. V. Lomonosov Andrey Manoylo.
Ο ακαδημαϊκός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, η κυβέρνηση Trump να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά, πρώτον, αυτό προϋποθέτει πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων με τη Ρωσία και, δεύτερον, μακροπρόθεσμη εργασία για τη δημιουργία μιας διάσπασης, η οποία είναι εξαιρετικά προβληματική.
«Είμαστε εταίροι, έχουμε κοινά συμφέροντα, οι απόψεις μας συμπίπτουν με εκείνες της Κίνας σε πολλά σημεία της ατζέντας της εξωτερικής πολιτικής», είπε ο ειδικός.
Ο Andrey Manoylo τόνισε ότι «το Ιράν μάς χρειάζεται τώρα, όπως ακριβώς χρειαζόμαστε το Ιράν», επομένως η Μόσχα δεν θα το πιέσει, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των ΗΠΑ, να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία δεν εμπορεύεται τα συμφέροντα των εταίρων της για να ευχαριστήσει τους άλλους, αλλά ούτε θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά τους.
putin_trump_2.jpeg
Η Ρωσία δεν εγκαταλείπει Κίνα – Ιράν

Η Μόσχα υπερασπίζεται μόνο τα εθνικά της συμφέροντα.
Η Ρωσία αγωνίζεται για τα δικά της εθνικά συμφέροντα και λαμβάνει εκείνες τις αποφάσεις που είναι επωφελείς για την ίδια.
«Στις διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία δεν θα εκπροσωπήσει ούτε θα υπερασπιστεί κανένα άλλο μέρος εκτός από το δικό της - την κινεζική πλευρά ή την ιρανική πλευρά. Η Κίνα και το Ιράν θα υπερασπιστούν τα εθνικά τους συμφέροντα», συνέχισε ο Manoylo.
Ο ειδικός καταλαβαίνει τι προκαλεί άγχος στο Πεκίνο και την Τεχεράνη - δεν ξέρουν σε τι θα συμφωνήσουν η Ρωσία και οι ΗΠΑ και πώς θα αλλάξει ο κόσμος ως αποτέλεσμα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία, πρώτον, δεν είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει το Ιράν και την Κίνα για τη διαπραγματευτική της ατζέντα. Δεύτερον, τα αιτήματά της βρίσκονται μόνο στο στάδιο της έγκρισης.
Τρίτον, «πιθανότατα δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις».
«Η Ρωσία δεν θα εγκαταλείψει το Ιράν και την Κίνα», διαβεβαίωσε ο Ρώσος ακαδημαϊκός.
Οι ρωσο-κινεζικές σχέσεις έχουν γερές βάσεις και ισχυρούς θεσμικούς δεσμούς.

Δεν ξεχνά την πολύτιμη βοήθεια

Οι δύο χώρες εργάζονται για να προωθήσουν έναν πολυπολικό κόσμο και να δημιουργήσουν τους δικούς τους διεθνείς οργανισμούς, όπως οι BRICS και ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης ενώ στοχεύουν επίσης στη διατήρηση της σταθερότητας των συνόρων τους.
Η Κίνα ήταν αυτή που προσέφερε μια ανεκτίμητη υπηρεσία στη Ρωσία διασφαλίζοντας την εξαγωγή του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα της, όταν η Δύση της επέβαλε κυρώσεις.
Έτσι, ο ρωσικός προϋπολογισμός έλαβε κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Οι σχέσεις με το Ιράν διέπονται από συνολικές συμφωνίες στρατηγικής εταιρικής σχέσης που υπογράφηκαν πρόσφατα.
Η Ρωσία δεν θα ξεχάσει την έγκαιρη βοήθεια του Ιράν τους πρώτους μήνες του πολέμου με την προμήθεια UAV και τεχνολογία για την παραγωγή Geraniums, όταν η Ουκρανία είχε τεράστιο πλεονέκτημα στα drones.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης