Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκ - Έκθεση 715 εκατ. δολαρίων για τη Jefferies από την κατάρρευση της First Brands

Σοκ - Έκθεση 715 εκατ. δολαρίων για τη Jefferies από την κατάρρευση της First Brands
Ερωτήματα για το ρόλο της Point Bonita
Σχετικά Άρθρα

Έκθεση ύψους 715 εκατ. δολαρίων στον χρεοκοπημένο όμιλο ανταλλακτικών αυτοκινήτων First Brands Group εμφανίζει η Jefferies, καθώς η αμερικανική επενδυτική τράπεζα ήταν ένας από τους βασικούς χρηματοδότες της εταιρείας, η οποία άφησε πίσω της υποχρεώσεις άνω των 10 δισ. δολαρίων.
Η First Brands, με δραστηριότητα σε προϊόντα όπως φρένα, υαλοκαθαριστήρες και μπουζί, κατέρρευσε τον Σεπτέμβριο 2025, προκαλώντας απώλειες σε πλήθος θεσμικών επενδυτών της Wall Street - μεταξύ αυτών και η Blackstone, η οποία είχε έκθεση μέσω ιδιωτικών πιστωτικών εργαλείων.

Η Jefferies βρίσκεται στο επίκεντρο ελέγχου για τη διπλή της εμπλοκή με την First Brands: από τη μία πλευρά παρείχε χρηματοδότηση μέσω τιμολογίων, και από την άλλη συμβούλευε την εταιρεία, τοποθετώντας ταυτόχρονα δάνεια σε τρίτους επενδυτές. Η εμπλοκή εγείρει ερωτήματα σύγκρουσης συμφερόντων.
Το fund Point Bonita Capital, που διαχειρίζεται η Jefferies, έχει επενδύσει 715 εκατ. δολάρια σε εμπορικές απαιτήσεις λιανοπωλητών όπως Walmart, AutoZone, NAPA, O’Reilly και Advance Auto Parts – όλοι πελάτες της First Brands.
Σύμφωνα με τη Jefferies, το συνολικό ενεργητικό της Point Bonita σε εμπορικά χρηματοδοτικά περιουσιακά στοιχεία ανέρχεται σε περίπου 3 δισ. δολάρια.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των FT, η Jefferies φέρεται να έχει αποκομίσει αδήλωτες προμήθειες από τη δομή χρηματοδότησης της First Brands, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των υπόλοιπων δανειστών του ομίλου.
Η τράπεζα δηλώνει πως συνεργάζεται με τους νομικούς συμβούλους της First Brands, αξιολογώντας τις επιπτώσεις για την Point Bonita. «Θα προστατεύσουμε με κάθε μέσο τα συμφέροντα του fund και των επενδυτών του», αναφέρει σε δήλωσή της.

Προβλήματα και για τη UBS

Το 30% του χαρτοφυλακίου ενός fund της UBS είναι συνδεδεμένο με την αποτυχία του ομίλου First Brands, προκαλώντας την ελβετική τράπεζα να αντιμετωπίσει μια πτώχευση που έχει αναστατώσει τη παγκόσμια χρηματοοικονομική αγορά.
Οι πελάτες προετοιμάζονται για σημαντικές απώλειες, μετά την αποκάλυψη από το UBS O’Connor — εξειδικευμένο τμήμα της τράπεζας που ασχολείται με ιδιωτική πίστωση και εμπορεύματα — ότι το 30% της έκθεσης σε ένα από τα ταμεία του είναι συνδεδεμένο με τον όμιλο ανταλλακτικών αυτοκινήτων First Brands.
Το O’Connor ενημέρωσε πρόσφατα τους επενδυτές της στρατηγικής «Opportunistic» (στρατηγική χρηματοδότησης κεφαλαίου εργασίας) ότι το ταμείο είχε άμεση έκθεση ύψους 9,1% — δηλαδή χρηματοδοτήσεις βασισμένες σε τιμολόγια που έπρεπε να καταβάλει η First Brands — και έμμεση έκθεση 21,4% — βασισμένη σε τιμολόγια που έπρεπε να πληρώσουν οι πελάτες της εταιρείας.
Συνολικά, η UBS έχει πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια έκθεσης σε χρέη και χρηματοδοτήσεις που συνδέονται με τα τιμολόγια της First Brands, σύμφωνα με τα έγγραφα πτώχευσης της εταιρείας.

Η ελβετική τράπεζα δήλωσε ότι το Ταμείο Κεφαλαίου Εργασίας δεν παραβιάζει καμία επενδυτική περιοριστική οδηγία και ότι η συμμετοχή στο Raistone είναι «κατοχυρωμένη από ένα ταμείο που διαχειρίζεται το O’Connor». Ανέφερε επίσης ότι η τράπεζα δεν κατέχει ιδιωτική μετοχική συμμετοχή στο Raistone.
Η μετοχική συμμετοχή του O’Connor αντιπροσωπεύει λιγότερο από 1% των περιουσιακών στοιχείων του ταμείου της και είχε επίσης αποκαλυφθεί στους επενδυτές.
Η First Brands αντιπροσώπευε το 70 με 80% των εσόδων του Raistone, σύμφωνα με πληροφορίες των FT.
Η εταιρεία πρόσφατα απέλυσε 60 άτομα λόγω της κατάστασης, διατηρώντας μόλις 40 υπαλλήλους. Στη συνέχεια, η Raistone κατέθεσε ένσταση για το δάνειο διάσωσης της First Brands, υποστηρίζοντας ότι τα «εισπρακτέα» που είχε αγοράσει είναι περιουσιακό της στοιχείο και όχι μέρος της περιουσίας της εταιρείας.
Οι αβεβαιότητες γύρω από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, σε συνδυασμό με μια έρευνα που διεξάγεται στο πλαίσιο της πτώχευσης για το αν τα τιμολόγια υποσχέθηκαν «πάνω από μία φορά», θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα για τους επενδυτές, οι οποίοι θα πρέπει να αποδείξουν ότι η χρηματοδότηση υποστηρίζεται από αξιώσεις κατά των πελατών της First Brands και όχι από την ίδια την εταιρεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης