Τελευταία Νέα
Διεθνή

Spiegel - Σοκ και απογοήτευση στην ΕΕ για το σχέδιο ειρήνης Trump - Merz: Δεν είναι οριστικό!

Spiegel - Σοκ και απογοήτευση στην ΕΕ για το σχέδιο ειρήνης Trump - Merz: Δεν είναι οριστικό!
"Ως αρκετά ανησυχητικό" το περιγράφει το σχέδιο ειρήνης, ο επιτελάρχης της καγκελαρίας Frei
Σχετικά Άρθρα
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Johan Wändeful, περιέγραψε το αμερικανικό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία ως «μη οριστικό», τονίζοντας ότι στόχος του Βερολίνου είναι το Κίεβο να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος.
Ωστόσο, ως «αρκετά ανησυχητικές» χαρακτήρισε τις προτάσεις ο επικεφαλής του επιτελείου της καγκελαρίας, Torsten Frei, και επισήμανε ότι θα ήταν «απαράδεκτο αποτέλεσμα» αν η Ρωσία πετύχει στόχους που δεν έχει κατακτήσει στο πεδίο της μάχης.

«Η γερμανική θέση είναι και η ευρωπαϊκή θέση και αυτό σημαίνει ότι στηρίζουμε την Ουκρανία.

Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία μπορεί να συζητήσει αυτά τα σημεία από θέση ισχύος», δήλωσε ο Wändeful από τις Βρυξέλλες και πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί τις προτάσεις τελικό σχέδιο, αλλά μόνο «κατάλογο θεμάτων τα οποία πρέπει επειγόντως να συζητηθούν μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας».
Μιλώντας στο νυχτερινό δελτίο ειδήσεων του ZDF, ο Υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι το Βερολίνο δεν είχε γνώση εκ των προτέρων για το αμερικανικό σχέδιο, τονίζοντας ωστόσο ότι «όσο πιο γρήγορα εισέλθουμε σε φάση διαπραγμάτευσης, τόσο το καλύτερο», χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία.
«Κάθε προσπάθεια να έρθουν και οι δύο πλευρές σε διάλογο είναι σωστή και άξια υποστήριξης.
Όλα είναι ρευστά», δήλωσε, χαρακτηρίζοντας την προσέγγιση του Αμερικανού προέδρου ως «ανορθόδοξη, αλλά αποτελεσματική».

Ο Wändeful ανέφερε επίσης ότι συνομίλησε με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, Steve Whitcock, καθώς και με τον Τούρκο ομόλογό του, Hakan Fidan.

«Η τουρκική πλευρά συμμετέχει επίσης ενεργά στην προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι οι δύο πλευρές θα συνομιλήσουν», είπε.
Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής του επιτελείου της καγκελαρίας, Torsten Frei, δήλωσε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό n-tv ότι η Γερμανία δεν ενεπλάκη στην προετοιμασία του σχεδίου και δεν είχε καμία ενημέρωση σχετικά, κάτι που όπως είπε «είναι σε βάρος της Ουκρανίας».
Τις πρώτες πληροφορίες τις χαρακτήρισε «αρκετά ανησυχητικές», προσθέτοντας ότι φαίνεται πως ο Vladimir Putin «θα μπορούσε με αυτό το σχέδιο να επιτύχει στόχους που δεν έχει πετύχει στο πεδίο της μάχης, και αυτό σίγουρα θα ήταν απαράδεκτο». Επίσης, σημείωσε ότι παρατηρείται «μια πολύ ύπουλη κατάσταση» από τη Ρωσία, η οποία επιτίθεται σε ενεργειακές και πολιτικές υποδομές αντί για στρατιωτικούς στόχους.

Το αμερικανικό σχέδιο στα ΜΜΕ

Η γερμανική εφημερίδα BILD σε αποκλειστικό ρεπορτάζ αναφέρει «συναγερμό» και «μεγάλη ανησυχία» που έχει προκαλέσει στην καγκελαρία η νέα πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Επισημαίνεται μάλιστα ότι ο καγκελάριος, Friedrich Merz, εργάζεται για ευρωπαϊκή αντίδραση.
Η BILD αναφέρει ότι το αμερικανορωσικό σχέδιο προκαλεί σοκ στην Ευρώπη, με ειδικούς να θεωρούν ότι πρόκειται για «πρόσκληση προς το Κίεβο για συνθηκολόγηση».
Το γραφείο του καγκελάριου παρακολουθεί με ανησυχία την πρωτοβουλία της κυβέρνησης Trump και εργάζεται για διπλωματικά αντίμετρα.
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι δεν συμμετείχαν στη σύνταξη του σχεδίου, το οποίο προκαλεί συναγερμό στο γραφείο του καγκελάριου.

Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί την Ουκρανία αποδυναμωμένη - τόσο στρατιωτικά όσο και πολιτικά, λόγω της δύσκολης κατάστασης στο μέτωπο και του σκάνδαλου διαφθοράς στην ουκρανική κυβέρνηση.
«Η Ουκρανία σπανίως ήταν τόσο ευάλωτη σε πιέσεις όσο τώρα», τονίζει η BILD. Παρά την αποδυναμωμένη θέση της, η Ουκρανία πρέπει να ενθαρρυνθεί να αντιδράσει σθεναρά στην πίεση των ΗΠΑ. Το Βερολίνο σκοπεύει να ασκήσει επιρροή στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για να ενημερώσει την Ουάσινγκτον για τις συνέπειες του σχεδίου στην Ευρώπη.
Το περιοδικό Der Spiegel αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι αιφνιδιάστηκαν από την πρωτοβουλία των ΗΠΑ και ότι πριν από το χθεσινό συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, αρκετοί εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, θεωρώντας ότι η συμβιβαστική πρόταση περιέχει πολλά σημεία τα οποία δύσκολα θα γίνονταν αποδεκτά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης