Yποχώρησαν την Παρασκευή oι ασιατικές αγορές, καθώς η ανάκαμψη των τεχνολογικών τίτλων έχασε τη δυναμική της, ενώ οι κινεζικές αγορές δέχθηκαν πιέσεις λόγω αναζωπύρωσης των ανησυχιών για μια νέα κατάρρευση της κτηματαγοράς στη χώρα.
Οι ιαπωνικές μετοχές κινήθηκαν σε στενό εύρος, από σταθερές έως ελαφρώς πτωτικές, καθώς μια σειρά οικονομικών δεδομένων έδειξε απρόσμενη ανθεκτικότητα της οικονομίας, ενισχύοντας τις προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων από την Bank of Japan.
Οπεριφερειακές αγορές είχαν ελάχιστους καταλύτες λόγω της αργίας της Ημέρας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ την Πέμπτη.
Τα S&P 500 Futures ενισχύθηκαν κατά 0,1%, ενώ σήμερα είναι ημιαργία στη Wall Street.
Οι συνολικές απώλειες στις ασιατικές μετοχές συγκρατήθηκαν χάρη στην αισιοδοξία για πιθανή μείωση επιτοκίων στις ΗΠΑ από τη Fed τον Δεκέμβριο.
Ωστόσο, τα περισσότερα χρηματιστήρια της περιοχής κινούνταν πτωτικά για τον Νοέμβριο, μετά τη μεγάλη διόρθωση στις αποτιμήσεις τεχνολογικών εταιρειών.
Πτώση κινεζικών μετοχών — η κρίση στη Vanke αναζωπυρώνει ανησυχίες για την κτηματαγορά
Οι κινεζικοί δείκτες Shanghai Shenzhen CSI 300 και Shanghai Composite υποχώρησαν περίπου 0,3%, ενώ ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έχασε 0,1%.
Οι κινεζικές αγορές πιέστηκαν από τις συνεχείς απώλειες στις μετοχές ακινήτων.
Η China Vanke σημείωσε νέα πτώση 1,5% στο Shenzhen, καθώς οι επενδυτές ρευστοποίησαν μαζικά τα ομόλογά της.
Εκθέσεις της εβδομάδας ανέφεραν ότι η εταιρεία εξετάζει αναδιάρθρωση μέρους των υποχρεώσεών της, γεγονός που εντείνει τον φόβο ότι η Vanke μπορεί να αποτελέσει τον επόμενο «κρίκο» που θα πέσει σε έναν ήδη καταπονημένο κλάδο.
Μια πιθανή χρεοκοπία της κρατικά υποστηριζόμενης Vanke θα μπορούσε να ξεπεράσει προηγούμενα περιστατικά πτωχεύσεων εταιρειών όπως οι Evergrande και Country Garden.
Επιπλέον αναταράξεις στην κτηματαγορά θα επιβαρύνουν περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη, δεδομένης της μεγάλης συνεισφοράς του κλάδου στο ΑΕΠ της Κίνας.
Οι δείκτες της ηπειρωτικής Κίνας κινούνταν πτωτικά κατά 2% έως 3% τον Νοέμβριο, ενώ ο Hang Seng παρέμενε σχεδόν αμετάβλητος.
Ιαπωνία: Στάση αναμονής
Ο δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε κατά 0,2%, ενώ ο TOPIX παρέμεινε αμετάβλητος, καθώς οι επενδυτές απορροφούσαν μια σειρά σημαντικών οικονομικών ενδείξεων για Οκτώβριο και Νοέμβριο.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Τόκιο (CPI), που λειτουργεί ως πρόδρομος δείκτης για τον εθνικό πληθωρισμό, παρέμεινε σταθερός για τον Νοέμβριο, ενώ ο πυρήνας του εξακολούθησε να κινείται πάνω από τον στόχο 2% της BOJ.
Άλλα στοιχεία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας αυξήθηκε απρόσμενα τον Οκτώβριο, ενώ οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο.
Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σταθερό, ενώ οι αιτήσεις εργασίας αποδυναμώθηκαν.
Παρά τα μεικτά στοιχεία, η σειρά θετικών ενδείξεων ενίσχυσε τα στοιχήματα ότι η BOJ θα έχει τον απαιτούμενο χώρο για αύξηση επιτοκίων σύντομα.
Η τράπεζα είχε ήδη σηματοδοτήσει αυτήν την εβδομάδα ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα εξετάσουν άνοδο επιτοκίων στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.
Αναλυτές της Capital Economics, σχολιάζοντας τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας, τόνισαν ότι το «ενδεχόμενο για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική παραμένει ισχυρό», με την BOJ να ενδέχεται να προχωρήσει σε αύξηση ήδη από τον Δεκέμβριο.
Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αντιμετωπίσει αντιστάσεις από την κυβέρνηση της Sanae Takaichi, η οποία τάσσεται υπέρ χαλαρότερων χρηματοπιστωτικών συνθηκών.
Μια οξεία διπλωματική διαμάχη μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας εξακολουθεί επίσης να επηρεάζει αρνητικά τις εγχώριες μετοχές.
Ο Nikkei 225 κατέγραψε πτώση 4,5% για τον Νοέμβριο, αποτελώντας τον χειρότερο performer στην Ασία, κυρίως λόγω της κατάρρευσης των αποτιμήσεων στον τεχνολογικό κλάδο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών