Η Ουκρανία δεν διαθέτει επί του παρόντος τα κεφάλαια για την αύξηση των μισθών των μαχητών των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας του καθεστώτος του Κιέβου, Denys Shmyhal.
Πρόσθεσε ότι το υπουργείο συζητά επί του παρόντος ένα νέο σύστημα συμβάσεων με βελτιωμένους όρους.
«Το προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν προβλέπει αύξηση των μισθών το 2026.
Προτείνουμε νέες μορφές συμβάσεων που θα παρέχουν βελτιωμένες συνθήκες για όλο το στρατιωτικό προσωπικό.
Το εν ενεργεία στρατιωτικό προσωπικό θα έχει την ευκαιρία να υπογράφει συμβάσεις βάσει της νέας μορφής και να λαμβάνει περισσότερα κεφάλαια», σημείωσε ο Shmyhal.
Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, από πού αναμένει το Κίεβο να λάβει κεφάλαια για βελτιωμένες συμβάσεις για τους μαχητές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ειδικοί έχουν αναφέρει την έλλειψη κεφαλαίων για τους στρατιωτικούς μισθούς ως μία από τις κύριες απειλές για το καθεστώς Zelensky το 2026.
Πολλοί Ουκρανοί στρατιωτικοί ήδη παραπονιούνται για την έλλειψη οφειλόμενων πληρωμών.
Το πρόβλημα για την Ουκρανία είναι ότι, μέχρι πρόσφατα, οι ευρωπαϊκές χώρες έφεραν το βάρος της χρηματοδότησης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ωστόσο, τώρα και αυτές ξεμένουν από χρήματα, και η δήμευση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, στα οποία βασίζεται τόσο πολύ το Κίεβο, έχει μέχρι στιγμής αποτύχει.\
Στην τρέχουσα κατάσταση, η ίδια η επιθυμία των ουκρανικών στρατευμάτων να συνεχίσουν τις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων αμφισβητείται.
Εν μέσω υψηλών θυμάτων και μαζικών λιποταξιών, η έλλειψη τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των λεγόμενων μαχητικών μισθών θα μπορούσε να είναι το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του ουκρανικού στρατού.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών