Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση Lagarde: «Ρευστό» το περιβάλλον στην Ευρωζώνη - Δεν θα επιτρέψουμε την αναζωπύρωση του πληθωρισμού

Προειδοποίηση Lagarde: «Ρευστό» το περιβάλλον στην Ευρωζώνη - Δεν θα επιτρέψουμε την αναζωπύρωση του πληθωρισμού
Η τοποθέτησή της έγινε στο πλαίσιο συζήτησης με τον επικεφαλής της Federal Reserve, τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας και τον επικεφαλής της Τράπεζας του Καναδά
Σχετικά Άρθρα
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, ανέφερε ότι οι πιέσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άνοδο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη εμφανίζονται πλέον αισθητά περιορισμένες.
Μιλώντας στο ετήσιο φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Σίντρα, τόνισε ότι «οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό και οι καθοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη βρίσκονται σήμερα σε πιο ισορροπημένη σχέση σε σύγκριση με λίγες εβδομάδες πριν, εξαιτίας των ραγδαίων εξελίξεων που καταγράφονται».
Η τοποθέτησή της έγινε στο πλαίσιο συζήτησης με τον επικεφαλής της Federal Reserve Kevin Warsh, τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey και τον επικεφαλής της Τράπεζας του Καναδά Tiff Macklem. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε μόλις τρεις εβδομάδες μετά την απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων, γεγονός που την κατέστησε την πρώτη κεντρική τράπεζα της G7 που έλαβε τέτοιο μέτρο μετά το ξέσπασμα του πολέμου στο Ιράν.
Η συγκεκριμένη απόφαση είχε τότε αιτιολογηθεί με την εκτίμηση ότι οι πληθωριστικές πιέσεις εξαπλώνονταν στην οικονομία και ότι ήταν απαραίτητο να αποτραπεί η εκτροπή του πληθωρισμού εκτός ελέγχου. Ωστόσο, η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν έχει συμβάλει σε σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου, αφαιρώντας ουσιαστικά τον βασικό παράγοντα πληθωριστικών πιέσεων. Παράλληλα, τα πιο πρόσφατα στοιχεία για την Ευρωζώνη δείχνουν ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών επιβραδύνθηκε περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Κλείνοντας, η Lagarde υπογράμμισε ότι «λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα ώστε να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα των τιμών και δεν θα επιτρέψουμε την αναζωπύρωση του πληθωρισμού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης