Μικτά πρόσημα παρουσιάζουν οι ασιατικές αγορές, καθώς αν και επέστρεψε ο ενθουσιασμός για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) στον απόηχο της δημόσιας προσφοράς Anthropic, απογοήτευσαν τα οικονομικά αποτελέσματα της HSBC.
H Anthropic αποτελεί βαρόμετρο για την AI και η αρχική δημόσια προσφορά μετοχών (IPO) ενίσχυσε τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου. Αυτό συνέβη ενόψει των ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων από τον τεχνολογικό κλάδο, οι οποίες θα αποτελέσουν δοκιμασία για τις επενδύσεις στην AI, αλλά και των συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών, που θα επηρεάσουν τα επιτόκια στο άμεσο μέλλον.
Η Anthropic, η εταιρεία πίσω από το Claude, αποκάλυψε στην αίτησή της για εισαγωγή στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ σημαντικές ζημίες, αλλά και εκρηκτική αύξηση εσόδων. Τα στοιχεία αυτά προσφέρουν ενδείξεις στους επενδυτές που προσπαθούν να αξιολογήσουν τις πιθανές αποδόσεις από τις τεράστιες δαπάνες για την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και τις προοπτικές κερδοφορίας της εταιρείας. Παρότι τα στοιχεία εσόδων της Anthropic ήταν ήδη σε μεγάλο βαθμό γνωστά, η «απόφαση να προχωρήσει στην κατάθεση αίτησης για IPO εν μέσω της πρόσφατης μεταβλητότητας στις επενδύσεις στην AI μπορεί από μόνη της να εκληφθεί ως ψήφος εμπιστοσύνης», δήλωσε ο James Ooi της Tiger Brokers.
Στο θετικό κλίμα συνέβαλαν επίσης τα σχέδια της Meta Platforms να αντλήσει έως και 95 δισ. δολάρια μέσω της μεγαλύτερης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στην ιστορία της.
Στις αγορές μετοχών, ο τεχνολογικά προσανατολισμένος δείκτης KOSPI της Νότιας Κορέας ενισχύθηκε κατά 3,9%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις αρχές Φεβρουαρίου. Ωστόσο, ο δείκτης υποχωρεί κατά 17% τον Οκτώβριο, αντανακλώντας την ανησυχία των επενδυτών γύρω από τις επενδύσεις στην AI τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 1,8%. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,5%.
Άνοδος στο πετρέλαιο
Εν τω μεταξύ μικρή άνοδο σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου, με τα futures του αμερικανικού αργού (WTI) να ενισχύονται κατά 0,20% στα 102,15 δολ. και τα futures του Brent κατά 0,27% στα 111,25 δολ.
Κι αυτό στον απόηχο των συνομιλιών Σαουδικής Αραβίας, Τουρκίας, Πακιστάν και Ιρανών αξιωματούχων στο πλαίσιο προσπαθειών για την εκτόνωση των εντάσεων σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Το Ριάντ δήλωσε ότι οι συζητήσεις είχαν ως στόχο να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διπλωματικούς διαύλους και να αποτρέψουν μια νέα κλιμάκωση των εχθροπραξιών. Οι τέσσερις χώρες συμφώνησαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται για την προώθηση της περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας, σύμφωνα με τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Η διπλωματική ώθηση έρχεται καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Fox News ότι πλησιάζει σε μια απόφαση για το αν θα συνάψει συμφωνία με το Ιράν ή θα εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, υπονοώντας ότι περαιτέρω επιθέσεις παραμένουν μια επιλογή.
Εκπρόσωποι από το Κατάρ, το οποίο έχει βοηθήσει στη διαμεσολάβηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, ταξίδεψαν επίσης στην ιρανική πρωτεύουσα την Κυριακή, ανέφερε το Reuters.
Ο Nick Twidale της ATFX Global δήλωσε ότι η προσφορά πετρελαίου παραμένει η βασική πηγή ανησυχίας. Οποιαδήποτε εξέλιξη απειλήσει τις πραγματικές εξαγωγές πετρελαίου είναι πιθανό να οδηγήσει γρήγορα το Brent σε νέα δοκιμή των πρόσφατων υψηλών του, ενδεχομένως ωθώντας την τιμή του και πάλι προς τα 120 δολάρια το βαρέλι.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών