Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι κερδοσκόποι της ενέργειας μετά τα νοικοκυριά θα τινάξουν στον αέρα και τον κρατικό προϋπολογισμό

Οι κερδοσκόποι της ενέργειας  μετά τα νοικοκυριά  θα τινάξουν  στον αέρα και τον κρατικό προϋπολογισμό
Στο Χρηματιστήριο Ενέργειας οι προσφορές για την παραγωγή μερικών χιλιάδων Mwh από τη χαμηλότερη στην υψηλότερη ανά ώρα είχε απόκλιση έως 60% στη χθεσινή συνεδρίαση.

Εκτροχιάζεται η κερδοσκοπία στην ενέργεια ανεβάζοντας εκ νέου στα ύψη την τιμή της Mwh η οποία ξεπέρασε τα 300 ευρώ.
Οι υψηλές θερμοκρασίες της εποχής αλλά και οι γεωπολιτικές συνθήκες στην Ευρώπη αποτελούν το βούτυρο στο ψωμί των εγχώριων παραγωγών ενέργειας που τιμολογούν με τα ευρωπαϊκά στάνταρ.
Στο Χρηματιστήριο Ενέργειας οι προσφορές για την παραγωγή μερικών χιλιάδων Mwh από τη χαμηλότερη στην υψηλότερη ανά ώρα είχε απόκλιση έως 60% στη χθεσινή συνεδρίαση.
Η κατώτατη τιμή ήταν τα 270 ευρώ και η υψηλότερη τα 433 ευρώ ανά Mwh.
Την ίδια στιγμή η τιμή του φυσικού αερίου στη διεθνή αγορά κινήθηκε ανοδικά .
Τα συμβόλαια TTF έγραψαν ως υψηλό τα 128 ευρώ ανά Mwh για να υποχωρήσει στα 125 ευρώ ανά Mwh.
Οι εγχώριοι παραγωγοί ενέργειας παρακολουθεί την αγορά της Γαλλίας και της Γερμανίας και σχεδιάζει τα δικά της βήματα.
Η Γαλλία βρίσκεται μία ανάσα από τα 400 ευρώ ανά Mwh.
Συγκεκριμένα ανήλθε στα 383,14 ευρώ και στη Γερμανία διαμορφώθηκε στα 323,34 ευρώ ανά Mwh.

Στα 850 εκατ. ευρώ το κόστος για τον προϋπολογισμό

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση σχεδιάζει το νέο καθεστώς τιμολόγησης της Mwh που θα οδηγήσει στην κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών.
Η τιμή που θα κλειδώσει η τιμή της Mwh είναι τα 225 ευρώ.
Ήδη η τρέχουσα τιμή της στο Χρηματιστήριο Ενέργειας παρουσιάζει απόκλιση 87 ευρώ ανά Mwh σε σχέση με τα 225 ευρώ που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση των νοικοκυριών με ένα μέρος της επιπλέον επιβάρυνσης θα καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι το κόστος που θα αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 850 εκατ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2022.
Μέχρι σήμερα δεν έχει διευκρινιστεί ποία θα είναι η επιπλέον επιβάρυνση για το κράτος όταν η τιμή του φυσικού αέριουεκτοξευθεί στα 200 ευρώ ανά η Mwh.
Είναι άγνωστο το κόστος τόσο για τον κρατικό προϋπολογισμό όσο και για το ίδιο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Με τους λιγνίτες φρενάρουν την άνοδο της Mwh

Σήμερα η τιμή της Mwh για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στα 312 ευρώ ανά Mwh.
H συγκράτηση της τιμής έγινε με την ενίσχυση της παραγωγής από τις λιγνιτικές μονάδες Έδωσαν 24.415 Mwh από 13.820 Mwh σημειώνοντας άνοδο 90%.
Οι μονάδες φυσικού αερίου 89.554 Mwh όταν απαιτούνται δύο Mwh φυσικού αερίου για να παραχθεί μία Mwh ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι ΑΠΕ με 40.956 Mwh και οι υδροηλεκτρικές μονάδες 9.330 Mwh.
Η άσκηση για το νέο μοντέλο τιμολόγησης της Mwh που θα φέρει την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής θεωρείται άκρως επικίνδυνη για τα δημοσιονομικά της χώρας καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός θα έχει σημαντική συμμετοχή.
Τα προϋπολογισμένα 850 εκατ. ευρώ μπορεί να αποδειχθούν κατώτερα των πραγματικών αναγκών για την παραγωγή ενέργειας όσο κινείται σε υψηλότερα επίπεδα η τιμή του φυσικού αέριου.
Πάντως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να έρθει σε σύγκρουση με τους παραγωγούς ενέργειας και κυρίως με τη ΔΕΗ.
Η μόνη διέξοδος κινδύνου για την επάρκεια του συστήματος σε ηλεκτρική ενέργεια θα είναι οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ .
Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2014 η ΔΕΗ παρήγαγε ενέργεια από λιγνίτη στα επίπεδα των 31.297 Gwh για να μειωθεί σε 19.417 Gwh στα τέλη του 2015 και να κατρακυλήσει σε 5000 Gwh το 2021, σημειώνοντας πτώση 83% από το 2014.

Τα υπερ κέρδη των προμηθευτών φυσικού αερίου

Τέλος να σημειωθεί ότι το ΥΠΕΝ με νομοθετική παρέμβαση απαιτεί το 90% των υπερ κερδών των επιχειρήσεων από τη χρήση φυσικού αερίου για τα έτη 2019 έως 2021 ενώ εξαιρούνται από τη νομοθετική ρύθμιση οι παραγωγοί ενέργειας.
Στο στόχαστρο της κερδοσκοπίας εντάσσονται οι προμηθευτές φυσικού αερίου που χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο αλλά και η βιομηχανία που το χρησιμοποίησε ως πιο φθηνή έναντι άλλων πηγών ενέργειας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης