Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν μειωθεί κατά περίπου 80% από τα υψηλά του περασμένου καλοκαιριού, αλλά παραμένουν υψηλότερες από τους ιστορικούς μέσους όρους.
Η Shell δήλωσε ότι αναμένει ότι η μεταβλητότητα θα παραμείνει βραχυπρόθεσμα και η Repsol προειδοποίησε ότι οι υψηλές τιμές μπορεί να είναι διαρθρωτικές λόγω των εμποδίων στην παραγωγή.
Οι χαμηλότερες τιμές των τελευταίων μηνών στο φυσικό αέριο έδωσαν ανάσα στους χρήστες και στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, καθώς αποκλιμακώθηκαν οι ανησυχίες για την προσφορά και τον υψηλό πληθωρισμό, σημειώνει το Bloomberg.
Ένας αρκετά ήπιος χειμώνας περιόρισε τη χρήση φυσικού αερίου για θέρμανση, ενώ οι ισχυρές ροές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), βοήθησαν τους αγοραστές να αντικαταστήσουν τις ρωσικές προμήθειες.
Ενεργειακή κρίση και τον επόμενο χειμώνα
Ωστόσο, δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι οι ίδιες συνθήκες θα επαναληφθούν και φέτος.
Η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την προοπτική ελλείψεων φυσικού αερίου, εκτός εάν περιορίσει περαιτέρω τη ζήτηση, προειδοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) σε έκθεσή του την Τετάρτη.
Οι αγορές φυσικού αερίου είναι σε «καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι περίμεναν πολλοί πριν από ένα χρόνο», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA Fatih Birol.
Η πραγματική δοκιμασία πιθανώς θα είναι ο χειμώνας 2023-2024.
Επιπλέον, η Shell υποστήριξε ότι η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα υπερβαίνει όλο και περισσότερο την προσφορά μέχρι το 2030: «Η αυξημένη ανάγκη της Ευρώπης για LNG φαίνεται πως θα εντείνει τον ανταγωνισμό με την Ασία για τον περιορισμένο νέο διαθέσιμο εφοδιασμό τα επόμενα δύο χρόνια και πιθανώς θα κυριαρχήσει στο εμπόριο LNG μακροπρόθεσμα».
Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ψυχρότερο καιρό στη βορειοδυτική Ευρώπη στα τέλη του μήνα, χωρίς ωστόσο να ανησυχεί ιδιαίτερα η αγορά.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών