Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ιράν: Ιδανική η χρήση του γιουάν για τις εξαγωγές πετρελαίου στην Κίνα από τα κράτη του Περσικού Κόλπου, εκτοπίζεται το δολάριο

Ιράν: Ιδανική η χρήση του γιουάν για τις εξαγωγές πετρελαίου στην Κίνα από τα κράτη του Περσικού Κόλπου, εκτοπίζεται το δολάριο
Οι εισαγωγές πετελαίου στην Κίνα από τα κράτη του Περσικού Κόλπου θα διενεργούνται στα τοπικά νομίσματα επισήμανε ο καθηγητής Mohammad Marandi στους Global Times το Σάββατο 8 Απριλίου 2023
Η συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν στο Πεκίνο την Πέμπτη 6 Απριλίου είναι αισίως η αρχή μιας πολύ καλύτερης εποχής για τη Δυτική Ασία, η οποία μπορεί επίσης να δημιουργήσει την ώθηση για επαναπροσέγγιση ειδικά στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης, Μέλος της Προεδρικής Αντιπροσωπείας του Ιράν στην Κίνα, καθηγητής Mohammad Marandi στους Global Times το Σάββατο 8 Απριλίου 2023
Ο Marandi δήλωσε ότι καθώς ο κόσμος κινείται προς την αποδολαριοποίηση, είναι σημαντικό να υπάρχουν εναλλακτικά νομίσματα και θα ήταν ιδανικό να χρησιμοποιηθεί κινεζικό νόμισμα κατά τις κινεζικές εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων από την περιοχή του Κόλπου.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Faisal bin Farhan Al Saud και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Hossein Amir-Abdollahian συναντήθηκαν στο Πεκίνο την Πέμπτη 6 Aπριλίου 2023..
Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν ανακοίνωσαν την επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων με άμεση ισχύ την Πέμπτη (6/4) στο Πεκίνο, μετά την πρώτη επίσημη συνάντηση υψηλόβαθμων αξιοματούχων των δύο κρατών σε περισσότερα από επτά χρόνια, στο πλαίσιο  διπλωματική προσέγγιση στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την οποία μεσολάβησε η Κίνα τον περασμένο μήνα.

Αποτυχία των ΗΠΑ

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, οι δύο πλευρές δήλωσαν έτοιμες να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ξεπεραστεί κάθε εμπόδιο στη μεταξύ τους συνεργασία.
Στο τέλος της συνάντησης, οι δύο πλευρές εξέφρασαν τις ευχαριστίες και την εκτίμησή τους προς την Κίνα για τη διοργάνωση αυτής της συνάντησης, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.
Η επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν θεωρείται ευρέως ως αποτυχία της αμερικανικής διπλωματίας.
Οι προσπάθειες της Κίνας σε αυτή την ιστορική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών χαιρετίστηκαν παγκοσμίως.
Ο Marandi τόνισε στους Global Times ότι σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Κίνα δεν αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών.
Οι ΗΠΑ, όποτε θέλουν να παίξουν τον ρόλο ενός έντιμου μεσίτη, στην πραγματικότητα απλώς χειραγωγούν την κατάσταση για δικό τους κέρδος και όφελος.
Επεσήμανε ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι αυτό που οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν, καθώς οι ΗΠΑ θέλουν να διατηρήσουν τη Δυτική Ασία διχασμένη και να διατηρήσουν την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας εξαρτημένη από τις ΗΠΑ.

Τι αλλάζει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής

Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι χώρες της περιοχής αναζητούν νέες σχέσεις έξω από τη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ.
«Η ανοικοδόμηση των σχέσεων μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας μπορεί να δημιουργήσει τη δυναμική για προσέγγιση σε όλη την περιοχή», είπε.
Σε δημοσίευμα του Reuters ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να προσκαλέσει τον Σύρο πρόεδρο Bashar al-Assad στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στο Ριάντ τον Μάιο, μια κίνηση που θα τερματίσει την περιφερειακή απομόνωση της Συρίας.
Ο κόσμος είναι τώρα μάρτυρας μιας αυξανόμενης τάσης αποδολαριοποίησης, ειδικά αφού οι ΗΠΑ έκαναν κατάχρηση της «ηγεμονίας του δολαρίου» για να επιβάλουν κυρώσεις για προσωπικό συμφέρον, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης.

Αναξιόπιστο και επικίνδυνο το δολάριο

Πρόσφατα, η Κίνα και η Βραζιλία φέρεται να κατέληξαν σε συμφωνία για το εμπόριο στα νομίσματά τους.
«Η αποδολαριοποίηση είναι πολύ σημαντική για τη διεθνή κοινότητα, επειδή το δολάριο έχει χρησιμοποιηθεί ως όπλο από τις ΗΠΑ εναντίον διαφόρων χωρών. Επομένως, είναι αναξιόπιστο και επικίνδυνο», είπε ο Marandi,
Επισήμανε ότι το Ιράν ήδη πουλάει σημαντική ποσότητα πετρελαίου χρησιμοποιώντας άλλα νομίσματα εκτός από το δολάριο ΗΠΑ. Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει όσον αφορά τη Σαουδική Αραβία.
«Νομίζω ότι καθώς οι εντάσεις μειώνονται στη Δυτική Ασία και καθώς η κυριαρχία των ΗΠΑ μειώνεται στη Δυτική Ασία, οι Σαουδάραβες θα παίρνουν όλο και περισσότερο αυτή την ιδέα στα σοβαρά», είπε.

Εναλλακτικά νομίσματα

Δήλωσε στους Global Times ότι «για να κινηθεί ο κόσμος προς την αποδολαριοποίηση, θα πρέπει να έχουμε εναλλακτικά νομίσματα για να το αντικαταστήσουμε.
Και δεδομένου ότι η Κίνα είναι ένας σημαντικός εισαγωγέας ενέργειας από την περιοχή του Κόλπου, θα ήταν ιδανικό για την Κίνα να να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει το γιουάν για να εισάγει την ενέργεια από την περιοχή.
Επομένως, ωφελεί την Κίνα, και το Ιράν, και θα ωφελούσε επίσης τη Σαουδική Αραβία, επειδή τους δίνει σε όλους μια εναλλακτική στα δολάρια ΗΠΑ».

Αυξάνεται η διπλωματική επιρροή της Κίνας

Ο Ιρανός καθηγητής είπε ότι ένας σημαντικός λόγος που και οι δύο χώρες εμπιστεύονται την Κίνα για να γίνει ο διαμεσολαβητής είναι ότι η Κίνα δεν αναμειγνύεται ποτέ στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών.
«Αυτό το έκανε πολύ πιο κατάλληλο οικοδεσπότη.
Και αυτό βοήθησε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον για την επίλυση των προβλημάτων»
«Η Σαουδική Αραβία δεν αισθάνεται πλέον ότι μπορεί να εμπιστευτεί τις ΗΠΑ.
Πρώτα απ 'όλα, επειδή οι ΗΠΑ έχουν αδυνατίσει. Δεύτερον, επειδή οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν στην εσωτερική δυναμική της Σαουδικής Αραβίας. Και τρίτον, λόγω των στοιχείων που δείχνουν ότι Οι ΗΠΑ δεν είναι αξιόπιστος σύμμαχος.
Οι ΗΠΑ προδίδουν τους φίλους τους», είπε.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Marandi προειδοποίησε ότι είναι σημαντικό να αποτραπεί η δημιουργία διχασμών τις οποίες θα προκαλέσουν οι ΗΠΑ.
«Οι ΗΠΑ ευδοκιμούν στο διχασό.
Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να αποτρέψουμε τις ΗΠΑ από το να παίζουν σε τμήματα, είτε είναι στην Ανατολική Ασία είτε στη Δυτική Ασία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης