Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Βουτιά» στο πετρέλαιο – Στο -4,1% το WTI, οριακά πάνω από τα 70 δολάρια

«Βουτιά» στο πετρέλαιο – Στο -4,1% το WTI, οριακά πάνω από τα 70 δολάρια
Η Σαουδική Αραβία μείωσε τις τιμές του αργού πετρελαίου για τον μήνα Φεβρουάριο 2024
Σχετικά Άρθρα
Σημαντική υποχώρηση κατέγραψαν σήμερα 8/1 οι τιμές πετρελαίου, στον απόηχο της απόφασης του Ριάντ να μειώσει τις τιμές «μαύρου χρυσού».
Επίσης, αρνητικά συνέβαλε και η αυξημένη παραγωγή από πλευράς «ΟPEC+», που αντιστάθμισε τις ανησυχίες για τη ζήτηση που δημιουργούνται από την κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή.
Σε αυτό το πλαίσιο, το αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Φεβρουαρίου έκλεισε με πτώση 4,1% (μεγαλύτερη πτώση από τις 16 Νοεμβρίου) στα 70,77 δολάρια το βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Μαρτίου υποχώρησε 3,4% (μεγαλύτερη πτώση από τις 12 Δεκεμβρίου) και έκλεισε στα 76,12 δολάρια το βαρέλι.
Και τα δύο συμβόλαια σημείωσαν άνοδο άνω του 2% την πρώτη εβδομάδα του 2024 λόγω της ενίσχυσης του γεωπολιτικού κινδύνου στη Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις των Houthi της Υεμένης σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Την Κυριακή 7/1, η αύξηση της προσφοράς και ο ανταγωνισμός ώθησαν τη Σαουδική Αραβία να μειώσει την τιμή της ναυαρχίδας της, Arab Light, προς την Ασία κατά 2 δολάρια, ήτοι 1,50 δολάρια το βαρέλι πάνω από το βαρέλι αναφοράς.
Η μείωση είναι μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις της έρευνας που διεξήγαγε το Bloomberg σε διυλιστήρια και traders, και προέβλεπε μείωσε κατά 1,25 δολάρια το βαρέλι. Η Saudi Aramco μείωσε επίσης όλες τις τιμές για τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου στη βορειοδυτική Ευρώπη, τη Μεσόγειο και τη Βόρεια Αμερική.
«Οι παρατηρητές πετρελαίου δικαίως αμφισβητούν ότι η μείωση του βασιλείου δεν αποσκοπεί μόνο στην καταστολή των παρεμβάσεων από την προσφορά μη ΟPEC, αλλά και από την ίδια τη συμμετοχή του στο καρτέλ», δήλωσε ο John Evans από τη PVM.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έρευνα του Reuters την Παρασκευή, η παραγωγή πετρελαίου του ΟPEC αυξήθηκε τον Δεκέμβριο, καθώς οι αυξήσεις στο Ιράκ, την Αγκόλα και τη Νιγηρία αντιστάθμισαν τις συνεχιζόμενες περικοπές από τη Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη της ευρύτερης συμμαχίας ΟPEC+. Η ενίσχυση ήρθε εν όψει περαιτέρω περικοπών του ΟPEC+ το 2024 και της εξόδου της Αγκόλα από τον ΟPEC, οι οποίες θα μειώσουν την παραγωγή του Ιανουαρίου και το μερίδιο αγοράς.

OPEC+: Σε στάση αναμονής για περαιτέρω μειώσεις στην προσφορά πετρελαίου

Μετά την εθελοντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου που ανακοινώθηκε σε συνάντηση τον Νοέμβριο, οι χώρες του OPEC+ θα ακολουθήσουν στρατηγική αναμονής στο πλαίσιο των σταθερών τιμών που επικρατουν, σύμφωνα με ειδικούς που ρωτήθηκαν από το TASS.
Παράλληλα, θα γίνουν προτάσεις για περαιτέρω μέτρα περιορισμού της παραγωγής, αλλά θα είναι απλώς φραστικές παρεμβάσεις, γιατί οι νέες περικοπές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αντίσταση στο εσωτερικό του οργανισμού.
Σε μια συνάντηση στις 30 Νοεμβρίου 2023, πολλά μέλη του OPEC + συμφώνησαν σε πρόσθετες εθελοντικές περικοπές παραγωγής κατά 2,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το πρώτο τρίμηνο του 2024.
Σύμφωνα με τον Sergey Kondratyev, κύριο διευθυντή Οικονομικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Ενέργειας και Χρηματοοικονομικών, τα μέλη της συμμαχίας έχουν αποδείξει τον αντίκτυπό που μπορούν να έχουν στην αγορά και την ικανότητά τους να σταθεροποιήσουν την κατάσταση, αλλά βρίσκονται επίσης στα πρόθυρα του «κλειδώματος» στις τιμές της δεκαετίας του 1980, μειώνοντας την παραγωγή και αφήνοντας χώρο στην αγορά για άλλους εξαγωγείς.
«Στο πλαίσιο του OPEC+, η αντίθεση σε νέες περικοπές είναι ήδη ισχυρή και θα αυξηθεί.
Ως αποτέλεσμα, πιστεύω ότι τώρα πρέπει να περιμένουμε περισσότερο φραστικές παρεμβάσεις», είπε ο ειδικός.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Finam, Nikolay Dudchenko, οι πρόσθετοι περιορισμοί της παραγωγής μπορεί να είναι απαραίτητοι μόνο εάν οι τιμές του πετρελαίου πέσουν περαιτέρω.
«Όσο η τιμή του πετρελαίου είναι σταθερή, ο OPEC+ πιθανότατα θα υιοθετήσει στάση αναμονής», είπε.
Με τη σειρά του, ο Stanislav Mitrakhovich, ανώτερος εμπειρογνώμονας στο National Energy Security Found και ερευνητής στο Financial University, προβλέπει ότι ο OPEC+ θα λάβει περαιτέρω μέτρα για τον περιορισμό της παραγωγής πετρελαίου στις αρχές του 2024.
Ο αναλυτής τόνισε ότι οι αποφάσεις της συμμαχίας τον Νοέμβριο δεν ανατάραξαν την αγορά.
«Ο OPEC+, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να συνεδριάσει στις αρχές του 2024.
Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο όταν ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin επισκέφτηκε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, τα όρια της νέας συμφωνίας να συζητήθηκαν επίσης εκεί.
Πιστεύω ότι μια τέτοια συμφωνία πιθανότατα θα επιτευχθεί στις αρχές του τρέχοντος έτους», προβλέπει ο Mitrakhovich.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης