Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι στόχοι της ΔΕΠΑ στην τελική ευθεία με την Gazprom - Τα σενάρια για το 35% των ΕΛΠΕ

Οι στόχοι της ΔΕΠΑ στην τελική ευθεία με την Gazprom - Τα σενάρια για το 35% των ΕΛΠΕ
Η αναδρομική μείωση της τιμής για την προηγούμενη διετία είναι κρίσιμης σημασίας θέμα για τη ΔΕΠΑ αφού θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και το κόστος από τις ρήτρες take or pay
Μέσα στο Φεβρουάριο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων ΔΕΠΑ Εμπορίας και Gazprom για την μεταξύ τους σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου με ισχύ έως και το 2026. Αν και οι δύο πλευρές φέρονται να βρήκαν σημεία επαφής στα υπο διαπραγμάτευση επίμαχα ζητήματα, το ενδεχόμενο της Διαιτησίας δεν φαίνεται να έχει απομακρυνθεί. Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για την πορεία των διαπραγματεύσεων οι οποίες διεξάγονται σε εμπορικό επίπεδο, αλλά σε ότι αφορά την ελληνική πλευρά και υπό την στενή παρακολούθηση και εποπτεία της κυβέρνησης αφού το ζήτημα συνδέεται και με γεωπολιτικές παραμέτρους.

Σημείο τριβής παραμένει το θέμα της τιμής, με τη ΔΕΠΑ να διεκδικεί επίπεδα αντίστοιχα ή πολύ κοντά στην τιμή που πουλάει η Gazprom σε ανταγωνιστές της στην εγχώρια αγορά για το 2024 και αναθεώρηση της τιμής προς τα κάτω αναδρομικά για τα έτη 2022 και 2023. Η αναδρομική μείωση της τιμής για την προηγούμενη διετία είναι κρίσιμης σημασίας θέμα για τη ΔΕΠΑ αφού θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και το κόστος από τις ρήτρες take or pay που διεκδικεί η Gazprom και που με βάση την συμφωνημένη τιμή υπολογίζεται περί τα 400 εκατ. ευρώ. Αυτός είναι και ο λόγος που η ΔΕΠΑ εμφανίζεται να μην είναι ικανοποιημένη από την πρόθεση της Gazrpom να μειώσει κατά 50% το κόστος των take or pay.

Διαβάστε περισσότερα στο www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης