Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η ΕΕ θέλει να επιταχύνει την επέκταση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας - Δράση σε 4 τομείς

Η ΕΕ θέλει να επιταχύνει την επέκταση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας - Δράση σε 4 τομείς
Τα κριτήρια για την κατανομή του κόστους
Σχετικά Άρθρα
Στα τέλη Μαΐου 2024, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συζητήσουν πώς μπορεί να επιταχυνθεί η επέκταση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.
Στο σχέδιο συμπερασμάτων, καλούν την Επιτροπή να εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές για τον επιμερισμό του κόστους και να βοηθήσει στην αποφυγή συμφόρησης του δικτύου στα τοπικά δίκτυα διανομής, όπως υποστηρίζει το table.media.
Οι ευρωπαϊκοί διάδρομοι για τη μεταφορά πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας είναι σημαντικοί για τον μετασχηματισμό της βιομηχανίας.

Επιμερισμός του κόστους

Ο επιμερισμός του κόστους ήταν μέχρι στιγμής ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα εάν η γραμμή διέρχεται από πολλά κράτη μέλη που δεν επωφελούνται όλα εξίσου από την πράσινη ενέργεια.
Σύμφωνα με τον τροποποιημένο κανονισμό TEN-E, η Επιτροπή της ΕΕ πρέπει να παρουσιάσει κατευθυντήριες γραμμές για τον επιμερισμό του κόστους για τη σύνδεση με το δίκτυο υπεράκτιων αιολικών πάρκων έως τις 24 Ιουνίου.
Ωστόσο, τα κράτη μέλη θέλουν να ζητήσουν από την Επιτροπή στα τέλη Μαΐου να επεκτείνει τις απαιτήσεις επιμερισμού του κόστους στους χερσαίους αγωγούς. Αυτό αναφέρεται στο δεύτερο προσχέδιο των συμπερασμάτων των υπουργών Ενέργειας από τα τέλη Απριλίου, το οποίο είναι διαθέσιμο στο Table.Briefings.

Πρόσθετα κριτήρια για αναλύσεις κόστους-οφέλους

Στην κατανομή κόστους και στις νέες πανευρωπαϊκές αναλύσεις κόστους-οφέλους για έργα επέκτασης του δικτύου, τα κράτη μέλη θέλουν να ληφθούν υπόψη όχι μόνο οικονομικοί παράγοντες, αλλά και (για παράδειγμα) η εκ νέου αποστολή σταθμών παραγωγής ενέργειας για τη σταθεροποίηση του δικτύου και την επάρκεια των πόρων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτό θα πρέπει να κάνει τα μεμονωμένα έργα πιο επείγοντα.

Με πρωτοβουλία της βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου, οι υπουργοί ενέργειας θέλουν να καλέσουν την Επιτροπή να αναλάβει δράση σε συνολικά 4 τομείς:

-Διασυνοριακός σχεδιασμός
-Επιτάχυνση προγραμματισμού
-Χρηματοδότηση
-Ασφάλεια

Όσον αφορά τον σχεδιασμό των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, τα κράτη υπόσχονται να συνεργαστούν πιο στενά στο μέλλον.

Διαβάστε τη συνέχεια στο www.worldenergynews.gr.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης