Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μπόνους από την εφορία θα λαμβάνουν οι επιχειρήσεις - Εξετάζεται μείωση συντελεστών φορολόγησης και προκαταβολής φόρου

Μπόνους από την εφορία θα λαμβάνουν οι επιχειρήσεις - Εξετάζεται μείωση συντελεστών φορολόγησης και προκαταβολής φόρου
Καταρτίζεται ο πίνακας κριτηρίων με τα οποία θα αξιολογείται η επιχείρηση έτσι ώστε να λαμβάνει μία αμοιβή από τις φορολογικές αρχές
Σχέδιο επιβράβευσης για τις συνεπείς επιχειρήσεις ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, καταρτίζεται ο πίνακας κριτηρίων με τα οποία θα αξιολογείται η επιχείρηση έτσι ώστε να λαμβάνει μία αμοιβή από τις φορολογικές αρχές.
Η αμοιβή θα έχει άμεση σχέση με το συντελεστή φορολόγησης επί των κερδών που σήμερα βρίσκεται στο 29% και ο δεύτερος… έπαινος θα συνδέεται άμεσα με την προκαταβολή φόρου της επόμενης χρονιάς.
Η βασική σκέψη ήταν ότι οι επιχειρήσεις που πράγματι είναι καθ’ όλα εντάξει έναντι των φορολογικών Αρχών να απολαμβάνουν κάποια προνομία.
Ο πίνακας των κριτηρίων θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις σχέσεις των εταιρειών με τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, θα λαμβάνονται υπόψη και οι αμοιβές του προσωπικού. Ανάμεσα στα κριτήρια θα είναι και η δραστηριότητα της εταιρείας.
Στην ουσία θα πρόκειται για μια αξιολόγηση που θα έχει ως περιεχόμενο το παραγόμενο τελικό προϊόν, όπως είναι η διαμόρφωση της τελικής λιανικής πώλησης όπως και το κόστος των πρώτων υλών.
Οι επιχειρήσεις πλέον θα αξιολογούνται με βάση και την προσφορά τους στην κοινωνία μέσα από τα προγράμματα κοινωνικής εταιρικής ευθύνης.
Μέχρι σήμερα δεν έχει καθοριστεί το όριο των κριτηρίων που πρέπει να πιάσει μια επιχείρηση για να πετύχει τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης έως δύο ποσοστιαίες μονάδες όπως και τη μείωση της προκαταβολής φόρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν το σχέδιο επιβράβευσης για τις καλές επιχειρήσεις.
Να σημειωθεί ότι η εφαρμογή των κριτηρίων επιβράβευσης μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή τη νέα φορολογική χρονιά και η αμοιβή προς τις επιχειρήσεις θα δίνεται για διάστημα δύο χρόνων όταν έχουν πιάσει τα κριτήρια.
Πρόκειται για νέα φορολογική κουλτούρα που επιθυμεί να διαμορφώσει το υπουργείο Οικονομικών.
Ωστόσο στελέχη επιχειρήσεων θεωρούν ότι μπορεί να είναι σε θετική κατεύθυνση καθώς βελτιώνει τις σχέσεις του κράτους με τους πολίτες.
Τα οικονομικά επιτελεία των επιχειρήσεων όμως θεωρούν ότι οι υψηλοί συντελεστές φορολόγησης είναι εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα και επιτείνουν την οικονομική και επιχειρηματική κρίση.
Την ίδια στιγμή το υπουργείο μελετά να διαφοροποιήσει το ετήσιο κόστος για τα δελτία παροχής υπηρεσιών.
Σήμερα ο φορολογούμενος που διατηρεί το γνωστό σε όλους μπλοκάκι καταβάλει το ποσό τω 650 ευρώ το χρόνο ως φόρος. Οι υπηρεσίες του υπουργείου εξετάζουν να μη καταβάλλεται το αντίστοιχο ποσό από το φορολογούμενο που δεν θα ξεπερνά ένα ετήσιο έσοδο.
Μέχρι σήμερα δεν έχει οριστικοποιηθεί το ακριβές ποσό. Είναι πολύ πιθανό να καταργηθεί η υποχρέωση των 650 ευρώ το χρόνο όταν τα εισοδήματα από το μπλοκάκι δεν ξεπερνούν τις 7000 ευρώ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης