Επιχειρήσεις

Για δικαίωση κάνει λόγο η Ζυθοποιία Μακεδονίας περί αθέμιτου ανταγωνισμού - Τι απαντάει η Heineken για την απόφαση στο Άμστερνταμ

Για δικαίωση κάνει λόγο η Ζυθοποιία Μακεδονίας περί αθέμιτου ανταγωνισμού - Τι απαντάει η Heineken για την απόφαση στο Άμστερνταμ

Διευκρινίσεις Αθηναϊκής Ζυθοποιίας για την απόφαση του Εφετείου του Άμστερνταμ

Άγρια κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης ΑΕ (ΖΜΘ) και της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας για θέματα... ανταγωνισμού.
Η Heineken και η θυγατρική της στην Ελλάδα, Αθηναϊκή Ζυθοποιία ανακοίνωσαν σήμερα 2/3 ότι έχουν ενημερωθεί για την απόφαση του Εφετείου του Άμστερνταμ και αξιολογούν τις επόμενες κινήσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας.
Υπενθυμίζεται ότι η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης ΑΕ (ΖΜΘ) σε σημερινή της ανακοίνωση έκανε λόγο για «δικαίωση» καθώς μετά την έκδοση προδικαστικής απόφασης, έγινε δεκτό το αίτημα συζήτησης της αγωγής της για τη διεκδίκηση καταβολής αποζημίωσης από τον όμιλο Heineken λόγω των αθέμιτων αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών που μετήλθε η θυγατρική του στην Ελλάδα, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, ενώπιον των ολλανδικών δικαστηρίων.
Σε ανακοίνωσή της η Αθηναϊκή Ζυθοποιία υπογραμμίζει: «Βρισκόμαστε τώρα στη φάση αξιολόγησης των επόμενων κινήσεών μας, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η απόφαση αυτή αφορά στη διαδικασία και όχι την ουσία της υπόθεσης, καθώς το μόνο που έγινε είναι να καθοριστεί το κατά πόσο οι Ολλανδικές Δικαστικές Αρχές έχουν ή όχι δικαιοδοσία να αποφανθούν σχετικά με τους ισχυρισμούς της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης εναντίον της Heineken και της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.
Η απόφαση δεν έχει απολύτως καμία επίδραση επί της ουσίας των ισχυρισμών της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης».

Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης: Ολλανδική δικαίωση σε αγωγή κατά της Heineken

Για δικαίωση στη νομική διαμάχη που έχει με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία κάνει λόγο η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης Α.Ε. (μπύρα Βεργίνα), σχολιάζοντας το ότι το Εφετείο του Άμστερνταμ, μετά από προδικαστική απόφαση, έκρινε ότι είναι αρμόδιο να συζητήσει την σχετική αγωγή της ΖΜΘ όχι μόνο κατά της μητρικής εταιρίας Heineken αλλά και κατά της ελληνικής θυγατρικής αυτής, Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.
Σημειώνεται ότι η ΖΜΘ διεκδικεί την καταβολή αποζημίωσης από τον όμιλο Heineken «λόγω των αθέμιτων αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών που μετήλθε η θυγατρική του στην Ελλάδα, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, ενώπιον των ολλανδικών δικαστηρίων», όπως αναφέρει η ΖΜΘ.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση «οι δικαστικές ενέργειες της ΖΜΘ εναντίον του ομίλου της Heineken ξεκίνησαν έπειτα από την έκδοση απόφασης της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΠ.ΑΝΤ.), η οποία αναγνώρισε ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της στην ελληνική αγορά για περισσότερα από 16 χρόνια και επέβαλε σε αυτήν πρόστιμο ρεκόρ 31,5 εκατομμυρίων ευρώ.
H Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης Α.Ε., η οποία είναι ανεξάρτητη ελληνική ζυθοποιία με έδρα την Κομοτηνή, κατέθεσε αγωγή αποζημίωσης κατά της Heineken ενώπιον των ολλανδικών δικαστηρίων, το 2017.
Υποστήριξε ότι η υπόθεση πρέπει να συζητηθεί στην Ολλανδία, όπου έχει την έδρα της η Heineken, επειδή οι δραστηριότητες της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας βρισκόταν υπό την καθοδήγηση και εις γνώση της μητρικής εταιρίας.
Μάλιστα όπως τονίζει ο Δημήτρης Κρις, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της ΖΜΘ, «η προσπάθεια της Heineken να αποστασιοποιηθεί από την καταχρηστική συμπεριφορά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, της ελληνικής εταιρείας παραγωγής της, απέτυχε».
Όπως αναφέρει η εταιρία, «στην Ελλάδα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, θυγατρική της Heineken “εφάρμοσε μια ενιαία και στοχευμένη πολιτική που προσπάθησε να αποκλείσει τους ανταγωνιστές της” από την ελληνική αγορά μπύρας. Μάλιστα ο Δημήτρης Κρις, σχολίασε ότι «δεδομένης της διάρκειας και του εύρους της ανωτέρω παραβατικής συμπεριφοράς, η υπόθεση μπορεί να λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στην Ολλανδία, αφού η απόφαση της ΕΠ.ΑΝΤ. αφήνει περιθώριο για την έγερση αξιώσεων εναντίον της ολλανδικής εταιρίας και από άλλες Ζυθοποιίες».
Παράλληλα η εταιρία αναφέρει σε σχέση με την αγορά ότι «αν και αυτή ήταν μια δύσκολη χρονιά για πολλές επιχειρήσεις ζύθου, η ΖΜΘ κατάφερε να ξεπεράσει την καταιγίδα του COVID-19 χάρη στην ισχυρή υποστήριξη των καταναλωτών της στην Ελλάδα.»
«Συνεχίζουμε να επενδύουμε στα προϊόντα μας, στους συνεργαζόμενους καλλιεργητές μας και στους εργαζομένους μας σε αυτές τις δύσκολες εποχές, τηρώντας πλήρως τις δεσμεύσεις μας απέναντί τους.
Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι εμπιστευόμενοι την Ελλάδα, οι Έλληνες λάτρεις της μπύρας θα επιδείξουν αντίστοιχα αμέριστη εμπιστοσύνη στην εταιρία μας και θα συνεχίζουν να υποστηρίζουν τα ποιοτικά προϊόντα μας» τόνισε ο Δημήτρης Κρις σχετικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης