Η ξαφνική απόσυρση της Άκτωρ από τον διαγωνισμό για την παραχώρηση της Εγνατίας οδoύ, ο μεγαλύτερος διαγωνισμός του δημοσίου, δεν ήταν ούτε τυχαία ούτε βέβαια αιφνίδια.
Ήταν μέρος του μεγάλου σχεδίου «αποεπένδυσης» της Reggeborgh από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Η συστηματική έρευνα του bankingnews φωτίζει βήμα - βήμα το θολό τοπίο στο μεγάλο παιχνίδι που διαδραματίστηκε στον κατασκευαστικό κλάδο.
Η διαδικασία αποεπένδυσης, με πώληση μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από την ολλανδική εταιρία και η αγορά τους από τον Γ. Περιστέρη, ολοκληρώθηκε κυρίως την ημέρα που η Roadis ξαφνικά ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετέχει στην κοινοπραξία που θα υπέβαλε προσφορά στον διαγωνισμό.
Κι αυτό σε χρόνο που δεν επέτρεπε – υποτίθεται - στην Ελλάκτωρ να την αντικαταστήσει.
Παρότι μοιάζει συμπτωματικό, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το σύνολο σχεδόν των μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αγοράστηκε μέχρι τις 29 Μαρτίου ενώ ο διαγωνισμός της Εγνατίας πραγματοποιήθηκε την 1 Απριλίου.
Είναι φανερό ότι όλοι όσοι ανησυχούσαν νομίζοντας ότι ο Γ. Περιστέρης «τρελάθηκε» πληρώνοντας εξωφρενικό τίμημα στον ολλανδό, πρέπει να μετριάσουν την έγνοια τους.
Προφανώς ο Γ. Περιστέρης, δεν είναι ευκολόπιστος και δέχθηκε να πληρώσει υψηλό τίμημα για τις μετοχές του Ολλανδού αφού εξασφάλισε ως αντάλλαγμα τουλάχιστον την αποχή της Άκτωρ από τη διεκδίκηση της Εγνατίας.
Στην περίπτωση αυτή δεν θα μπορούσε να γίνει το σύνηθες «κόλπο» να υποβάλλει χαμηλό τίμημα ο Ελλάκτωρ και να χάσει εμφανιζόμενη.
Έπρεπε να αποχωρήσει από τον διαγωνισμό.
Οι απειλές Μυτιληναίου
Αν υπέβαλλε προσφορά, είναι βέβαιον ότι η εταιρεία Μυτιληναίος θα πραγματοποιούσε την απειλή που είχε διατυπώσει, να ζητήσει επίσημα τον αποκλεισμό τόσο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όσο και της Ελλάκτωρ με το εύλογο επιχείρημα ότι και οι δύο ελέγχονται από τον ίδιο ολλανδικό όμιλο!
Η υπόθεση θα είχε οδηγηθεί σε δικαστική κρίση γεγονός που φυσικά δεν ήθελε κανένας από τους εμπλεκομένους.
Η «λύση» που βρέθηκε ήταν να διασφαλιστεί η αδυναμία της Άκτωρ να συμμετάσχει στον διαγωνισμό κι αυτό να υλοποιηθεί πριν ο Γ. Περιστέρης αγοράσει τις περισσότερες μετοχές, στην τιμή των 11,20 ευρώ, που ποτέ δεν «επικυρώθηκε» από το χρηματιστηριακό ταμπλό.
Προφανώς κανείς δεν εμπιστεύεται τον ολλανδό και πολύ περισσότερο εκείνοι που τον είχαν «υποστεί» τρία χρόνια που ήταν βασικός μέτοχος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Συμφωνήθηκε όλα να γίνουν ταυτόχρονα, σχεδόν την ίδια μέρα.
Τα αναμφισβήτητα αυτά στοιχεία που αποκαλύπτουμε μετά από έρευνα λίγων εβδομάδων, τα γνωρίζει η αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού;
Αλλά και η Greenhill δεν θα έπρεπε να τα έχει στοιχειοθετήσει;
Γιατί δεν κάνει καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για την κατάφορη νόθευση των όρων ανταγωνισμού και διαγωνισμών του δημοσίου;
Στην περίπτωση αυτή δεν διακυβεύεται η διοίκηση μιας εταιρείας αλλά δισεκατομμύρια των φορολογούμενων.
Ποια είναι ψευδαίσθηση που έχει η Greenhill;
Νομίζουν ότι θα έχουν καλύτερη τύχη από τους άλλους συνέταιρους του ολλανδού τυχοδιώκτη στο παρελθόν;
Η προσπάθεια να επιβάλλει τον κοινή λογική ίσως και την νομιμότητα, με συναίνεση του ολλανδού είναι απλώς, παγίδα.
Υποσημείωση
Η ημέρα της μεγάλης αποκάλυψης πλησιάζει… είναι ο βασικός λόγος που κανείς δεν έχει αμφισβητήσει την έρευνα μας έως τώρα.
Ξέρουν ότι κρατάμε το μεγάλο χαρτί…και ξέρουν τι κρατάμε.
Η έρευνα μας ξεκίνησε από μια παραδοχή, μας ξεγέλασαν τόσο καιρό και όσοι ξεγελούν το bankingnews θα υποστούν το τίμημα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών