Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Φουρλής: Ελληνο-ουγγρική επιστροφή στο χρηματιστήριο - Σε τι αποσκοπεί το Hold Alapkezelo

Φουρλής: Ελληνο-ουγγρική επιστροφή στο χρηματιστήριο - Σε τι αποσκοπεί το Hold Alapkezelo
Το 2021, η διοίκηση της εταιρείας οριοθέτησε τους νέους άξονες ανάπτυξης
Σχετικά Άρθρα

Την πλήρη χρηματιστηριακή επιστροφή επιχειρεί η Φουρλής η οποία παραδοσιακά βρίσκεται μεταξύ των 2-3 εταιρειών που πρωταγωνιστούν στους ανοδικούς κύκλους του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Το 2021, η διοίκηση της εταιρείας οριοθέτησε τους νέους άξονες ανάπτυξης της και σήμερα, ο σχεδιασμός προχωρεί ταχύτατα: νέα καταστήματα ΙΚΕΑ, ανάπτυξη εμπορικών κέντρων, ηλεκτρονικό εμπόριο, είσοδο της Τrade estates στο χρηματιστήριο και είσοδο σε μια νέα αγορά – ύψους 600 εκατ. ευρώ – προϊόντων υγείας & ευεξίας μέσω της συμφωνίας με την Holland & Barrett.

H σημερινή υποτιμημένη κεφαλαιοποίηση των 200-220 εκατ. ευρώ, δεν αποτυπώνει τις αξίες, τις οποίες, όμως, αναγνώρισε ένα Ουγγρικό fund, που σίγουρα εξέτασε και την διαχρονική μετοχική πορεία της εταιρείας.
Τον περασμένο Οκτώβριο, η αποεπένδυση των Αμοιβαίων κεφαλαίων της Fidelity από την Φουρλής – όπως σε συνέβη σε πολλές εταιρείες του FTSE – δεν κλόνισε την μετοχή καθώς το Ουγγρικό fund Hold Alapkezelo απέκτησε 5,06% των μετοχών και αποτελεί πλέον τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας μετά την κ. Δ. Φουρλή που κατέχει 17,36%.
Ο ουγγρικός οίκος με υπο διαχείριση κεφάλαια 1,7 δις. ευρώ στοχεύει κυρίως με την ανάδειξη αξιών σε υποτιμημένες εταιρείες .
Από τις αρχές του χρόνου, όμως, και οι Έλληνες ιδιώτες και θεσμικοί έφεραν την μετοχή πρώτη στις αποδόσεις μεταξύ των εταιρειών του Ftse, με άνοδο 14% προεξοφλώντας τις επερχόμενες εξελίξεις.

Οι προοπτικές

Με ισχυρά και δοκιμασμένα σήματα, όπως τα ΙΚΕΑ και Intersport, η Φουρλής προχώρησε στην συμφωνία για το εμπορικό κέντρο 30.000 τ.μ στο Ελληνικό (μια επένδυση 55 εκατ. ευρώ).
Τα ΙΚΕΑ τα οποία βάσει ερευνών (Βoston consulting) εμφανίζουν τον υψηλότερο μέσο όρο απόδειξης σε περιοχές με υψηλότερα εισοδήματα (λ.χ Θεσσαλονίκη) θα εκμεταλλευθούν την υψηλή επισκεψιμότητα του Ελληνικού, ενω ανάλογα όφελη θα έχουν τα Ιntersport και αλυσίδες τρίτων εταιρειών στο εμπορικό κέντρο.
Στον κλάδο των ΙΚΕΑ νέας γενιάς, ήδη έχουν ανοίξει τέσσερα καταστήματα σε Βάρνα, Πειραιά, Σόφια, Μall Αθήνα.
Συνολικά, λειτουργούν 10 καταστήματα και 9 σημεία λήψης παραγγελιών, ενω προετοιμάζονται και τρία μεσαίου μεγέθους στην επαρχία.

Στο ηλεκτρονικό εμπόριο, η Φουρλής αναμένει ετήσια έσοδα 75-80 εκατ. ευρώ, ενω στο εννιάμηνο ανήλθαν σε 60 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 54,4%.
Στην λιανική αθλητικών ειδών, η Intersport λειτουργεί 132 καταστήματα, εκ των οποίων τα 54 στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρο, Τουρκία. Με το νέο αυτοματοποιημένο κέντρο logistics θα εξυπηρετούνται 120 καταστήματα καθώς και το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Η Intersport, όμως, δεν έχει αλλάξει την συνεργασία της με τις μεγάλες μάρκες αθλητικών που αναλαμβάνουν την αγορά της λιανικής.
Στον τομέα των ακινήτων, η θυγατρική Trade estates με αξία ακινήτων 190 εκατ. ευρώ στοχεύει μέχρι το 2023 να φθάσει τα 500 εκατ. ευρώ και ήδη ανακοινώθηκαν συμφωνίες με την Ten Brinke ενω εξαγοράστηκε και το εμπορικό κέντρο της Πειραιώς.

Για την Trade Estates αναζητείται στρατηγικός επενδυτής, ενω έχει δρομολογηθεί ένα ομολογιακό 50 εκατ. ευρώ για την επένδυση του Ελληνικού.
Ο σχεδιασμός προβλέπει την είσοδο της εταιρείας στο β ‘ εξάμηνο του 2022. Στον νέο τομέα υγείας & ευεξίας τα πρώτα καταστήματα αναμένονται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενω σε βάθος χρόνου προβλέπονται 120 καταστήματα.
Στο πρώτο εννιάμηνο του 2021, η εταιρεία εμφάνισε κύκλο εργασιών 316,5 εκατ. ευρώ από 279 εκατ. ευρώ πέρυσι, λειτουργικά κέρδη 26,7 εκατ. ευρώ έναντι 17,3 εκατ. ευρώ.
Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 8 εκατ ευρώ από ζημιές 3,1 εκατ. Ευρώ το 2020. Η εταιρεία, όμως, διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα 160 εκατ. ευρώ, ενω μείωσε τον καθαρό δανεισμό στα 100,3 εκατ. ευρώ απο 113,9 εκατ. ευρώ.
Το 2019, τέλος η Φουρλής εμφάνισε καθαρά κέρδη 12 εκατ. ευρώ ή 14,5 εκατ. ευρώ δίχως την επίδραση των λογιστικών προτύπων.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης