Σε διαρκή μάχη για την διαχείριση κόκκινων δανείων, μικτής λογιστικής αξίας 13 δισ. ευρώ θα βρεθούν το 2022 οι εταιρείες διαχείρισης, είτε για νέες τιτλοποιήσεις, είτε για παλαιότερα χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Εκ των πραγμάτων αλλά και όπως αναφέρει έμπειρο τραπεζικό στέλεχος οι μεγάλοι “παίκτες” χρειάζεται να αποκτήσουν πάνω από το 1/3 των συνολικών πακέτων προκειμένου να διατηρήσουν τα σημερινά μερίδια αγοράς τους. Βεβαίως, ένα ρόλο έχουν και οι προηγούμενες επιδόσεις των εταιρειών διαχείρισης, όπως φάνηκε τουλάχιστον από ορισμένες αναθέσεις που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2021.
Όπως θα δούμε, οι μεγαλύτερες εταιρείες DoValue, Cepal και Ιntrum θα ανταγωνιστούν και, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν αναμένεται να δημιουργηθούν και κοινοπρακτικά σχήματα με funds προκειμένου να κερδίσουν την ανάθεση των χαρτοφυλακίων.
Μαζί, όμως, με τις αναθέσεις διαχείρισης το τελευταίο διάστημα εντείνεται και ο ανταγωνισμός στην δευτερογενή αγορά κόκκινων δανείων με πωλήσεις “μικρότερων” πακέτων δανείων από τις τιτλοποιήσεις ( Cepal- Bain, Intrum, Dovalue).
Ποια είναι τα χαρτοφυλάκια πρός διαχείριση
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία εντός του 2022 αναμένεται το μεγάλο πακέτο Αριάδνη, ύψους 5 δις. ευρώ απο την PQH.
Το πακέτο αυτό έχει χαρακτηριστεί ως η “μητέρα” των μαχών για τους διαχειριστές καθώς αποτελείται κατά 60% από επιχειρηματικά δάνεια και κατά 40% από στεγαστικά με εξασφαλίσεις ακινήτων.
Aκολουθεί η πώληση της κυπριακής τιτλοποίησης Starlight, ύψους 2 δισ. ευρώ από την Ελληνική Τράπεζα. Στην Κύπρο βγαίνει ακόμα ένα πακέτο κόκκινων δανείων, ύψους 2 δις. ευρώ μετά την χθεσινή πώληση του Sky από την Alpha bank πρός την Cerberus.
Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο δανείων χαρακτηρίζεται από στελέχη της αγοράς ως “δύσκολο” εξαιτίας της δομής του.
Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά χαρτοφυλάκια, ο ανταγωνισμός μεταξύ των Servicers θα ενταθεί και για την νέα τιτλοποίηση από την Εθνική Τράπεζα, ύψους 1,5 δισ. ευρώ με την ονομασία Frontier II.
Πρόκειται για ρυθμισμένα δάνεια όλων των κατηγοριών ( στεγαστικά, μικρών επιχειρήσεων, εταιρικά ) και εξ αυτού του λόγου ο ανταγωνισμός αναμένεται να είναι υψηλός.
Υπενθυμίζεται ότι, το Frontier I, ύψους 6 δις. ευρώ είχε κερδίσει η Dovalue.
Στην Ελλάδα, όμως, θα βγεί και ενα πακέτο μη εξυπηρετούμενων δανείων απο το Υπουργείο Οικονομικών, μικτής λογιστικής αξίας 2 δις. ευρώ που αφορά πώληση και επαναμίσθωση ακινήτων.
Τέλος, υπάρχει ένα χαρτοφυλάκιο, ύψους 500 εκατ. ευρώ για το οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί νέα ανάθεση διαχείρισης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Οι μονομάχοι – Τα μερίδια αγοράς
Με ποσοστό που φθάνει το 29% η Dovalue είναι μακράν η πρώτη εταιρεία διαχείρισης καθώς διαχειρίζεται κόκκινα δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 38 δις. ευρώ.Στην δεύτερη θέση ακολουθεί η Cepal με μερίδιο αγοράς 22% καθώς διαχειρίζεται κόκκινα δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 29 δις. ευρώ.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Intrum με μερίδιο 21% και κόκκινα δάνεια, μικτής αξίας 28 δις. ευρώ.
Mε κόκκινα δάνεια, ύψους 11 δισ. ευρώ ακολουθεί η Quant και μερίδιο 8%.
Στην πέμτη θέση βρίσκεται η PQH με κόκκινα δάνεια 9 δισ. ευρώ και μερίδιο αγοράς 7%.
Την έκτη θέση κατέχoυν η Β2Κ και η Pimco με κόκκινα δάνεια, ύψους 4 δις. ευρώ και μερίδιο αγοράς 3%.
Τέλος, μικρότερα πακέτα δανείων, με αξία έως 2 δις. ευρώ κατέχουν οι εταιρείες ΑPS, Apollo και Artemis.
Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Μάχη των εταιριών διαχείρισης NPEs για χαρτοφυλάκια μικτής αξίας 13 δισ. ευρώ - Ποιοι είναι οι «μονομάχοι»
Ποιες εταιρίες διαχείισης NPEs κατέχουν τα βασικά μερίδια αγοράς
Σχόλια αναγνωστών