Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

H Pfizer «άρπαξε» το έμπειρο προσωπικό από τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης δίνοντας διπλάσιους μισθούς

H Pfizer «άρπαξε» το έμπειρο προσωπικό από τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης  δίνοντας  διπλάσιους  μισθούς

Οι παραιτήσεις έπεσαν  … βροχή από εταιρείες πληροφορικής από προσωπικό με εξειδίκευση σε software και άλλες ειδικοτήτες

Σχετικά Άρθρα

Αλλάζει τον χάρτη των εργασιών σχέσεων στις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκη η παρουσία της Pfizer αφού απορροφά το πιο έμπειρο δυναμικό στελεχών άλλων εταιρειών αφού δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τον πολυεθνικό γίγαντα στο ύψος των αποδοχών.
Οι παραιτήσεις πέφτουν …βροχή από εταιρείες πληροφορικής από προσωπικό με εξειδίκευση σε software και άλλων ειδικοτήτων του κλάδου της πληροφορικής .
Η Pfizer στη Θεσσαλονίκη «έστησε» το Ερευνητικό Κέντρο με προσωπικό που δεν ξεπερνούσε τα 200 άτομα όλων των ειδικοτήτων και σήμερα ο αριθμός των απασχολουμένων έχει ξεπεράσει τους 700.
Οι εταιρείες του κλάδου με έδρα τη Θεσσαλονίκη ξέμειναν από προσωπικό ενώ η αναζήτηση νέο δυναμικού με γνώσεις πληροφορικής με εμπειρία είναι δύσκολή άσκηση παρότι το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται στο 40%.
Τα κίνητρα της Pfizer για να συγκεντρώσει άμεσα το προσωπικό που επιθυμούσε έδωσε καλύτερες αμοιβές σε σχέση με τις προηγούμενες εργασίες που ήταν αυξημένες έως 80% , σε κάποιες περιπτώσεις προτείνεται ακόμη και ο διπλασιασμός της μισθοδοσίας, για να πάρει την απόφαση ο υπάλληλος να αφήσει την παλιά του εταιρεία και να ενταχθεί σε νέο και διαφορετικό εργασιακό περιβάλλον.

Το brain gain στο …μηδέν

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι που επέστρεψαν στην Ελλάδα για εργασία δεν εντοπίζονται στα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών nodom 5Γ.
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου του περασμένου Νοεμβρίου δεν εμφανίζουν εργαζόμενους του εξωτερικού που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να αξιοποιήσουν τα κίνητρα του νόμου για φορολογία στο 50% και την απαλλαγή για 7 χρόνια το φόρο αλληλεγγύης. Το brain gain για τους Έλληνες που εργάζονται σε χώρες του εξωτερικού παραμένει ως προσδοκία αφού δεν υπάρχουν εγγραφές στην συγκεκριμένη κατηγορία ενώ υπήρξε έμπρακτο ενδιαφέρον για την επιστροφή συνταξιούχων.

Οι επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό.

Το πρόβλημα για τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης που άδειασαν από ειδικευμένο προσωπικό είναι αρκετά σημαντικό διότι άδειασαν τα γραφεία με τις εταιρείες να μην είναι σε θέση να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους πλάνα.
Έμπειρα στελέχη του κλάδου με ειδικότητα του software αναγνωρίζουν ότι είναι μία καλά αμειβόμενη εργασία αλλά η επιλογή του προσωπικού και η στελέχωση των αντίστοιχων τμημάτων είναι αρκετά δύσκολη παρότι τα πανεπιστήμια της χώρας τροφοδοτούν τουλάχιστον με 1500 απόφοιτους το χρόνο. Οι «καλοί» απόφοιτοι και άμεσα αξιοποιήσιμοι για πρόσληψη είναι ελάχιστοι διότι η εκπαίδευση και οι γνώσεις των μέχρι πρότινος φοιτητών εξελίσσονται με ταχείς ρυθμούς σε σύγκριση με τις απαιτήσεις της ιδιωτικής αγορά, που βάζει πιο ψηλά τον πήχη για την υλοποίηση της πρόσληψης.
Ο Albert Bourla που μίλησε πρόσφατα στο συνέδριο της Capital Link είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι πήραμε την απόφαση να ξεκινήσουμε ένα ψηφιακό κέντρο 200 ατόμων.
Οι πρώτες αιτήσεις για τις 200 θέσεις ήταν χιλιάδες.
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο άνοιξε τις πόρτες του για οτιδήποτε χρειαζόμασταν σε επίπεδο συνεργασίας, ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον από αυτό που είχαν συνηθίσει στις επενδύσεις τους σε άλλες χώρες.
Αυτή τη στιγμή έχουμε 700 ανθρώπους στα δύο κέντρα και συμμετέχουν ενεργά σε ό,τι κάνουμε.
Την περασμένη εβδομάδα ήμουν εκεί και περιφερόμουν στον κόμβο, μιλώντας με τους εργαζόμενους. Και έκανα τις ίδιες ερωτήσεις σε όλους: «ποιος είσαι, τι κάνεις;». Ή «πες μου ένα έργο», επειδή όλοι μου λένε, «ποιο από αυτά που κάνεις είναι το πιο συναρπαστικό;».
Εντυπωσιάστηκα με αυτά που κάνουν. Ήρθα σήμερα και είπα στην εκτελεστική ομάδα της Pfizer ότι ήμουν στην Ελλάδα και είδα τι γίνεται εκεί. Τους είπα ότι είναι καταπληκτικό το πόσα έργα είναι κάτω από κάθε οργανισμό στην κατασκευή, την έρευνα, τις πωλήσεις.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης