Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Και νέα συμμετοχή στην Trade Estates αναζητά η Φουρλής, εν όψει χρηματιστηρίου

Και νέα συμμετοχή στην Trade Estates αναζητά η Φουρλής, εν όψει χρηματιστηρίου
Στις 16 Δεκεμβρίου 2022, η Trade Estates, εγκαινίασε το εμπορικό της Πάρκο στην Οδό Πειραιώς (επένδυση 23,5 εκατ. ευρώ) και παρουσίασε τη ενιαία εταιρική της ταυτότητα των πάρκων, υπό την ονομασία Τop Parks.
Σε αναζήτηση και νέου πιθανού μετόχου για την Τrade Estates βρίσκεται η Φουρλής, για να αυξήσει την διασπορά εν όψει της εισαγωγής των μετοχών της πρώτης στο χρηματιστήριο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Ήδη, την σχετική διαδικασία έχει αναλάβει σύμφωνα μ πληροφορίες η επενδυτική εταιρία Axia Ventures.
Υπενθυμίζεται, ότι η εισηγμένη κατέχει κατά 88% την εταιρεία ακινήτων ενώ 12% η Autohellas, μέσω αύξησης κεφαλαίου και εισφοράς ακινήτου.

Την περασμένη Παρασκευή, η Trade Estates, εγκαινίασε το εμπορικό της Πάρκο στην Οδό Πειραιώς (επένδυση 23,5 εκατ. ευρώ) και παρουσίασε τη ενιαία εταιρική της ταυτότητα των πάρκων, υπό την ονομασία Τop Parks.
Η διαφοροποίηση της Trade Estates από τις εταιρείες επενδύσεων ακινήτων, όπως είπε ο πρόεδρος του φερώνυμου ομίλου κ. Β. Φουρλής, ξεκίνησε από μια έλλειψη καθώς η Ελλάδα λόγω της δεκαετούς κρίσης δεν ανέπτυξε ούτε τα εμπορικά πάρκα, ούτε και τα κέντρα εφοδιασμού τους (Logistics centers).
Όντας λοιπόν εμπορικός όμιλος η Φουρλής ανέπτυξε την ιδέα πριν από τέσσερα χρόνια για εταιρεία ακινήτων, όχι για τα φορολογικά κίνητρα των ΑΕΕΑΠ, αλλά για να εξυπηρετήσει αποκλειστικά τα εμπορικά πάρκα και Logistics centers.

Σήμερα, η Trade Estates κατέχει 9 εμπορικά ακίνητα (7 εμπορικά πάρκα, 2 Logistics) με συνολικό χαρτοφυλάκιο αξίας 286 εκατ. ευρώ, ετήσια μισθωτικά έσοδα 20 εκατ. ευρώ και εκμισθωμένη επιφάνεια 285.770τ.μ.
Μέσα σε τρία χρόνια, μέσω των νέων επενδύσεων, η αξία του χαρτοφυλακίου αναμένεται να διπλασιαστεί σε 476 εκατ. ευρώ, με ετήσια μισθωτικά έσοδα 36 εκατ. ευρώ και εκμισθωμένη επιφάνεια 470.000 τ.μ.
Στόχος για τον κ. Φουρλή το 2028 με επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ η αξία του χαρτοφυλακίου να ανέλθει σε 700 κατ. ευρώ.

Πως δίνει αξία στην εισηγμένη

Με κεφαλαιοποίηση 172 εκατ. ευρώ η Φουρλής κατέγραψε στο 9μηνο του 2022, κύκλο εργασιών 352,5 εκατ. ευρώ από 316,5 εκατ. ευρώ το 2021, λειτουργικά κέρδη 24,4 εκατ. ευρώ από 26,7 εκατ. ευρώ του 2021, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 9,2 εκατ. ευρώ από 8 εκατ. ευρώ το 2021.
Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου στο 9μηνο ανερχόταν στα 200,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 93,3 κατ. ευρώ αφορούν την Trade estates.
Στόχος της Τrade Estates, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Δ. Παπουλή είναι κατά την ανάπτυξη της, ο δανεισμός να μην ξεπερνά το 50% της αξίας του χαρτοφυλακίου (32% σήμερα ).

Με μια αξία χαρτοφυλακίου 286 εκατ. ευρώ και με ένα discount 30%, η συμμετοχή της Φουρλής είναι 176 εκατ. ευρώ, δηλαδή όσο και η σημερινή κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης.
Η Trade Estates σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Κύπρο διαθέτει σήμερα 9 Εμπορικά Ακίνητα, 7 Εμπορικά Πάρκα και 2 Logistics Centers.
Στο επενδυτικό της πλάνο, περιλαμβάνεται η δημιουργία σύγχρονων εμπορικών πάρκων σε όλη την Ελλάδα, με ναυαρχίδα το εμπορικό πάρκο στο ‘The Ellinikon Commercial Hub’ αλλά και αναπτύξεις σε επιπλέον περιοχές της Ελλάδας όπως η Πάτρα, η Κρήτη και τα Σπάτα.
Σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας, το 2026 θα διαθέτει συνολικά 18 εμπορικά ακίνητα.

Η δε επιλογή για τις μπράντες στα καταστήματα (ΑΒ Βασιλόπουλος, Adidas, LC Waikiki, Lilly Drogerie, Marks & Spencer, McDonalds, Μουστάκας, Occhio Papavasiliou, Orchestra, Parex, Pepco) πραγματοποιήθηκε στοχευμένα προκειμένο να παρέχεται ποικιλία και προσιτές τιμές.
Επίσης, όπως σ όλα τα εμπορικά πάρκα εφαρμόζεται η βιώσιμη ανάπτυξη και κυκλική οικονομία, καθώς σε συνεργασία με την ΔΕΗ, το πάρκο της Πειραιώς διαθέτει εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά συστήματα καθώς και τον πρώτο στην Ελλάδα υπερταχυφορτιστή ισχύος 300kW της ΔΕΗ Blue για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων σε λιγότερο από 20’.
Τέλος μαζί με το Υπουργείο Υποδομών εξετάζεται και η κατασκευή πεζογέφυρας η οποία θα συνδέσει το πάρκο της Πειραιώς με τα καταστήματα της απέναντι πλευράς Leroy Merlin, Intersport.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης