Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τι συμβαίνει; - Καθημερινά νέα υψηλά έτους για την Cenergy... με αποτίμηση 1,8 δισ. ευρώ

Τι συμβαίνει; - Καθημερινά νέα υψηλά έτους για την Cenergy... με αποτίμηση 1,8 δισ. ευρώ
Πιο αποτελεσματική στην απόδοση των επενδύσεων
Κοντά στη μισή σχεδόν αποτίμηση της ανταγωνίστριας Nexans ανέρχεται πλέον η κεφαλαιοποίηση της Cenergy, η μετοχή της οποίας καταγράφει καθημερινά νέα υψηλά έτους (9,73 ευρώ) ξεπερνώντας και την κεφαλαιοποίηση της μητρικής Viohalco.
Συγκεκριμένα, η ελληνική εξαγωγική εταιρεία η οποία είχε δεχθεί πρόταση εξαγοράς το 2020 από την Nexans για την θυγατρική της Ελληνικά Καλώδια, έναντι 800 -900 εκατ. ευρώ σήμερα αποτιμάται συνολικά 1,84 δισ. ευρώ καθώς τόσο ο κλάδος των καλωδίων όσο και των σωλήνων χάλυβα συνεχίζουν να αποδίδουν υψηλά περιθώρια κέρδους.
Εκ των υστέρων, εκείνη η απόφαση της Viohalco να μην προχωρήσει σε συμφωνία με την Nexans αποδείχθηκε σοφή ιδιαίτερα όταν η ελληνική εταιρεία με τις επενδύσεις της θα κέρδιζε μερίδια αγοράς στον κλάδο των υποθαλάσσιων καλωδίων, αλλά και συμβόλαια με ευρωπαϊκούς διαχειριστές ενέργειας.

Μάλιστα, όπως θα δούμε, η ελληνική εταιρεία εμφανίζεται πιο αποτελεσματική στην διαχείριση των κεφαλαίων της για επενδύσεις σε σύγκριση με τους ισχυρούς ανταγωνιστές της, ωστόσο αυτή η υψηλή απόδοση στις επενδύσεις υποδεικνύει ότι, χρειάζεται περισσότερα κεφάλαια για την εκτέλεση του κύκλου εργασιών της.
Η Cenergy ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών εμφάνισε το 2023 κύκλο εργασιών 1,6 δισ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 95,3 εκατ. ευρώ (καθαρά 73 εκατ. ευρώ) και η μετοχή της διαπραγματεύεται μ ένα ανάλογο P/Ε (24) με τους ανταγωνιστές της, αλλά διαθέτει υψηλότερη απόδοση στις επενδύσεις της (ROI ) 11,88%

.Αντίστοιχα, η Γαλλική Nexans με κεφαλαιοποίηση 5,1 δισ. ευρώ, κύκλο εργασιών 7,7 δις. ευρώ και κέρδη προ φόρων 292 εκατ. ευρώ εμφανίζει δείκτη τιμών προς κέρδη 22,3 εμφανίζει απόδοση 8,06% στις επενδύσεις της.
Η Ιταλική Prysmian, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία του κλάδου με κεφαλαιοποίηση 17,5 δις. ευρώ, κύκλο εργασιών 15 δις. ευρώ και κέρδη προ φόρων 758 εκατ. ευρώ διαθέτει P/E 30 και απόδοση στις επενδύσεις της 7,63%.
Έχοντας ένα υψηλό ανεκτέλεστο έργων 2,5 δις. ευρώ από τον τομέα των καλωδίων και πάνω απο 650 εκατ. ευρώ απο τον κλάδο των σωλήνων, αλλά κι εν όψει τη επένδυσης στις ΗΠΑ – για την οποία έλαβε φορολογική απαλλαγή - η θυγατρική της Viohalco με τους συμβούλους της (Goldman Sachs, Εuroxx) προετοιμάζει μεθοδικά την διεύρυνση της ελεύθερης διασποράς καθώς η μητρική συμμετέχει με 79,78%.
Mια μικρή διάθεση μετοχών αυτού του ποσοστού υπολογίζεται ότι, θα έφερνε έσοδα στην μητρική έως και 150-160 εκατ. ευρώ εξαιτίας και του ισχυρού ενδιαφέροντος για τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται.
Η απόδοση της μετοχής της Cenergy από τις αρχές του έτους ανέρχεται σε 35% και 60% σε διάστημα ενός έτους.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης