Η Αγγλία έφτασε πολύ κοντά στο πρώτο της EURO, όμως η Ιταλία κατάφερε στα πέναλτι να πάρει το τρόπαιο και να επιβεβαιώσει πως η έδρα δεν είναι πάντα… υπέρ.
Πόσο σημαντικό είναι για μία ομάδα να παίζει μέσα στην έδρα της; Πάρα πολύ. Ο κόσμος αποτελεί τον 12ο παίκτη για ένα σύνολο και τα πάντα είναι διαφορετικό με τον παλμό των οπαδών. Και όμως, στο EURO, αυτό διαψεύδεται.
Από το 1980 μέχρι σήμερα, έχουν υπάρξει ουκ ολίγα παραδείγματα, που οι διοργανωτές δεν κατάφεραν να σηκώσουν μπροστά στον λαό τους, το βαρύτιμο ευρωπαϊκό τρόπαιο. Η Αγγλία έρχεται να μπει σε αυτή την κατηγορία και να γίνει η τρίτη που φτάνει και μέχρι τον μεγάλο τελικό.
Η «κατάρα» των διοργανωτών τα ημιτελικά…
Μία ματιά στην πορεία που έχουν κάνει οι χώρες, που φιλοξενούν το EURO, στη διοργάνωση, κάνει κάποιον να καταλάβει πως τα ημιτελικά δεν είναι ευχάριστα για εκείνες. Συγκεκριμένα, από το 1980, η τελική τετράδα ήταν το «φρένο» για τέσσερις ομάδες που διοργάνωναν το ευρωπαϊκό τουρνουά.
Το EURO του 1980 είναι ιστορικό για την Ελλάδα μας, αφού πραγματοποιήθηκε η πρώτη μας συμμετοχή σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. Εκεί, έγινε και η αρχή ενός κακού σερί για τους διοργανωτές. Η Ιταλία έχει μπει στο τουρνουά με μεγάλες βλέψεις και κάνει τα πάντα να φτάσει τελικό. Όμως, δεν καταφέρνει να βγει πρώτη στον όμιλο και μένει εκτός τελικού.
Το 1988, η Δυτική Γερμανία έχει βάλει τα καλά της και οι οπαδοί της περιμένουν να δουν το ευρωπαϊκό στον ουρανό της πρωτεύουσας. Ωστόσο, η Ολλανδία του Φαν Μπάστεν μπαίνει εμπόδιο στα ημιτελικά και με 2-1, την αφήνει εκτός τελικού. Στην αμέσως επόμενη διοργάνωση, τα «πάντσερ» θα πάρουν το αίμα τους πίσω.
Στους «4», κοντραρίστηκαν με την Σουηδία, η οποία διοργάνωνε το EURO του 1992 και με επιβλητική εμφάνιση, επικρατούν με 3-2. Μάλιστα, εκείνη την χρονιά, έκανε τη μεγάλη έκπληξη η Δανία στον μεγάλο τελικό. Η «κατάρα» συνεχίστηκε και το 1996.
Η Αγγλία, μετά το 1966 όπου κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο, έψαχνε το πρώτο της ευρωπαϊκό και το γεγονός πως ο τελικός θα ήταν στην έδρα της, της έδινε έξτρα κίνητρο. Και πάλι η Γερμανία, ήταν εκεί για να καταστρέψει τα όνειρα των διοργανωτών. Με 6-5 στην διαδικασία των πέναλτι (1-1 κανονική διάρκεια), τα «πάντσερ» παίρνουν τη θέση των Βρετανών στον μεγάλο τελικό.
Τέλος, το 2000, η Ολλανδία αποτέλεσε την τελευταία ομάδα που σταματούσε στους ημιτελικούς. Συγκεκριμένα, η Ιταλία δείχνει πιο ψύχραιμη και κερδίζει στα πέναλτι με 3-1, παίρνοντας στο κορυφαίο ραντεβού της χρονιάς.
Φτάνουν στην πηγή δεν πίνουν… νερό!
Πως γίνεται να μην θυμάται κάποιος, το EURO 2004. Εκεί όπου το ελληνικό ποδόσφαιρο έγραψε ιστορία και σημείωσε την πιο «χρυσή» σελίδα της ιστορίας του. Η Ελλάδα κερδίζει στον μεγάλο τελικό την Πορτογαλία με 1-0 και σηκώνει στον ουρανό τον τίτλο του EURO. Ήταν η πρώτη φορά που η διοργανώτρια φτάνει στο φινάλε του τουρνουά και μένει με άδεια χέρια.
Η εκδίκηση, ωστόσο, ήρθε 12 χρόνια αργότερα. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο πήρε το αίμα του πίσω και το «θύμα» του, ήταν η Γαλλία. Οι «τρικολόρ» έδειχναν το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση όμως το «Parc de Princes» πάγωσε στο γκολ του Έντερ στην παράταση. Αυτό ήταν και το τέρμα που έκρινε το παιχνίδι και έκανε πρωταθλητές τους Πορτογάλους μέσα στο Παρίσι.
Σε αυτή την κατηγορία, ανήκει πλέον και η Αγγλία. Τα «λιοντάρια» είδαν την Ιταλία να τους κλέβει την ευκαιρία να κατακτήσουν το πρώτο τους ευρωπαϊκό τρόπαιο. Το 1-1 στην κανονική διάρκεια αλλά και στην παράταση, οδήγησε το παιχνίδι στα πέναλτι, όπου οι «ατζούρι» επικράτησαν με 3-2 και έγιναν για δεύτερη φορά πρωταθλητές.
Ο Πλατινί έγινε, ήταν και παρέμεινε… μοναδικός!
Η απόκρουση του Τζίτζι Ντοναρούμα στο πέναλτι του Μπουκάγιο Σάκα, έστειλε στον 7ο ουρανό την Ιταλία. Ωστόσο, άφησε μία ξεχωριστή πρωτιά και στην ομάδα του Μισέλ Πλατινί. Ο παλαίμαχος Γάλλος ποδοσφαιριστής αλλά και το ρόστερ της Γαλλίας του EURO 1984, παρέμεινε η μοναδική ομάδα που κατέκτησε το τρόπαιο του ευρωπαϊκού τουρνουά, ως διοργανώτρια.
Πέρασε ως πρώτη σε όμιλο με Ισπανία, Ρουμανία και Δυτική Γερμανία και απέκλεισε την Πορτογαλία πριν αναμετρηθεί ξανά με τους Ρόχας για τον τελικό. Πλατινί και Μπελόν υπέγραψαν τη νίκη με 2-0 και μοίρασαν χαμόγελα στους συμπατριώτες τους.
Το επόμενο EURO αναμένεται να λάβει μέρος στη Γερμανία, αφού πρώτα δούμε το Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ. Θα σπάσει άραγε η «κατάρα»;
Νότης Χάλαρης
Σχόλια αναγνωστών