Τελευταία Νέα
Gun Room

Vortex XM156-FC: Ο αμερικανός στρατιώτης του 2026 «δε θα μπορεί» να αστοχήσει.

tags :
Vortex XM156-FC: Ο αμερικανός στρατιώτης του 2026 «δε θα μπορεί» να αστοχήσει.

 Το πρόγραμμα όπλων Νέας Γενιάς

Ο αμερικανικός στρατός βρίσκεται εν μέσω μίας διαδικασίας επιλογής, η οποία ώς τα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας θα έχει αποδώσει νέα συστήματα φορητού οπλισμού.
Το πρόγραμμα αναφέρεται ως NGSW (New Generation Squad Weapon).
Αναμένεται να αποδώσει τα επόμενης γενιάς τυφέκια και πολυβόλα, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα ηλικιωμένα Μ16 και Μ249 SAW αντιστοίχως.
Η όλη προσπάθεια βασίζεται στο δόγμα “υπεροπλίας” που οραματίζεται η ηγεσία.
Αποζητούν τυφέκια και πολυβόλα ικανά να διατρήσουν τους θώρακες των πιθανών αντίπαλων στρατιωτών.
Παράλληλα, θέλουν να είναι αποτελεσματικά σε ένα αυξημένο βεληνεκές που αγγίζει τα 800 μέτρα, διπλασιάζοντας πρακτικά τη σημερινή δυνατότητα.
Κλειδιά για την επιτυχία του σχεδιασμού είναι η ανάπτυξη ισχυρότερων φυσιγγίων και κυρίως ενός πρωτοποριακού συστήματος Ελέγχου Πυρός.
Το τελευταίο θα δίνει στους πεζηκάριους τη δυνατότητα να εμπλέκουν επιτυχώς στόχους μακρύτερα και με μεγαλύτερη ευστοχία από οποτεδήποτε άλλοτε στο παρελθόν.
Για το τελικό τυφέκιο διαγωνίζονται οι SIG USA και η κοινοπραξία General Dynamics/Lonestar/Beretta.
2_13.jpegΜια σειρά κρίσιμων τεχνολογιών


Πριν όμως γίνει η επιλογή της πλατφόρμας, η αμερικανική Vortex Optics έλαβε το συμβόλαιο για το ηλεκτρονικό στόχαστρο που θα αποτελεί την καρδιά του συστήματος.
Το σύστημα ΧΜ157-FC όπως ονομάζεται ενσωματώνει σε μια συμπαγή μονάδα που θα αναρτάται πάνω στα όπλα επόμενης γενιάς, μια σειρά από λειτουργίες που μέχρι τώρα απαιτούσαν πολλά όργανα.
Έτσι το ΧΜ157-FC είναι μια σκοπευτική διόπτρα μεταβλητής μεγέθυνσης (1-8Χ) με ενσωματωμένο καταδείκτη λέηζερ. Επιτρέπει στο στρατιώτη να στοχεύει σε κάθε απόσταση μεταξύ 0 και 1000 μέτρων.
Η μεγέθυνση αλλάζει μεταβάλλοντας το εύρος πεδίου που βλέπει ο στρατιώτης επιτρέποντας καλύτερη παρατήρηση.
Μαζί με το ηλεκτρονικό στόχαστρο, ένα σταυρόνημα χαραγμένο μόνιμα στο φακό λειτουργεί ώς σκόπευτρο ανάγκης.
Μέσα στο οπτικό πεδίο προβάλλονται πληροφορίες όπως η απόσταση του στόχου, ηλεκτρονική πυξίδα και βαλλιστική λύση για προσβολή του στόχου.
Αυτό σημαίνει ότι όταν ο στρατιώτης τοποθετεί το στόχαστρο σε ότι σημαδεύει, ένας μίνι βλητικός υπολογιστής δέχεται τη μέτρηση απόστασης και προβάλλει στο φακό το σημείο στο οποίο πρέπει να μπεί το σταυρόνημα για επιτυχημένη προσβολή.
Το ονομάζουν “Ενεργό Στόχαστρο” και θα λαμβάνει υπόψη την τροχιά, τις ατμοσφαιρικές συνθήκες και τη σχετική ταχύτητα μεταξύ στόχου και όπλου.
Η μονάδα είναι συμβατή με υπέρυθρη όραση, ώστε να χρησιμοποιείται τη νύχτα.
Στο άμεσο μέλλον υπάρχει πρόβλεψη να στέλνει την εικόνα της κατευθείαν σε μια προβολική οθόνη στο κράνος του χρήστη.
3_9.png
Το συμβόλαιο

Τον Απρίλιο του 2020 η Vortex έλαβε ένα αρχικό συμβόλαιο για την ανάπτυξη των πρωτοτύπων που παρέδωσε στο στρατό ένα έτος αργότερα.
Μετά την επικράτηση επί της L3 Harris στο διαγωνισμό για το σύστημα ελέγχου πυρός, λαμβάνει τώρα μια σύμβαση αξίας είκοσι εκατομμυρίων δολλαρίων και διάρκειας δέκα ετών.
Το προβλεπόμενο συνολικό πρόγραμμα προβλέπεται να επεκταθεί μέχρι του ορίου των 250.000 μονάδων FC με κόστος 2,7 δις.
4_106.jpg
Μαχητικές δυνατότητες στο εγγύς μέλλον

Ο συνδυασμός του αποστασιόμετρου λέηζερ, της πυξίδας και του σκόπευτρου σε μία μονάδα αναμένεται να αλλάξει το δόγμα πεζικού των Αμερικανών.
Αντιμέτωποι σήμερα με δυνητικούς αντιπάλους (όπως η Κίνα και η Ρωσία) με διαθέτουν παρόμοιο τεχνολογικό υπόβαθρο, αναζητούν υπεροπλία στο πεδίο μάχης.
Σκοπός τους είναι η δικτύωση των στρατιωτών σε τοπικά “σκληρυμένα” δίκτυα.
Το ατομικό τυφέκιο θα λειτουργεί και ως συσκευή συλλογής πληροφοριών, η οποία θα μεταδίδει εικόνα στα υπόλοιπα μέρη του δικτύου, δεδομένα στόχων και γεωγραφικές θέσεις.
Κάθετί που η μονάδα FC θα στοχεύει, θα “ανεβαίνει” στο δίκτυο, αυξάνοντας την επίγνωση των συμμετεχόντων για την εξέλιξη της μάχης.
Ταυτόχρονα, η μεγάλη μεγέθυνση του στόχου (8Χ) και ο υπολογιστής βολήςθα επιτρέπουν στους αμερικανούς να πλήξουν αντιπάλους από ασφαλείς αποστάσεις.
Προβλέπεται ότι ο συνδυασμός του τυφεκίου NGSW και του στόχαστρου XM152 FC θα αυξήσει την ευστοχία και θα μειώσει το χρόνο βολής.
Στο μέλλον, ο μέσος στρατιώτης με το σύστημα Ενεργού Στοχάστρου που θα υποδεικνύει τη σωστή σκόπευση, θα είναι αποτελεσματικότερος από τους σημερινούς ειδικευμένους ακροβολιστές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης