Τελευταία Νέα
Gun Room

Heizer PAK1: Πιστόλι τσέπης με φυσίγγια τυφεκιού

Heizer PAK1: Πιστόλι τσέπης με φυσίγγια τυφεκιού
Όταν ο άνθρωπος που φτιάχνει εξαρτήματα για C-130 και δορυφόρους αποφάσισε να σχεδιάσει ένα πιστόλι, τα πράγματα έγιναν ενδιαφέροντα
Σχετικά Άρθρα

Υπάρχει ένα ρητό που ο Charlie Heizer θα έπρεπε να είχε ακολουθήσει: «Επειδή το μπορείς, δε σημαίνει ότι πρέπει». Αυτό που δεν θα έπρεπε να είχε κάνει ήταν το να σχεδιάσει ένα μονόσφαιρο πιστόλι τσέπης στο διαμέτρημα 7.62Χ39mm του Καλάσνικωφ!

Τεχνογνωσία υψηλής στάθμης

Η Heizer Defence είναι μια οικογενειακή επιχείρηση με έδρα  το Μιζούρι των ΗΠΑ. Ο ιδρυτής της, ογδοντάχρονος  Charles K. Heizer, έφυγε από την Ουγγαρία όπου είχε σπουδάσει μηχανικός και κατέληξε στην Αμερική. Επί δεκαετίες δούλεψε στην αεροδιαστημική βιομηχανία αναπτύσσοντας και κατασκευάζοντας μέρη αεροσκαφών, πυραύλων και διαστημοπλοίων. Αυτή η εμπειρία του έδωσε πολύτιμες γνώσεις γύρω από την επεξεργασία ανοξείδωτου ατσαλιού, τιτανίου και αλουμινίου και το πως συμπεριφέρονται σε συνθήκες υψηλής πίεσης και θερμοκρασίας.
Όταν ο άνθρωπος που φτιάχνει εξαρτήματα για C-130 και δορυφόρους αποφάσισε να σχεδιάσει ένα πιστόλι, τα πράγματα έγιναν ενδιαφέροντα. Κατάφερε να χωρέσει σε ένα  πιστόλι τσέπης ένα φυσίγγιο συνολικού μήκους 56mm, που προορίζεται για αυτόματα τουφέκια. Η κάνη μετρά 95 χιλιοστά (με τη θαλάμη και το ραβδωτό κοίλο), γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει ελάχιστος χώρος για την καύση της πυρίτιδας και τη σταθεροποίηση της εκτοξευόμενης βολίδας. Το αποτέλεσμα είναι εκκωφαντικός θόρυβος και μια “μπάλα φωτιάς” που προβάλλει ακόμη και στο φώς της ημέρας.  Για να μετριαστεί κάπως την αναπήδηση και η φλόγα, δύο σειρές οπών εκτόνωσης έχουν προβλεφθεί κατά μήκος της κάνης. Η συμβολή τους … παραμένει συζητήσιμη.
2_62.jpg

Κατασκευή

Ξεκινώντας με δύο τμήματα ανοξείδωτου ατσαλιού, σχηματίζει ένα σκελετό που θυμίζει μονόκανη πιστόλα. Τα δύο μέρη συνδέονται με βίδες τορξ και περικλείουν ένα μηχανισμό διπλής ενέργειας με κρυφή σφύρα. Η σκανδάλη κινείται πάνω σε ατσάλινα ρουλεμάν για ομαλή λειτουργία. Η έλξη της σκανδάλης απαιτεί τέσσερα κιλά πίεσης. Ελλείψει άλλου μέσου ασφάλειας η σχεδίαση “αναγκάζει”  το χρήστη να πιέσει συνειδητά τη σκανδάλη πριν πυροδοτήσει.
Ένα κουμπί στην αριστερή πλευρά του κορμού ανοίγει το μάνταλο που συγκρατεί την κάνη πάνω στο σκελετό. Η κάνη περιστρέφεται ημικυκλικά γύρω από ένα πίρο. Το σύστημα θυμίζει τα απλοϊκά λειόκανα, μονόκανα, με το “σπάσιμο” της κάνης να οπλίζει εκ νέου το μηχανισμό και να ενεργοποιεί τον εξωστήρα. Ο άδειος κάλυκας αποσύρεται μερικώς από τη θαλάμη, ώστε να τον αποσπαστεί το χέρι του χρήστη. Προφανώς η διαδικασία επαναγέμισης είναι αργή σε σχέση με ένα περίστροφο ή ημιαυτόματο ανάλογου μεγέθους.
Οι λαβές αποτελούν μέρος του σκελετού, το ίδιο συμβαίνει και με τα υποτυπώδη στόχαστρα που έχουν σκαλιστεί στο πάνω μέρος του κορμού και της κάνης. Βεβαίως δεν είναι ρυθμιζόμενα, αλλά κανείς πιθανός κάτοχος του ΡΑΚ1 δε θα το αγοράσει για την ακρίβεια βολής του.
3_44.jpg

Πολλά μειονεκτήματα, λίγα πλεονεκτήματα

 Ας ξεκινήσουμε με τα προφανή. Η ιδέα ενός πιστολιού τσέπης που χρησιμοποιεί φυσίγγια τυφεκίου δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα.
Το μικρό μήκος της κάνης σχεδόν εξασφαλίζει πως οι βολίδες θα φεύγουν ελάχιστα σταθεροποιημένες από τη ράβδωση και πιθανότατα θα συστραφούν χάνοντας την ευστάθεια τους ελάχιστα μέτρα από την κάνη. Το οποίο δεν είναι κακό, δεδομένου επόμενου μειονεκτήματος. Βαλλόμενο από την κάνη του ΑΚ47 το φυσίγγιο 7,62Χ39mm παράγει ταχύτητα 700 m/sec και 1950 Joule ενέργειας. Μέσα από το ΡΑΚ1 τα αντίστοιχα νούμερα “πέφτουν” στα 280 m/sec και 300  Joule αντιστοίχως. Κοντολογίς, παρόμοια απόδοση με ένα περίστροφο .38  Special.  Αλλά με πολύ ανάκρουση, φλόγα και χωρίς την ικανότητα επόμενων βολών.
Το μόνο πιθανό σενάριο στο οποίο μπορούσε να δικαιολογηθεί η κατοχή του ΡΚ1 θα ήταν αν ο κάτοχος του έχει πρόσβαση μόνο σε φυσίγγια 7.62mm και καμία δυνατότητα να αγοράσει ένα καταλληλότερο αμυντικό πιστόλι.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του ΡΑΚ1 είναι πως με περίπου 150 δολάρια ο κάτοχος μπορεί να αγοράσει εναλλακτικές κάνες που δέχονται φυσίγγια 5,56mm (ισχύουν τα ίδια μειονεκτήματα) ή ένα συνδυασμό .410/45 Colt. Το τελευταίο έχει νόημα διότι το μέν λειόκανο .410 (γνωστό ως cal. 36 στην ευρώπη) είναι αρκετά αποτελεσματικό σε μικρή απόσταση. Ειδικά σε συνδυασμό με σφαιρίδια ή ψήφους ικανής διαμέτρου. Η ταυτόχρονη χρήση φυσιγγιών περιστρόφου 45 Colt δημιουργεί ένα μοντέρνο Derringer, ανάλογο των πιστολιών τσέπης του 19ου αιώνα. Αν μη τι άλλο αυτός ο συνδυασμός είναι χρήσιμος για προστασία από άγρια ζώα ή ως τελευταία λύση αυτοάμυνας.
4_37.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης