Τελευταία Νέα
Gun Room

«Schofield» Model 3: Το όπλο που έσωσε τη Smith-Wesson

tags :
«Schofield» Model 3: Το όπλο που έσωσε τη Smith-Wesson
Αν και το Smith-Wesson Model 3 δεν απέκτησε ποτέ την αίγλη του Colt 1873, στην εποχή του ήταν πρωτοποριακό
Σχετικά Άρθρα

Η έβδομη δεκαετία του 19ου αιώνα έφερε επανάσταση στην τεχνολογία. Η καθιέρωση του μεταλλικού κάλυκα και του περιστρόφου, άλλαξαν τη μορφή του στρατιωτικού όπλισμού.
Η Smith & Wesson έβαλε στην παραγωγή το Model 3 και ο αμερικανικός στρατός αγόρασε 1000 σε διαμέτρημα .44 SW για δοκιμές. Το περίστροφο λειτουργούσε με σκανδάλη “μονής ενέργειας” δηλαδή η σφύρα έπρεπε να οπλιστεί χειροκίνητα πρίν κάθε βολή. Το βυκίο χωρούσε έξι φυσίγγια και στηριζόταν πάνω στο εμπρός κομμάτι του κορμού. Σε αντίθεση με τα σύγχρονα περίστροφα, ο σκελετός αποτελούνταν από δύο μέρη που ενώνονταν από ένα πίρο. Ένα μάνταλο στην άνω και πίσω πλευρά του κορμού κλείδωνε τα δύο κομμάτια του όπλου μαζί για τη βολή. Ανοίγοντας το μάνταλο και σπρώχνοντας την κάνη πρός τα κάτω, ένας εξωστήρας απόρριπτε όλους τους κάλυκες ταυτόχρονα.
Αυτό το χαρακτηριστικό διευκόλυνε και επιτάχυνε τη γέμιση, ιδιαίτερα σε σχέση με τα ανταγωνιστικά  Colt 1873, στα οποία η γέμιση και απόρριψη απαιτούσε 12 διαδοχικές κινήσεις. Δυστυχώς όμως ο διαιρούμενος σκελετός δεν είχε την αντοχή του συμπαγούς Colt.  Το ιππικό μετά από παράλληλες δοκιμές επέλεξε  τον ανταγωνιστή του Smith, αγοράζοντας 8.000 τεμάχια σε διαμέτρημα .45
2_73.jpg

Εξαγωγική επιτυχία

Ευτυχώς για τη Smith, ένας ανέλπιστος πελάτης εμφανίστηκε: ο τσαρικός στρατός της Ρωσίας έδωσε το Μάιο του 1871 παραγγελία για 20.000 Model 3. Συνολικά οι Ρώσοι αγόρασαν σχεδόν 150.000 τέτοια περίστροφα και απαίτησαν κάποιες αλλαγές που βελτίωσαν το σχέδιο. Η ουσιαστικότερη ήταν η αλλαγή του φυσιγγίου .44 SW που χρησιμοποιούσε εξέχουσα βολίδα και χαμηλότερη γόμωση σε .44 Russian (με βολίδα της οποίας η βάση περιβαλλόταν από τον κάλυκα). Αυτό το φυσίγγιο έγινε συν τω χρόνω η βάση για την ανάπτυξη των ισχυρότερων .44 SW Special και .44 Magnum.
Επίσης ζήτησαν την αλλαγή της λαβής με την προσθήκη μιας γωνίας στο πίσω μέρος του σκελετού για την καλύτερη διαχείριση της ανάκρουσης. Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό αρκετών ρωσικών Model 3 είναι η ύπαρξη “νυχιού” κάτω από τον υποφυλακτήρα της σκανδάλης. Ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα γιατί κατασκευάστηκαν έτσι, εικάζεται όμως ότι το μεταλλικό νύχι προστέθηκε ωστε να σταθεροποιείται το περίστροφο στα ζωνάρια των κοζάκων ιππέων που δε φορούσαν πιστολοθήκες!
Αρκετές άλλες χώρες υιοθέτησαν τελικά το Model 3 λόγω της ευκολίας χρήσης, ειδικά στα χέρια ιππέων. Τα όπλα παρέμειναν σε υπηρεσία μέχρι της αρχές του 20ου αιώνα σε στρατούς από την Οθωμανική αυτοκρατορία ως την Αυστραλία.
3_1_3.jpg

Ένας κύριος Schofield

Ο ταγματάρχης George Schofield (Τζόρτζ Σκόφιλντ) ήταν στρατιωτικός και εφευρέτης. Κρισιμότερο ακόμη για την ιστορία μας, τύγχανε αδελφός  του στρατηγού James Schofield. Μετά την αποτυχία του Modfel 3 να γίνει το μοναδικό πιστόλι του αμερικανικού στρατού, ο ταγματάρχης ήρθε σε επαφή με τη Smith & Wesson και πρότεινε μια σειρά από βελτιώσεις δικής του επινόησης, για τις οποίες είχε καταθέσει ευρασιτεχνίες. Οι κυριότερες ήταν η βελτίωση του εξολκέα με ένα ελατήριο, ώστε να επιστρέφει στη θέση του μόλις απορρίψει τους άδειους κάλυκες και η αλλαγή θέσης του μαντάλου που κλείδωνε το σκελετό. Οι αλλαγές κατέληξαν σε ένα στιβαρότερο όπλο που έγινε γνωστό ως “τρίτη έκδοση” του Model 3. Οι περισσότεροι όμως το αποκαλούν απλά “Schofield”. Εδώ αξίζει να διευκρινήσουμε ότι όλα τα Smith Model 3 δεν είναι “Schofield” καθώς δεν ενσωματώνουν τις πατέντες που προαναφέραμε, αλλά όλα τα Schofield παραμένουν S&W Model 3.
Αξιοποιώντας την επιρροή προς τον αδελφό του, ο ταγματάρχης κατάφερε το στρατό να δοκιμάσει το βελτιωμένο περίστροφο, το οποίο βρέθηκε ανώτερο από το αρχικό μοντέλο. Έχοντας όμως ήδη αγοράσει αρκετά Colt 1873 σε διαμέτρημα .45 Colt, απαίτησαν το Smith να μεταποιηθεί για το ίδιο διαμέτρημα. Η εταιρεία απάντησε ότι κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο, καθώς το μήκος και η ισχύς του φυσιγγίου θα απαιτούσαν εκτενή επανασχεδίαση  του εξωστήρα και επιμήκυνση του σκελετού και βυκίου στο Model 3. Αντιπρότειναν την αγορά του όπλου “ως είχε”, αλλά με την υιοθέτηση ενός νέου φυσιγγίου με κοντό κάλυκα και διάμετρο .45 που θα χωρούσε και στα μεγαλύτερα Colt 1873.   Φυσικά το βραχύτερο διαμέτρημα είχε χαμηλότερη βλητική απόδοση, καθώς χρησιμοποιούσε μικρότερη γόμωση (28 αντί 40 κόκκων μαύρης πυρίτιδας). Έλυνε όμως  το πρόβλημα της ανάγκης για δύο διαφορετικά πυρομαχικά. Η διεύθυνση υλικού πολέμου (δηλαδή ο αδελφός του ταγματάρχη) βρήκε τη λύση αποδεκτή. Το 1875 αγοράστηκαν ακόμη 8.000 πιστόλια του τύπου. Έκτοτε, ο στρατός χρησιμοποιούσε τα μικρότερα φυσίγγια “.45 SW” γιά χρήση στα περίστροφα Colt και Smith-Wesson.
4_45.jpg

Παραλειπόμενα

Αν και το Smith-Wesson Model 3 δεν απέκτησε ποτέ την αίγλη του Colt 1873, στην εποχή του ήταν πρωτοποριακό. Πολλοί επαγγελματίες “πιστολάδες”, παράνομοι και άνθρωποι του νόμου το προτιμούσαν. Η πρώτη ιδιωτική εταιρεία οπλισμένων φρουρών Wells-Fargo (προκάτοχος της σημερινής τράπεζας) ήταν από τους μεγαλύτερους χρήστες του τύπου. Αυτοί οι άνδρες ήταν έμπειροι και σκληροτράχηλοι βετεράνοι, συχνά με πολεμική εμπειρία εναντίον των “ινδιάνων” και του Μεξικού και προστάτευαν τις μεταφορές χρυσού και πολύτιμων χρεωγράφων. Είχαν πρόσβαση στα καλύτερα υλικά και επέλεγαν τα Smith-Wesson -συχνά με κοντές κάνες για εύκολη απόκρυψη. Ένας από τους διασημότερους κατόχους Schofield ήταν ο μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ Theodore Roosevelt. Ο μεγάλος οπλογνώστης και κυνηγός διατηρούσε ένα τέτοιο περίστροφο με περίτεχνο σκάλισμα στο κομοδίνο του “για τους ξαφνικούς θορύβους τη νύχτα”. Διασώζεται σε εξαιρετική κατάσταση σε μουσείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης