Τελευταία Νέα
Gun Room

SilencerCo MAXIM 9, το μοναδικό πιστόλι παραγωγής με ενσωματωμένο σιγαστήρα

tags :
SilencerCo MAXIM 9, το μοναδικό πιστόλι παραγωγής με ενσωματωμένο σιγαστήρα
Σκοπός των σιγαστήρων είναι η προστασία της ακοής κυνηγών και σκοπευτών
Υπάρχουν πολλά “σιγασμένα” πιστόλια στον κόσμο.
Αντίθετα από τις υστερίες των οπλοφοβικών, οι σιγαστήρες έχουν μηδενική συμβολή στο έγκλημα.
Σκοπός τους είναι η προστασία της ακοής κυνηγών και σκοπευτών.
Αυτός είναι και ο λόγος που στις μισές και παραπάνω ευρωπαϊκές χώρες η κατοχή τους είναι ελεύθερη ή στη χειρότερη περίπτωση “ελέγχονται” όπως και τα υπόλοιπα ενεργά μέρη όπλων.


Εξ’ αρχής

Η SilencerCo δημιουργήθηκε το 2008 και επιβιώνει ως επιχείριση πουλώντας σιγαστήρες για δημοφιλή πιστόλια και τυφέκια. Τα προϊόντα της έχουν ένα κοινό στοιχείο: Φτιάχνονται εκ των υστέρων και το κοινό αναμένει πως θα λειτουργούν αξιόπιστα και αποδοτικά πάνω σε πλατφόρμες που έχουν σχεδιαστεί από κάποιον άλλο. Το μέγεθος, βάρος και σχήμα συχνά επιβάλλονται από τον τρόπο λειτουργίας και τη μορφή του προοριζόμενου “ξενιστή”, του όπλου που θα δεχτεί τη συσκευή.
Το 2017 αποφάσισαν ότι είχε έρθει ο καιρός να κατασκευάσουν ένα δικό τους πιστόλι, σχεδιασμένο από την αρχή για να παράγει το λιγότερο δυνατό θόρυβο.
Το ονόμασαν Maxim-9, από το όνομα του εφευρέτη του πρώτου σιγαστήρα Hiram Maxim και το διαμέτρημα (9Χ19mm) που χρησιμοποιεί.
Πρόκειται για ένα πρωτότυπο σχέδιο. Με εξαίρεση το γεμιστήρα και τα στόχαστρα (προέρχονται από το δημοφιλές Glock17), όλα τα απάρτια κατασκευάζονται στη Γιούτα αποκλειστικά για το Maxim.
Μια γενική περιγραφή είναι πως πρόκειται για ένα πιστόλι με πολυμερικό σκελετό. Πυροδοτεί με άμεση άφεση του επικρουστήρα.
Η κάνη μήκους 10cm είναι σταθερά τοποθετημένη στο σκελετό και το κλείστρο θυμίζει εκείνο του Walther P38. Είναι ελαφρό και οπισθοδρομεί από το ύψος της θαλάμης και πίσω. Η διάταξη αυτή αλλάζει την αίσθηση ανάκρουσης και διευκολύνει τη σίγαση του θορύβου.
Οι οπλοκάτοχοι στις ΗΠΑ οφείλουν να πληρώνουν ένα παράβολο 200 δολαρίων και να λάβουν άδεια κατοχής πριν αγοράσουν ένα σιγαστήρα (Μακάρι να είχαμε και εδώ τέτοιου είδους δυσκολίες). Για το λόγο αυτό η SilencerCo διαθέτει και ένα μοντέλο του Maxim-9 το οποίο δέχεται εκ των υστέρων τον εξωτερικό σιγαστήρα 9K.
1_63.jpg
“Ασφαλέστερα αυτιά”

Σε αντίθεση με οτιδήποτε άλλο υπάρχει, το εμπρός μέρος του Maxim-9 έχει ένα παραλληλόγραμμο προφίλ.
Αποτελείται από ένα αλουμινένιο κέλυφος που μπορεί να χωριστεί σε τέσσερα μέρη. Καθένα από εκείνα περικλείει ένα ατσάλινο διάφραγμα.
Τοποθετημένα παράλληλα συγκρατούνται από δύο ατσάλινες ντίζες που τα διατρέχουν και βιδώνονται πάνω στον κορμό. Όταν η διάταξη είναι συναρμολογημένη, δημιουργούνται μια σειρά από “διαμερίσματα” μπροστά από το στόμιο της κάνης.
Εκείνα επιβραδύνουν τα αέρια του πυροβολισμού. Η διαμερισματοποίηση επιτρέπει τη συναρμολόγηση του όπλου με περισσότερα ή λιγότερα διαφράγματα, αυξομειώνοντας το συνολικό μήκος και βάρος του. Στη βραχύτερη διαμόρφωση, το Maxim 9 είναι ασφαλές για τα αυτιά του χρήστη με υποηχητικά βλήματα (επίπεδο θορύβου 139 decibel). Συναρμολογημένο στο πλήρες μήκος μειώνει το θόρυβο στα 128-137 decibel. Αυτό σημαίνει ότι το όπλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς ωτασπίδες.
3_84.jpg
Πλεονεκτήματα

Το προφανέστερο είναι η προστασία της ακοής και η δυνατότητα χρήσης του πιστολιού ακόμη και σε κλειστά σκοπευτήρια χωρίς ενόχληση και ανάγκη ακριβής μόνωσης.
Αν και το όπλο προορίζεται για την πολιτική αγορά, αρκετές αστυνομικές υπηρεσίες που ο ρόλος τους περιλαμβάνει επιχειρήσεις εντός κτηρίων, έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης του.
Ο λόγος είναι ότι ο μειωμένος θόρυβος εξαλείφει την ανάγκη χρήσης ακουστικών και βελτιώνει την επικοινωνία-αντίληψη καταστάσεως κατά την επιχείρηση.
Ένα άλλο κέρδος που προκύπτει είναι η μειωμένη ανάκρουση. Το αυξημένο βάρος εμπρός και ο τρόπος λειτουργίας του κλείστρου αλλάζουν τη συμπεριφορά.
Οι χρήστες αναφέρουν ότι μοιάζει περισσότερο με σκοπευτικό όπλο διαμετρήματος .22 και επιτρέπει την αυτοσυγκέντρωση στο στόχο.
Το μεγάλο μήκος συμβάλλει στην ευστοχία λόγω της αυξημένης σκοπευτικής γραμμής.
Δυστυχώς, οι μεγάλες διαστάσεις είναι ταυτόχρονα μειονέκτημα. Με μήκος 27,5cm και το χαρακτηριστικό προφίλ του ενσωματωμένου σιγαστήρα, το Maxim-9 είναι ογκώδες.
Το βάρος των 1.100 γραμμαρίων το φέρνει στην ίδια κατηγορία με ένα ατσάλινο πιστόλι κατηγορίας πχ.Colt 1911. Όμως η κατανομή βάρους είναι εμπροσθοβαρής και αυτό ίσως βοηθά με τη διαχείριση της ανάκρουσης. Σε κάθε περίπτωση όμως, παραμένει λιγότερο ογκώδες και έχει ανάλογο βάρος με ένα “κανονικό πιστόλι” στο οποίο έχει προστεθεί ένας εξωτερικός σιγαστήρας.
4_71.jpg
Εγγενή μειονεκτήματα

Οι επικριτές της ιδέας σημειώνουν δύο προβλήματα του Maxim-9.
Το πρώτο είναι η αυξημένη θερμοκρασία του πιστολιού μετά από 75-100 βολές. Σύμφωνα με αναφορές, ο σιγαστήρας εγκλωβίζει ζέστη που μεταφέρεται στο κλείστρο και καθιστά το όπλο υπερβολικά ζεστό για γυμνά χέρια.
Το δεύτερο είναι ότι η συσσώρευση υπολειμάτων πυρίτιδας στο μηχανισμό προκαλεί εμπλοκές μετά από 500 περίπου φυσίγγια.
Βασική κατανόηση για το πως λειτουργούν τέτοιου είδους συσκευές, εξηγεί ότι οι σιγαστήρες επιβραδύνουν και ψύχουν τα ζεστά αέρια που σε άλλη περίπτωση θα διέφευγαν στη ατμόσφαιρα “σπάζοντας το φράγμα” του ήχου.
Η χρονική μετάθεση αυτής της διαφυγής παγιδεύει θερμική ενέργεια στο μέταλλικό σιγαστήρα και συμβαίνει άσχετα από το αν είναι εσωτερικός ή αφαιρούμενος.
Για το θέμα της συσσωρευμένης καπνιάς, προφανώς υπάρχει περισσότερη βρωμιά και ανάγκη συχνότερου καθαρισμού, αλλά αυτό είναι αναμενόμενο.
Το Maxim-9 δεν είναι πολυβόλο ή στρατιωτικό όπλο που οφείλει να λειτουργεί αξιόπιστα επί χιλιάδες βολές.
Απευθύνεται σε χομπίστες, σκοπευτές οι οποίοι σπάνια θα ρίξουν πάνω από 500 βολές χωρίς να το καθαρίσουν.
Αλλά ακόμη και σε χέρια αστυνομικών, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, αφού και για εκείνους 5-10 βολές ίσως είναι το όριο.
Το πλεονέκτημα του χαμηλού θορύβου είναι πολύ σημαντικότερο.
Το ασυνήθιστο πιστόλι δε θα τύχει ποτέ μαζικής αποδοχής, γιατί η γραφειοκρατία στη χώρα παραγωγής του προσθέτει κόστος και το μέγεθος του το καθιστά ακατάλληλο για οπλοφορία. Δεν παύει όμως να είναι ένα παράδειγμα επιτυχημένης, αντισυμβατικής σκέψης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης