Τελευταία Νέα
Gun Room

Δίκανα ΑΥΑ: Φτιάχνοντας “εγγλέζικα” όπλα στη χώρα των Βάσκων

tags :
Δίκανα ΑΥΑ: Φτιάχνοντας “εγγλέζικα” όπλα στη χώρα των Βάσκων
Τα δίκανα της έχουν αποκτήσει φήμη που ξεπερνά τα σύνορα της Ισπανίας και συχνά συγκρίνονται με τα “υψιστης ποιότητας” αντίστοιχα τουφέκια των λονδρέζικων οίκων
Η ισπανική οπλουργική κληρονομιά εστιάζεται γεωγραφικά στην περιοχή του Eibar, όπου γενιές βιοτεχνών διατηρούν την τέχνη.
Μεταξύ τους ένα από τα γνωστότερα ονόματα είναι η ΑΥΑ που μετρά πάνω από 100 χρόνια ιστορίας. Τα δίκανα της έχουν αποκτήσει φήμη που ξεπερνά τα σύνορα της Ισπανίας και συχνά συγκρίνονται με τα “υψιστης ποιότητας” αντίστοιχα τουφέκια των λονδρέζικων οίκων.
g2_34.JPG
Αγγλο - ισπανική συμμαχία

Οι Miguel Aguirre και Nicolas Aranzabal σχημάτισαν τη φίρμα που φέρει τα ονόματα τους το 1915.
Το στυλιζαρισμένο λογότυπο είναι απλά τα αρχικά τους (“Α Υ Α”, όπου το Υ απλά σημαίνει “και¨ στα ισπανικά). Από νωρίς προσπάθησαν να ξεχωρίσουν με όπλο την ποιότητα αντί της ποιότητας και την προσοχή στη λεπτομέρεια. Τα μέταλλα, η επιλογή ξύλων, το ταίριασμα με παραδοσιακές τεχνικές, καταλήγουν σε φροντισμένα όπλα. Το αντίτιμο είναι μια σχετικά μικρή παραγωγή, αλλά το μοντέλο επιτρέπει τη εξατομίκευση και την ικανοποίηση ενός απαιτητικότερου πελατολογίου.
Η γνώση δεν έλειπε από τους Βάσκους οπλουργούς αλλά για να ανοίξουν τα φτερά τους πέρα από την τοπική αγορά βοήθησε και η τύχη. Το 1958, οι Άγλοι αδελφοί Peter και Andrew King βρέθηκαν να κάνουν διακοπές στην Ισπανία ενώ ταυτόχρονα αναζητούσαν πιθανούς προμηθευτές για εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο.
Εντυπωσιασμένοι από την ποιότητα των ΑΥΑ, άρχισαν να συνεργάζονται μαζί τους για τη σχεδίαση και παραγωγή μοντέλων που να πλησιάζουν περισσότερο στις προτιμήσεις της βρετανικής αγοράς. Ίδρυσαν την εταιρεία Anglo Spanish Imports με σκοπό να προσφέρουν μια οικονομικότερη εναλλακτική πρόταση απέναντι στα πανάκριβα πλέον μοντέλα των λονδρέζων οπλουργών. Η γκάμα περιλαμβάνει sidelock (ολόκληρες φωτιές) που μιμούνται τη διαμόρφωση των Holland and Holland και μια σειρά προσιτών boxlock βασισμένων στο αξιόπιστο σχέδιο των Anson & Deeley.
Υπάρχουν στάνταρ μοντέλα, όμως η ΑΥΑ διαθέτει μια μεγάλη ευελιξία. Καλύπτει κατά παραγγελία επιθυμίες που κυμαίνονται από ολοσκάλιστα εξώσφυρα ώς και σετ τριών διαμετρημάτων ή ζεύγη όμοιων όπλων για κυνήγι ή σκοποβολή.
g3_32.JPG

Κράμα τεχνολογίας και παράδοσης

Μεταξύ των ΑΥΑ, ξεχωριστή θέση κατέχει το Νο.1, που αποτελεί τη ναυαρχίδα τους από το 1958. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά που θα έβρισκε κάποιος στο κλασικό “εγγλέζικο” δίκανο.
Κατασκευάζεται σε διαμετρήματα 12, 16, 20 28 και 36 πάντα με το ανάλογο μέγεθος μπάσκουλας για το σωστό ζύγισμα.
Το γεγονός ότι η εταιρεία κατασκευάζει τα περισσότερα απάρτια του όπλου η ίδια (περιλαμβανομένου του μπλοκ των κανών και των ξύλινων μερών) δίνει μια ελευθερία για “ειδικές κατασκευές”, οπότε πολλές φορές το αποτέλεσμα είναι μοναδικό.
Τα γενικά χαρακτηριστικά είναι ένας συνδυασμός κλασικής αισθητικής με σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές. Για παράδειγμα οι κορμοί κατασκευάζονται σε μηχανές CNC. Για τις κάνες και τα μπλοκ χρησιμοποιείται σύγχρονο κράμα χρωμιονικελιούχου ατσαλιού. Το στάνταρ μήκος είναι 28 ίντσες (70cm).
Από την άλλη πλευρά, τα μέρη του μηχανισμού πυροδότησης είναι επιχρυσωμένα (όχι για πολυτέλεια, αφού δεν είναι ορατά) για να αποκλειστεί η πιθανότητα σκουριάς. Αυτός είναι ο παραδοσιακός
τρόπος που θα εφάρμοζαν οι Άγγλοι πριν 100 χρόνια.
Ο καθρέπτης έχει αντικαταστάσιμο, βιδωτό “πρόσωπο” και υπάρχουν σχαστηρίες ανάσχεσης στις σκανδάλες για ασφάλεια από τυχαία πυροδότηση. Πιστή στο πρότυπο η ΑΥΑ εξοπλίζει το δίκανο με διπλές σκανδάλες, όμως ταυτόχρονα υπάρχει η δυνατότητα για μονή για εκείνους που δεν έχουν συνηθίσει στους “παλιούς τρόπους”. Αυτή η διαρκής σύνθεση νέου και παλιού υπάρχει συνεχώς στα ΑΥΑ. Για παράδειγμα οι θαλάμες στο διαμέτρημα cal. 12 δέχονται μόνο φυσίγγια μήκους 70mm. Ταυτόχρονα όμως, οι κάνες είναι πιστοποιημένες για γομώσεις “ατσάλινων” σκαγίων, ώστε οι κάτοχοι στο μέλλον να μπορούν να χαρούν τη δρατηριότητα τους ακόμη και μετά την κατάργηση του μολύβδου.
Υπάρχουν τρείς βαθμίδες μέσα στη γκάμα του Νο. 1 που εν πολλοίς αντικατοπτρίζουν και την εταιρική φιλοσοδφία. Το βασικό μοντέλο είναι ήδη ένα καλοφτιαγμένο και διακοσμημένο “στο χέρι” όπλο.
Βρίθει λεπτομερειών όπως τα χειροποίητα σκαλίσματα στη βάση, τα εξαιρετικής ποιότητας ξύλα με χειροποίητη ψάθα και διακοσμητικά δάκρυα. Φινίρεται σε βαφή παραδοσιακής ταρταρούγα, “παλιού ασημιού” ή γυαλισμένου μετάλλου. Από εκεί ανεβαίνουμε στο επίπεδο De luxe όπου η χαρακτική καλύπτει κάθε διαθέσιμο εκατοστό του κορμού με αγγλικής τεχνοτροπίας βαθύ σκάλισμα. Στις επιλογές υπάρχει και το λεγόμενο “round body” (αποστρογγυλεμένη βάση), δηλαδή ένα όπλο στο οποίο οι ακμές του κορμού έχουν “σπάσει”. Θεωρείται το αποκορύφωμα της αγγλικής τεχνοτροπίας γιατί “ελαφρώνει” οπτικά το σχήμα του δίκανου, αφαιρώντας παράλληλα και κάποια ελάχιστα γραμμάρια από το πραγματικό βάρος της κατασκευής.
Μεταξύ αυτών των παραλλαγών και των δεκάδων επιλογών που μπορεί να επιλέξει έξτρα ο πελάτης, κάθε πιθανή επιθυμία μπορεί να πραγματοποιηθεί.
g4_27.JPG
Εδραιωμένη και “τίμια”

Οι Ισπανοί από το Eibar έχουν ενστερνιστεί τη φιλοσοφία που μεταφυτεύτηκε από τους Άγγλους πριν 60 χρόνια και την εξέλιξαν σε επικερδή επιχείρηση. Δεν είναι κάποια τεράστια βιομηχανία. Η παραγωγή τους δε ξεπερνά τα 700-750 χειροποίητα δίκανα το χρόνο. Συγκριτικά, τα “μεγάλα” ονόματα του Λονδίνου παράγουν 100 ως 150 όπλα αντίστοιχης ποιότητας. Αυτό αναγκαστικά επιβαρύνει την τελική τιμή.
Η ακριβέστερη περιγραφή για τη σχέση αξίας προς τιμή των ΑΥΑ είναι οτι “αγγίζουν το εβδομηνταπέντε τοις εκατό της τελειότητας ενός χειροποίητου Holland ή Purday. Κοστίζουν όμως λιγότερο από τα μισά χρήματα”. Αυτό είναι που τα καθιστά λογική και τίμια εναλλακτική για όπλα που προορίζονται για χρήση στον κυνηγότοπο αντί για μια θέση σε βιτρίνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης