Τελευταία Νέα
Gun Room

CZ P09 KADET, πολύ περισσότερο από ένα μικρό διαμέτρημα

tags :
CZ P09 KADET, πολύ περισσότερο από ένα μικρό διαμέτρημα
Την παράδοση συνεχίζουν σήμερα με το P09 KADET που βασίζεται στο εξελιγμένο, αντίστοιχο πιστόλι των εννέα χιλιοστών
Τα πιστόλια μικρού διαμετρήματος διαχρονικά έχουν μεγάλη απήχηση στο κοινό.
Οι λόγοι για αυτό είναι πολλοί. Περιλαμβάνουν  τη μικρή ανάκρουση και το χαμηλό θόρυβο που τα καθιστούν ιδανικά όπλα εκμάθησης για νεαρότερους σκοπευτές και για άτομα με περιορισμένη μυική δύναμη.
Εξίσου σημαντικά είναι τα φθηνά και διαθέσιμα πυρομαχικά. Ακόμη και σήμερα που οι διεθνείς συρράξεις έχουν σπρώξει τις τιμές των φυσιγγίων σε πρωτόγνωρα ύψη, τα . 22 Long Rifle κοστίζουν το μισό από τα διαμετρήματα κεντρικής πυροδότησης. Με 10 περίπου ευρώ ανά πενηντάδα, επιτρέπουν την εξάσκηση χωρίς να κινδυνεύει κανείς με... χρεωκοπία. Αυτό δε σημαίνει ότι πρόκειται για άχρηστα παιχνίδια, το αντίθετο μάλιστα. Επί 100 χρόνια το διαμέτρημα αυτό έχει αποδείξει την ικανότητα του να “γεμίζει το τσουκάλι” του κυνηγού με μικρά θηράματα ή στην ανάγκη να “επιστρατευτεί” για προστασία.

cz1.JPG
Αντίγραφο κλίμακας 1/1

Το μόνιμο “ψυχολογικό σύνδρομο” των εικοσιδυαριών είναι ότι συνήθως θυμίζουν περισσότερο παιχνίδια και λιγότερο όπλα. Αυτό οφείλεται στη μικρή ισχύ του πυρομαχικού που παραδοσιακά επέβαλλε στους σχεδιαστές τη δημιουργία μικρών και ιδιόμορφων μηχανισμών που δε έμοιαζαν με τα αντίστοιχα “κανονικά” πιστόλια.
Το πρώτο σύγχρονο, εμπορικά επιτυχημένο ημιαυτόματο όπλο διαμετρήματος .22LR ήταν το Ruger Mk1. Μεγάλο μέρος της επιτυχίας του οφειλόταν στο γεγονός ότι μοιάζει οπτικά με το Luger P.08.
Η CZ (Ceska Zbrojovka) χάραξε νέα πορεία όταν στη δεκαετία του 1990 παρουσίασε το πρώτο “αληθινό” CZ 75 KADET, ένα πιστόλι .22 LR που είχε τις ίδιες διαστάσεις με το αντίστοιχο όπλο των 9mm. Ακόμη δε περισσότερο, επειδή τα δύο πιστόλια χρησιμοποιούσαν κοινό σκελετό και σκανδάλη, οι κάτοχοι του ενός διαμετρήματος μπορούσαν να αγοράσουν και το άλλο. Με μία απλή ανταλλαγή του συγκροτήματος κλείστρου, είχαν δύο διαφορετικά όπλα.
Την παράδοση συνεχίζουν σήμερα με το P09 KADET που βασίζεται στο εξελιγμένο, αντίστοιχο πιστόλι των εννέα χιλιοστών. Για την ακρίβεια, όχι μόνο τα δύο μοντέλα μοιράζονται τον ίδιο σκελετό και εξωτερικές διαστάσεις, αλλά είναι και εναλλάξιμα με τοποθέτηση των αντίστοιχων κλείστρων. Η μόνη απτή διαφορά είναι στο συνολικό βάρος. Το .22LR ζυγίζει 680 γραμμάρια, ενώ εκείνο των 9mm φτάνει τα 890. Αιτία το υλικό κατασκευής του κλείστρου, που στο μικρότερο διαμέτρημα είναι από αλουμίνιο και ο πλαστικός γεμιστήρας. Για το μεγάλο διαμέτρημα τα αντίστοιχα απάρτια φτιάχνονται από ατσάλι.
cz3.JPG
Ασυνήθιστο μίγμα που λειτουργεί

Η κατασκευή πιστολιών με πολυμερικό σκελετό είναι πλέον κοινός τόπος. Μειώνει κόστος και βάρος.
Συνήθως όταν σκεφτόμαστε “πλαστικό όπλο” το μυαλό πηγαίνει σε κάποια παραλλαγή του συστήματος της Glock που λειτουργεί χωρίς εξωτερική σφύρα. Το Ρ09 KADET απέχει έτη φωτός. Χρησιμοποιεί μια αναβάθμισμένη έκδοση του μηχανισμού των αρχικών CZ 75. Η σκανδάλη λειτουργεί σε δύο διαμορφώσεις (μονή ή διπλή ενέργεια) και ενεργοποιεί τη σφύρα με έλξη 1,4 ή 4 κιλών αντιστοίχως.
Η ύπαρξη αυτού του μηχανισμού επιτρέπει τη χρήση εξωτερικής ασφάλειας που κλειδώνει την κίνηση της σκανδάλης. Ένα άλλο μοναδικό στοιχείο της σχεδίασης είναι η ικανότητα να αλλάζει ο μηχανισμός (με απάρτια που έρχονται από το εργοστάσιο στο αρχικό πακέτο) και η ασφάλεια να μετατρέπεται σε μοχλό αφόπλισης της σφύρας. Ο λόγος για τη δυνατότητα αυτή είναι η προτίμηση πολλών να απενεργοποιούν τη σφύρα, χωρίς να χρειαστεί να ενεργήσουν στη σκανδάλη.
Το πιστόλι μπορεί να εξατομικευτεί ακόμη περισσότερο μέσω ενθεμάτων που προσαρμόζουν το μέγεθος της λαβής στα σωματομετρικά του χρήστη. Στην ίδια φιλοσοφία, το κουμπί απελευθέρωσης του γεμιστήρα είναι αναστρέψιμο και οι ασφάλειες αμφίπλευρες εξυπηρετώντας το ίδιο καλά και τους αριστερόχειρες.
Πιστό στις στρατιωτικές καταβολές του το Ρ09 ενσωματώνει ράγα ανάρτησης φακού στο σκελετό και ένα κρίκο ανάρτησης για να μένει δεμένο στη ζώνη του χρήστη.
Οι γεμιστήρες δέχονται 10 φυσίγγια σε μονή στήλη, παρά τον όγκο τους που προδιαθέτει για μεγαλύτερη χωρητικότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί πρέπει να γεμίσουν το χώρο στον οποίο θα χωρούσαν 17 φυσίγγια 9Χ19mm και να χρησιμοποιούν το ίδιο σύστημα αγκίστρωσης.

cz4.JPG
Διπλός χαρακτήρας

Το KADET διαφέρει από το “κανονικό” Ρ07 εντοπίζεται στο σύστημα απλής οπισθοδρόμησης. Η πυροδότηση του μικρού φυσιγγίου ενεργεί απευθείας πάνω στο αλουμινένιο κλείστρο που δε συγκρατείται από κάποιο κλειδί. Η μόνη αντίσταση προέρχεται από τη δύναμη του επανατατικού ελατηρίου. Κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο με ισχυρότερα διαμετρήματα, όμως λειτουργεί τέλεια για το .22LR. Η κάνη παραμένει σταθερά στη θέση της, δεσμευμένη από ένα πείρο που λειτουργεί ταυτόχρονα και ώς μοχλός αγκίστρωσης του κλείστρου. Το ανταλλακτικό αυτό είναι ξεκάθαρα σημειωμένο “.22” και πρέπει να αντικαθίσταται με το αντίστοιχο όταν το όπλο μετατρέπεται σε 9mm.
Αυτό μας φέρνει στο δεύτερο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του.
Στην πραγματικότητα, ο σκελετός δέχεται διαφορετικά συγκροτήματα κλείστρων για δύο διαμετρήματα (τρία αν υπολογίσει κανείς και το 9Χ21mm που κατασκευάζεται για κάποιες χώρες). Στην πραγματικότητα το P09 KADET είναι η “βάση” για ένα πολυμορφικό κιτ πολλαπλών διαμετρημάτων. Μπορεί κάποιος να το αποκτήσει αρχικά και αργότερα να το “αναβαθμίσει” με ένα ισχυρότερο διαμέτρημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης